Comisia de invatamant a Senatului a adoptat miercuri, cu unanimitatea voturilor parlamentarilor prezenti, raportul la proiectul de lege privind organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat care da posibilitatea absolventilor de liceu sa aleaga intre bacalaureatul national si cel profesional, anunta Agerpres.
Astfel, absolventii de liceu vor putea opta pentru sustinerea bacalaureatului profesional care va permite accesul pe piata muncii, dar nu le va permite sa urmeze cursurile in invatamantul superior, sau pentru bacalaureatul national, care le va da voie sa urmeze cursurile unei facultati.
La sedinta comisiei ia parte si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Raportul adoptat miercuri de comisie ar putea fi inclus pe ordinea de zi a Senatului de lunea viitoare.
Bacalaureatul diferentiat – propunerea inaintata de Ministerul Educatiei – a fost discutat si marti, 4 septembrie, in Comisia pentru invatamant a Senatului. „Este cat se poate de limpede ca cel care promoveaza bacalaureatul profesional are acces numai pe piata muncii, nu si in invatamantul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piata muncii”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.
Ecaterina Andronescu a declarat ca alegerea Bacalaureatului profesional sau a Bacalaureatului national (cel care se da si in prezent) este la optiunea elevului si a parintilor. Proiectul pe care il sustine prevede ca BAC-ul profesional va avea in comun cu BAC-ul national probele de competenta, adica examenele orale de limba romana si de limba straina, precum si competentele digitale.
„Bacalaureatul profesional va avea in comun cu bacalaureatul national probele de competenta, iar apoi cei care au optat pentru el vor trebui sa sustina un proiect, o proba practica si un examen scris la disciplina educatie antreprenoriala care va fi comuna tuturor liceenilor”, a declarat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.
Daca un elev a optat intr-o sesiune pentru Bacalaureatul profesional, se poate razgandi anii urmatori si se poate inscrie la Bacalaureatul national, dand examenele care reprezinta „diferenta” dintre cele doua tipuri de bacalaureat, a mai sustinut Andronescu.
Potrivit acesteia, „este cat se poate de limpede ca cel care promoveaza bacalaureatul profesional are acces numai pe piata muncii, nu si in invatamantul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piata muncii. Bacalaureatul national este permisul de acces in invatamantul superior”.
Ministrul a explicat ca pentru sustinerea bacalaureatului profesional se pot inscrie si absolventii de licee teoretice.
Referindu-se la calendarul bacalaureatului profesional, Ecaterina Andronescu a spus ca acesta va incepe cu probele de evaluare a competentelor care vor fi comune, sustinute si de cei care dau bacalaureatul national, apoi se va sustine proiectul de educatie antreprenoriala si proba scrisa si abia apoi vor incepe probele scrise la Bacalaureatul national.
Elevii de clasa a XI-a din liceele bucurestene au votat pentru mentinerea actualei formule a Bacalaureatului
Pe 19 iunie, Ministerul Educatiei le-a transmis inspectoratelor scolare judetene un chestionar referitor la structura examenului de Bacalaureat incepand cu anul 2013. Elevii si parintii au avut de raspuns la „6 intrebari tematice”, pentru a stabili daca examenele de BAC de anul viitor vor fi diferentiate sau se va mentine sistemul actual.
Chestionarele au fost transmise in teritoriu la o saptamana dupa ce Liviu Marian Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, si Stelian Fedorca, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, au avut o consultare publica la care au fost invitati reprezentantii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucurestene, pe tema desfasurarii examenului de bacalaureat.
In majoritate, elevii de clasa a XI-a din liceele bucurestene au votat pentru mentinerea actualei formule de desfasurare a examenului de Bacalaureat si nu pentru un BAC diferentiat incepand cu anul viitor.
Sindicatele din educatie au cerut USL probe diferentiate in functie de profil la bacalaureat, din 2013
Pe 3 iunie, federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de anul trecut, relateaza Mediafax.
In scrisoarea deschisa trimisa de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei „Spiru Haret” si Federatiei Educatiei Nationale (FEN) se arata ca „reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant”.
Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a declarat ca propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013 este pertinenta, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant.
Singurul scop; alimentarea fabricilor de diplome.
Si uite asa, abramburica (in opinia mea cel mai prost ministru dupa marga) a reusit sa faca rost de platitori la fabricile de diplome. Vor da anul viitor o lege prin care astia vor putea sa dea si ei la facultate daca…eventual vor da vreo doua examene in plus ( sa spunem la aruncarea cu sulita si la tradus cu google sau goagal sau …etc, dintr-o limba la alegere). Si chiar vor putea sa sustina si un master (sa spunem in Catania, Stan”d”ford, Oxford, eventual Cambridge..poate si Sorbona si mai completati eventual si cu alte doctorate etc…)
Vai de bietii elevi si cadre didactice care nu vor mai sti niciodata, care e inceputul si care e sfarsitul.Totul in invatamant lipsit de logica ,iar acest ministru a facut ce a vrut.PERFORMANTA e ZERO.
Dupa ce s-a distrus idea de „munca”in constiinta tinerilor romani si au putut face o facultate (sau chiar mai multe) toti nechematii, va fi foarte greu sa-i mai faci pe liceeni si pe parintii lor ca exista viata si fara diplome universitare. „Bratara de aur”a meseriei bine facute e cam rugunita in conceptia multor romani…