646x404O femeie din Piatra Neamţ trăieşte o dramă în Finlanda unde instituţiile statului i-au smuls copiii cu forţa şi i-au plasat la alte familii, sau în instituţii de protecţie. Mama cere acum ajutorul autorităţilor române pentru a fi repatriată împreună cu cei trei copii.

Viaţa Mihaelei Camelia Jalaskoski (Smicală), o femeie de 44 de ani din Piatra Neamţ a devenit un calvar la scurt timp după ce, în 2005, s-a mutat în Finlanda împreună cu fiica sa Andreea, atunci în vârstă de 4 ani, un copil rezultat din căsătoria anterioară. Camelia este absolventă a Facultăţii de Medicină din Iaşi, şi înainte de a lua decizia de a pleca din ţară avea o experinţă de şase ani la Unitatea de Primre a Urgenţelor a Spitalului Judeţean Neamţ.

„Am plecat din România, pentru a ma căsători cu un cetăţean finlandez, care mi-a promis marea cu sarea şi nu din cauza condiţiilor din România. Am fost şi sunt în continuare un român adevărat, mândră de originile mele“, spune femeia.

Aşteptările Cameliei au fost repede spulberate după ce soţul finlandez şi familia acestuia au început să o umilească pe ea şi pe fiica ei. „Nimic din ce făceam nu era pe placul lor. M-aş fi întors în ţară, dar am rămas imediat însărcinată, iar mama mea nu mi-a permis să mă întorc, pe motiv că îmi fac de râs familia“.

Părinţii femeii, Radu Smicală, medic pediatru şi mama, Lucia, farmacistă sunt oameni cunoscuţi şi respectaţi în comunitatea din Piatra Neamţ. Camelia a sperat că venirea pe lume a copilului rezultat din căsătoria cu soţul finlandez ar fi putut să aducă liniştea în familie, dar presiunile psihice la care a fost supusă au făcut-o ca în ianuarie 2006 să nască prematur, cu două luni înainte de termen, pe Mihail.

„În urma cezarienei, medicii mi-au uitat 10 cm de placentă în uter. Fiind româncă, am fost tratată ca un gunoi, nimeni nu a vrut sa investigheze ce se întâmpla cu mine, aşa că am stat 3 luni cu restul de placentă în uter, abia târându-mă şi îngrijind singură un copil prematur şi o fetiţă de 5 ani“, povesteşte femeia care a fost nevoită să-şi rezolve problema de sănătate la o clinică particulară.

Citiți articolul integral pe adevarul.ro