craciun-dacic
De mii de ani, pe teritoriul României de astăzi, strămoșii noștri marcau solstițiul de iarnă cu ritualuri și practici spirituale legate de moarte și renaștere.

Deși pentru cei mai mulți Crăciunul are doar rezonanțe creștine, în realitate acest moment marchează o sărbătoare geto-dacică, pre-creștină, creștinismul suprapunând momentul nașterii lui Iisus peste el. De altfel, opiniile cercetătorilor duc momentul nașterii Domnului în primăvară, nicidecum pe 25 decembrie, după ce o perioadă a fost sărbătorit și pe 6 ianuarie…

În ceea ce îl privește pe Moș Crăciun, imaginea lui cu straie roșii și cu tabăra în Laponia este doar un concept de marketing în spatele căruia se fac mulți bani.

Pentru vremea geto-dacilor, Moș Crăciun – Zeu pastoral – avea altfel de îmbrăcăminte, într-o altă culoare, iar darurile lui erau spirituale…

Fără a intra și în alte detalii inedite despre Crăciun, ca sărbătoare geto-dacică, vă invit să vizionați una dintre cele mai interesante emisiuni pe care le-am făcut. O emisiune în care i-am avut invitați pe Prof. univ. dr. Ion Ghinoiu, etnolog, membru corespondent al Academiei Române și pe regizorul Leonardo Tonitza, autorul filmului NIASCHARIAN – SĂ RENAȘTEM.

O emisiune cu o bogăție de informații inedite, o emisiune care răstoarnă multe dintre lucrurile pe care credeați că le știți despre Crăciun.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Emisiunea Adevăruri Tulburătoare poate fi urmărită la Nașul Tv în fiecare vineri, de la ora 20:00 și, în reluare, duminica, de la ora 11:00.

Restul episoadelor pot fi vizionate aici: https://www.youtube.com/user/roxindaniel/videos