Cristian_DiaconescuConsilierul prezidential Cristian Diaconescu atrage atentia asupra unor posibile sanctiuni pe care pertenerii europeni le pot aplica la adresa Romaniei, precum si asupra lipsei de reactie a oficialilor de la Bucuresti in fata acestei situatii.

„Ceea ce imi da intr-adevar fiori este ca perspectiva unor sanctiuni severe la adresa Romaniei, pare sa nu rezoneze in nici un fel la Bucuresti. Un fost sef de stat spune ca discutia pe statul de drept este un fleac – din aceeasi zona politica venind si convingerea ca Romania nu are de-a face cu aceasta poveste, ba mai mult, ca sustinem un astfel de proiect european. Imi scapa mie ceva sau discursul dublu si mincinos care ne-a adus aici, isi desavarseste ‘opera’ de izolare si antagonizare a Romaniei fata de Europa?”, scrie Cristian Diaconescu.

Diaconescu aminteste pe blogul sau de scrisoarea celor patru ministrii de externe din Germania, Danemarca, Olanda si Finlanda in care se doreste construirea unui „mecanism de reglare a respectarii principiilor fundamentale democratice – a drepturilor fundamentale si ale statului de drept, pentru ca s-a constatat ca undeva in Europa, exista asemenea probleme”.

Postarea integrala de pe blogul consilierului prezidential Cristian Diaconescu:

„STIAU CA SE VA INTAMPLA!

Este foarte clar pentru orice observator serios ca Uniunea Europeana incerca sa isi creeze anticorpi institutionali pentru unele molime care bantuie de vreun an pe aici si pun in pericol unitatea si functionalitatea intregii constructii.

Mai intai de toate, scrisoarea celor patru ministri de externe din Germania, Danemarca, Olanda si Finlanda reprezinta un raspuns la o stare de fapt care a provocat aceasta reactie (deci nu este numai produsul imaginatiei lor in abstract… ) – cu alte cuvinte, se doreste si se va construi un mecanism de reglare a respectarii principiilor fundamentale democratice – a drepturilor fundamentale si ale statului de drept, pentru ca s-a constatat ca undeva in Europa, exista asemenea probleme. Daca memoria nu ma inseala, la capitolul “nerespectarea statului de drept” ori “nerespectarea separatiei puterilor in stat”, Romania a tinut capul de afis in ultimele 12 luni.

Asadar, cu indulgenta putem spune ca reactia celor patru ministri de externe se poate datora “si” unor probleme aparute la noi in tara alaturi, poate, de gesturi inexplicabile venite din Marea Britanie sau Olanda cu privire la migratie, ori alaturi de semnalele care vin permanent din Ungaria cu privire la unele derapaje atat in zona de drepturi fundamentale cat si pe respectarea statului de drept si de ce nu, poate si pentru ca Franta exagereaza in atitudine si mesaj pe problema rromilor. Acum, important este sa vedem ce si in ce masura ne poate afecta pe noi aceasta “idee”.

Daca va amintiti, intr-o postare pe care am publicat-o acum cateva saptamani, avertizam ca exista un astfel de pericol si credeti-ma ca nu faceam pronosticuri. Informatiile care stateau pe masa mea, stateau si pe masa executivului, deci STIAU! Fac aceasta precizare pentru ca seria mesajelor fractionate si in evidenta opozitie cu realitatea au continuat, fapt care ma indreptateste sa spun ca unele eventuale consecinte nu intra in spectrul de preocupari primordiale ale decizionalului de la Bucuresti.

Dragii mei, dragi romani care obisnuiti sa cititi acest blog, scrisoarea celor patru ministri de externe este in fapt un manifest pentru unitatea si functionalitatea unei constructii europene care are la baza legea si increderea ca legea se respecta. Uniunea Europeana sintetizeaza permanent solutii complexe la criza economica prin stimularea componentelor de credibilitate si buna reputatie.

Comparativ cu tot acest efort urias, inventarea unui mecanism care sa masoare respectarea drepturilor fundamentale si a statului de drept nu reprezinta decat un exercitiu institutional minimal menit sa corecteze niste derapaje punctuale in anumite zone ale Uniunii Europene. In acelasi timp, odata creat acest mecanism, sper ca este limpede pentru toata lumea, ca aplicarea lui se va face “mecanic” pe elemente concrete, pe stari de fapt evidente pentru toata lumea, cu consecinte imediate si indiscutabile.

Ceea ce imi da intr-adevar fiori este ca perspectiva unor sanctiuni severe la adresa Romaniei, pare sa nu rezoneze in nici un fel la Bucuresti. Un fost sef de stat spune ca discutia pe “statul de drept” este un fleac – din aceeasi zona politica venind si convingerea ca Romania nu are de-a face cu aceasta poveste, ba mai mult, ca “sustinem” un astfel de proiect european. Imi scapa mie ceva sau discursul dublu si mincinos care ne-a adus aici, isi desavarseste “opera” de izolare si antagonizare a Romaniei fata de Europa?

Probabil ca jongleria aceasta cu minciuni, populismul, demagogia dusa la extrem, disimularea si practicarea mesajului dublu mincinos ar mai fi continuat mult si bine daca nu s-ar fi pus problema ca in Romania, Legea Fundamentala, Constitutia, sa suporte un proces profund si consistent de revizuire. Practic, de felul in care puterea va croi noua Constitutie depinde “statutul” Romaniei de stat de drept. Daca la aceasta revizuire se va tine cont de rezultatul unor referendumuri, daca normele cuprinse aici vor respecta principiile fundamentale, atunci Romania va fi stat de drept, iar daca nu, fara alte comentarii, va fi catalogata oricum altfel iar cetatenii acestei tari vor simti aceasta atitudine in mod automat si nemeritat.

Sa recapitulam – Europa isi va construi un instrument care va masura si interveni in statele in care exista probleme cu respectarea “drepturilor fundamentale” si a “statului de drept”, iar daca aceste probleme nu se vor corecta in urma avertismentelor Comisiei Europene se poate merge chiar pana la suspendarea finantarilor din partea Comisiei pentru respectivele state.
Raspunsul Romaniei este ca “ne convine si sustinem”, dar cu unele conditionalitati – adica mecanismul se instituie cumva si pentru ca in Romania au existat acest tip de probleme, iar decidentii guvernamentali romani isi imagineaza ca vor pune conditii la initierea acestui mecanism. Comic nu?

Mai departe, este foarte posibil ca aceasta tema sa fie ridicata la urmatoarea sesiune a Consiliului Afaceri Generale (CAG) intrucat vine in convergenta mesajelor presedintelui Barroso si ale guvernelor statelor cu mare influenta in Europa.

In concluzie, este foarte posibil sa asistam la momente dramatice in ceea ce ne priveste in urmatorul an, iar tragismul situatiei provine si din faptul ca pe palier guvernamental noi continuam sa transmitem un anumit tip de mesaje in exterior si sa implementam opusul acestor idei in interiorul tarii – fapt observat de Occident, fapt care a scos din minti Europa si fapt care care va indeparta iremediabil Romania de Uniunea Europeana. Aceasta arata ca cei care ne rup de Europa ori stiu ce fac si isi asuma obligatoriu aceasta eroare istorica in care este impinsa Romania si natiunea romana, ori nu stiu ce fac si merg pana la finalul dezastrului pe ideea ca o minciuna frumoasa pentru propriul popor este mai buna decat un adevar suparator. In ambele cazuri atat Romania cat si poporul roman vor plati scump aceasta aventura politica iresponsabila, din pacate.”

 

5 COMENTARII

  1. Are perfecta dreptate domnul Diaconescu,este sacrificata ROMANIA pentru interesele unui grup mafiot stransi in jurul lui voiculescu! ….daca v-a fi asa, sper ca acest mafiot penal sa aibe soarta lui ceausescu!…nu poti opri evolutia unei tari numai ca acest cancer sa nu fie arestat pentru cat a furat statul si poporul !…..de aceea trebuie sa strangem randurile in jurul presedintelui si a celor ca domnul Diaconescu,care dupa parerea mea umila ar putea fi un presedinte de stat mult invidiat de cercurile din actuala putere mafiota si penala !

  2. Este trist si dureros sa ii vezi si sa ii auzi pe distinsii nostri ce atitudine au fata de aceasta situatie de parca ar fi un fleac si totusi este bula de oxigen de care avem nevoie.

  3. UE trebuie sa ia masuri urgente inpotriva eradicarii saraciei. Multe state din Europa de Esta, mai ales, se confrunta cu grave probleme tocmai din cauza saraciei si lipsei locurilor de munca.

  4. Da, desigur pentru lipsa de activitate diplomatică a președintelui, pentru maniera în care înțelege să-i tratezepe ceilalți europeni și mai ales pentru inconsecvență. Așadar…de ce va primi România sancțiuni?

Comentariile sunt închise.