produse_traditionale

Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca impune marilor comercianti cu amanuntul sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali, relateaza stirileprotv.ro

Acest lucru contravine legislatiei UE referitoare la libera circulatie a bunurilor.

Conform News.ro, agentul guvernamental pentru Curtea Europeana de Justitie (CJUE), Horatiu Radu, spune ca procedura de infrigement declansata de Comisia Europeana trebuie privita in acest context al dezbaterii ca pe o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator tuturor exigentelor CE.

Executivul UE a decis miercuri sa trimita scrisori de intarziere Romaniei si Ungariei, pe motiv ca normele lor nationale privind comercializarea cu amanuntul a produselor agricole si alimentare contravin legislatiei UE.

In Romania, marilor comercianti cu amanuntul li se cere sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulatie a marfurilor.

Aceeasi lege prevede, de asemenea, obligatia comerciantilor cu amanuntul de a promova produsele de origine romana, limitandu-le decizia de natura comerciala privind alegerea produselor pe care le ofera, ceea ce contravine libertatii de stabilire.

In conformitate cu dreptul UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai in cazul in care exista o nevoie justificata pentru a proteja un interes public major, precum sanatatea publica, iar masurile adoptate nu trebuie sa fie mai putin restrictive.

In Ungaria, o noua lege prevede obligatia comerciantilor cu amanuntul de a aplica aceleasi marje de profit pentru produsele agricole si alimentare interne si pentru cele importate, in ciuda faptului ca pretul produselor importate este conditionat de fluctuatii ale cursului de schimb valutar. Aceasta ar putea sa descurajeze vanzarile de produse agricole si alimentare importate fata de cele nationale.

Comisia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca un astfel de obstacol ar incalca principiul liberei circulatii a marfurilor.

Nici Ungaria, nici Romania nu au furnizat dovada faptului ca masurile nationale sunt justificate si proportionale.

Autoritatile ungare si romane au acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Horatiu Radu: Procedura de infrigement, oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ privind vanzarea alimentelor in supermarketuri

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeana de Justitie (CJUE), Horatiu Radu, spune ca procedura de infrigement declansata de Comisia Europeana impotriva Romaniei in privinta legii care obliga supermarket-urile sa comercializeze minimum 51% produse romanesti, stabilind lantul scurt in aprovizionare, trebuie privita in acest context al dezbaterii ca pe o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator tuturor exigentelor CE.

„Confirm ca azi ne-a fost comunicata deschiderea procedurii de infringement, pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutam aceasta dezbatere unde sunt prezenti toti actorii interesati pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie privita in acest context al dezbaterii ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator tuturor exigentelor Comisiei Europene.

Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o detinem in materie, suntem la dispozitia colegilor din Ministerul Agriculturii si a comisiilor din Parlament, in scopul de a avea un cadru legal cat mai bine articulat si care sa raspunda atat intereselor economice, cat si exigentelor europene„, a declarat Horatiu Radu, agentul guvernamental pentru CJUE, in cadrul unei dezbateri la Parlament.

La randul sau, Gabriela Cretu, presedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a declarat ca ”este necesara o ameliorare a legii” in urma declansarii procedurii de catre Comisia Europeana.

Legea a fost adoptata in iunie 2016 de catre Parlament.

In Romania, marilor comercianti cu amanuntul li se cere sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulatie a marfurilor.

Fostul ministru al Agriculturii Achim Irimescu declara, in decembrie 2016, cand si-a facut bilantul la minister, ca Romania risca sa intre in infrigement deoarece Comisia Europeana nu a acceptat defintia lantului scurt agreata de legea romaneasca.

El a explicat de ce risca Romania sa intre in infrigment din cauza legii care obliga magazinele romanesti sa detina produse in proportie de 51% din lantul scurt.

Astfel, lantul de aprovizionare este alcatuit din producator, procesator, comerciant si consumator, iar potrivit legislatiei europene, lantul scurt inseamna eliminarea unei verigi dintre producator si consumator.

„Fie inlaturi procesatorul, fie inlaturi comerciantul. Dar cum nu puteam inlatura nici procesatorul si nici comerciantul, de aceea in definitia legii lantul scurt inseamna produs local. De aici si procedura de infrigment”, a spus Irimescu.

In momentul in care s-a adopta legea, comerciantii din Romania au angajat o firma de avocatura care sa le apere interesele, fiind nemultumiti de patru puncte, printre care si procentul de 51% produse romanesti.

Ministerul Agriculturii a trimis explicatii la Bruxelles pentru cele patru puncte, insa Comisia Europeana nu a fost multumita de explicatiile pentru punctul cu 51% produse provenit din lantul scurt si nici nu a acceptat noua interpretare a lantul scurt din legea romaneasca.