ion-columbeanu-roman

Odată cu moartea lui Ion Columbeanu, au fost îngropate și multe secrete ale ultimilor 30 de ani. Chiar dacă fostul secretar general al Guvernului intenționa să-și scrie memoriile, tatăl lui Irinel Columbeanu nu a mai apucat să o facă, povestind însă un fragment într-un ultim interviu acordat pentru ziarulring.ro. Potrivit propriilor declarații, Ion Columbeanu își dorea să nu se stingă până când nu se va răzbuna pe fostul premier Petre Roman pentru că l-a scos din structurile guvernamentale și l-a pensionat la limită de vârstă, conform ring.ro

„Eu n-am fost comunist niciodată și nici membru al PCR. Cu spusele mele i-aș băga pe mulți în pușcărie… Pe Petre Roman, în final, când mă voi apropia de viața de apoi, nu-l iert! Mi-a greșit nu rău, super-rău! Dacă aș fi fost în locul lui (Mircea – n.r.) Dinescu, i-aș fi făcut terci pe Mioara și pe Roman! Terci i-aș fi făcut! Dacă află opinia publică, nu-l mai vezi pe Petre Roman să îl invite (la emisiunile TV – n.r.) că a fost prim-ministru. Acest Petre Roman era un golan…

Când a devenit coana Leana (Elena Ceaușescu – n.r.) președintele CNST – Consiliul Național pentru Știință și Tehnologie, l-a smuls pe Mihai Florescu de la Ministerul Chimiei și Petrochimiei și l-a făcut vicepreședintele CNST, adică adjunctul ei. L-a chemat pe Mișu și i-a arătat o poză cu Petre Roman, zicându-i: «Vezi poza asta? Acest golan care a făcut facultatea – zice el că a făcut facultatea la Institutul Politehnic cu profesorul Dumitrescu – a făcut-o… o zi se ducea… cinci nu. Fii atent că băieții cu ochii albaștri (agenții de securitate – n.r.) m-au informat că a început să o curteze pe Zoe. Ia-l tu, pe banii României, și trimite-l la Toulouse, în Franța, să-și facă doctoratul și dacă va face ca la Institutul Politehnic, nu îl va lua niciodată».

Înainte de așa-zisa revoluție (din 1989 – n.r.), Petre Roman era prieten cu Adrian Sârbu, cel care a adus ProTV în România. Știți cu ce se ocupa Adrian Sârbu în 1989? Era cameraman. Și îl sună Sârbu pe Petre în seara revoluției: «Petre, fii atent că la noapte e de noi!». Expresie golănească! Și i-a mai zis: «I-am mobilizat și pe băieții noștri din Lipscani». În Lipscani, haimanalele vindeau blugi, sticle cu whiskey, casete porno și tot ce era interzis pe vremea aceea. Erau oamenii lor. Și Petre, după ce s-a terminat «revoluția», a devenit revoluționar, a îmbrăcat pulover roșu – omul cu pulover roșu. Și l-a luat și pe Adrian Sârbu la Guvern.

Și vine Adrian Sârbu la mine, care eram secretar general al Guvernului: «Să știți că mi-a aprobat Petre – așa-i zicea, Petre – și m-a trimis la dvs. să-mi repartizați un cabinet de ministru». Zic: «Bine, dar tu nu ești ministru, îl ocupi numai temporar!». «Da» Și Petre își făcuse propriul program la guvern vreme de un an și câteva luni, cât a fost premier. A fost dat afară ca omul care nu face treabă. L-au expulzat. Petre venea la serviciu la 11.00… 12.00… 13.00. Prim-ministrul țării!

Și când ajungea, nu întreba secretara despre ce s-a întâmplat până a venit el, ci se ducea direct la Adrian Sârbu în birou, unde stătea și câte patru ore. Și au fost surprinși dialogând cu picioarele pe mese, americănește. Erau cinci mape de semnat și îi puneam și bilețele unde să semneze… Mapele aveau cam trei sferturi de metru înălțime. Și până când îmi spunea secretara lui că mi le poate da să le trimit la Monitorul Oficial dura… un sfert de oră!? În rest nu-l mai interesa nimic. Puteam să-i dau la semnat printre ordonanțe și demisia lui… și o semna!

Aceste lucruri nu figurează în nicio istorie, ci doar în memoriile mele le voi trece, categoric. La 77 de ani mi-a făcut răul și eu am dispărut din Guvern. A vrut de cinci ori să mă dea afară și a treia oară a trimis doi inși să mă ia cu mașina de acasă, pentru că nu puteau ține o ședință de guvern fără mine, pentru că nu știau ce să facă. Bine i-a zis coana Leana – «golan»! Și l-a făcut și doctor pe banii statului! Rămâne ca viața mea să hotărască dacă pot să mă răzbun pe un om care mi-a făcut cel mai mare rău din lume. M-a dat afară!

Când îl văd la televizor că îl invită ca fost premier și el n-a făcut de fapt nimic, îmi vine să arunc cu ceva în ecran. Gândiți-vă cât de mult a pierdut țara asta pentru că n-am rămas la Guvern! Radu Vasile era pe altă lume când a venit. Nu pot să iert așa ceva! Am trăit rușinea că m-a dat afară! Eu care eram salutat de miniștri… M-am trezit că m-a scos la pensie. Această durere a mea nu mi-o ia de pe suflet decât Domnul Isus Hristos!

Ce-am întâmpinat să ajung în vârful aisbergului dintr-un biet orfan de la un an… cât a trebuit să muncesc, să fac și pe ucenicul la 14 ani la Șantierul Naval Constanța, și pe hamalul nopțile. Lucram cu dispensă, pentru că nu aveai voie să lucrezi decât de la 16 ani. Să ajungi atât de sus și să te umilească un nenorocit, un golan pe care l-a trimis coana Leana pe banii statului să-și facă doctoratul pe care nu-l merita.

Aș fi fost deasupra lui Mircea Dinescu dacă veneam și spuneam despre Petre Roman că tată-su a venit cu echipa trimisă de Stalin, cu Ana Pauker pe care a pus-o ministrul afacerilor externe, iar Walter Roman (tatăl lui Petre Roman – n.r.) era cu propaganda. Walter Roman a înființat securitatea. Este real ce a spus Mircea Dinescu, are dreptate 1.000 la sută”, ne-a declarat regretatul Ion Columbeanu.

 

Citiți mai mult pe:  ring.ro