conflict retezat

 

Am primit pe adresa redacţiei un drept la replică al familiei lui Mihalache Bocea, deveanul care a ajuns paralizat pe patul de spital din Cluj-Napoca, în urma conflictului din Retezat, despre care cotidianul nostru a relatat în ultimele două zile. Cum cea mai mare parte a informaţiilor despre conflictul cu pricina ne-au fost furnizate nouă, şi întregii prese de către activiştii de mediu, care au intrat cu două Jeep-uri pe proprietatea privată unde se construia microhidrocentrala de pe Râul Alb, am considerat că este cât se poate de corect să publicăm în ziar şi punctul de vedere al celeilalte părţi, adică a familiei lui Mihalache Bocea. Ca urmare, publicăm în continuare dreptul la replică aşa cum ne-a fost trimis, fără să facem nici o intervenţie pe text, informează mesagerulhunedorean.ro

Drept la replică
De duminică, de când familia noastră a trecut printr-un moment de cumpănă, coşmarul pare să nu se mai sfârşească. Mihai Bocea este intrenat în spitalul din Cluj, în stare extrem de gravă, cu fractură de coloană cervicală. Nu îşi simte mâinile şi picioarele. Medicii sunt rezervaţi privind evoluţia sa iar dacă Dumnezeu ne va ajuta, vor urma ani de zile de recuperare. În tot acest timp, în mijloacele mass media şi pe Internet sunt difuzate ştiri denigratoare, care nu au nici un suport real. Deşi trecem prin momente extrem de grele, vrem ca oamenii să înţeleagă şi realitatea noastră, despre care nimeni nu ne-a întrebat până acum nimic.

Proiectul pe care îl demarăm în satul Coroieşti are toate aprobările necesare şi nu este menit să distrugă mediul înconjurător. De altfel, dacă reprezentanţii acestor asociaţii ecologice ar fi dorit să afle adevărul, ar fi avut toată deschiderea noastră. Avem înregistrări video în care Mihai Bocea vrea să le arate toate documentele mai multor ecologişti şi îşi exprimă deschiderea pentru dialog. De aproape un an însă, suntem hăituiţi şi ameninţaţi pe proprietatea noastră. Nu înţelegem de ce, două maşini de teren au intrat, fără acordul nostru, pe un teren privat, duminică la prânz, de vreme ce din partea noastră a existat de-a lungul timpului deschidere spre dialog. Nu vii în forţă pe o proprietate, decât dacă intenţiile sunt altele decât cele declarate public. În toate ştirile difuzate, imaginile filmate chiar de agresori au fost montate selectiv în favoarea acestora. Nimeni nu a fost înarmat cu bâte de baseball, topoare sau alte arme albe iar asta se vede în pozele şi filmările realizate în timpul incidentului, chiar de intruşi. Ceea ce este şi mai grav este faptul că incidentul în care noi am arunca cu pietre s-a petrecut de fapt, după ce Mihai Bocea a fost călcat intenţionat de maşina de teren şi târât 7 m, sub ochii fiului său. Dâra de sânge lăsată la faţa locului este fără tăgadă. Ţipătul disperat al jurnalistei nu vine ca urmare a pretinsei agresiuni. Dacă un binevoitor ar asculta înregistrarea ar auzi că femeia întreba disperată „You ran over him“. Aşadar şoferul, care susţine că nu ştia că a călcat un om, a înţeles foarte bine ce a făcut şi a preferat să fugă de la locul accidentului. Jurnalista de la Deutsche Welle, care se pare că era în concediu în România, nu s-a legitimat şi nici măcar nu a dat un telefon pentru a solicita o documentare la faţa locului, aşa cum se procedează în mod legal. Ar fi avut toată deschiderea din partea noastră. Nu avem nimic de ascuns şi dorim ca proiectul nostru să aducă un plus de valoare zonei, nu să îl distrugă.

Stiva de lemne filmată de ecologişti şi difuzată ca fiind tăiată de familia Bocea, este a membrilor composesoratului Plai Coroieşti (dividente în natură pentru anul 2015) cu act de punere în valoare numărul 01068 Coroieşti, masa lemnoasă fiind exploatată de o firmă autorizată în acest sens (autorizaţie de exploatare nr. 846980 din 22.04.2015 până în 31.07.2015). Masa lemnoasă în discuţie e la doi km în amonte de locul producerii incidentului, urmând a fi împărţită membrilor composesoratului.

Ne rugăm la Dumnezeu ca Mihai Bocea să treacă cu bine peste această cumpănă. Dorim ca legea să îi pedepsească pe cei care au greşit cu bună ştiinţă sau poate doar folosiţi, fără ca măcar să îşi dea seama.

Vă rugăm, cu consideraţie, să publicaţi acest drept la replică, pentru ca oamenii să cunoască tot adevărul.
Familia Bocea

9 COMENTARII

 1. De cand au toti dreptul sa faca ce vor pe raurile care sunt de fapt proprietatea statului nostru si nu a lor personal chiar daca portiuni din ele strabat proprietati private. Aceste drepturi le obtin ilegal. Era o lege in care nu aveai voie sa faci acest fel de constructii daca ii prejudiciezi pe ceilalti, nu poti fi tu stapanul acelei ape cata vreme ea uda zone si parcuri protejate. Cei care i-au dat aprobari au primit mita si ei trbuie luati la intrebari si bagati dupa gratii si sa se interzica construirea.

 2. E absolut sinistra treaba asta cu dreptul la replica al celor care ne pun la indoiala dreptul la viata. Si ce replica este aceasta, sa indrugi o gramada de minciuni, contrazise total de imagini? Si cum sa nu fie menit distrugerii mediului proiectul, raul de munte pe care il seaca in plin parc natural nu face parte din mediul inconjurator??!

 3. In SUA daca intri ilegal pe proprietatea cuiva acesta are dreptul sa-si apere proprietatea cu arma in mana. In Romania democrata toti nemernicii si hotii ce se dau drept oameni de bine iti calca cu buna stiinta proprietatea si tot ei sunt cei cu castig de cauza daca ii agresezi. De 25 de ani in Romania lui Ilici si a urmasilor lui, proprietatea este recunoscuta dar siguranta ei nu-ti este garantata.

  • fratica aia ete in SUA ,,,si daca aveau intentia sa le explice ca au incalcat o propietate privata ni actionau ca canibali., era suficient o persona sa le aduca la cunostita aces fapt…..dar inteniile lor sant clare,, nu?

 4. …atunci de ce a actiona intr-un mod asa de brutal asupra ecologistilor…se vede clar din filmare,ca era pus pe bataie si agresare acest asa zis patron…!!!

  • stii ce usor e sa editezi un videoclip in ziua de azi? e la indemina oricui vrea sa invete….

 5. radu moraru, intreaba-i pe talharii aia din zona: dece cand au venit activistii aceia sa filmeze, au venit precum taranii de la 1907, cu pietre furci, topoare? ce aveau de ascuns? discutau cu ei omeneste, le spuneau despre ce e vorba si totul era incheiat. dece a trebuit sa vina in haita atatia zdrahoni, sa-i atace pe cei care vroiau sa afle ce se intampla in zona respectiva? ati cerut un punct de vedere de la politia din comuna si del a politia judeteana? chiar si de la ministrul de interne.

  • Mare atentie.. daca au intrat fara acordul proprietarului pe o proprietate privata, activistii au belit-o !!! Chiar daca se desfasura o crima, erau obligati sa stea la usa, poarta, gard si sa anunte politia. Altfel, o sa si-o fure urat. Pe sofer nu il vad bine dpdv legal. Repet, daca e adevarat ca au intrat pe o proprietate privata.

Comentariile sunt închise.