„Brokerul fugar“ Cristian Sima avertizează asupra unei crize globale care va da peste cap planurile Guvernului Grindeanu şi desfiinţează Fondul Suveran, într-un interviu acordat României Libere.

România liberă: Guvernul vrea să facă un Fond suveran de investiţii şi dezvoltare…

Cristian Sima: Problema nu este cum e fondul, ci ce intră în fond şi ce bani sunt.

Şi cum sunt folosiţi.

Ce n-am înţeles eu: vor lua participaţiile pe care le are statul la diverse societăţi, tip Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz?

Nu se înţelege clar.

Sau vor lua frumos bani de la buget şi mâine se apucă să construiască un spital, o şcoală sau să scoată cupru la Zlatna?

Problema e că proiectele despre care a vorbit dl Tudose  (ministrul Economiei – n.r.) sunt de Uganda. Valoare adăugată mică.

Părerea mea: nu vor face nimic. Peste şase luni, nu vor mai avea bani nici să-şi plătească propriile salarii la Parlament. Dacă vine o criză puternică, mai ales din Asia, falimente bancare în China, cu o prăbuşire a burselor în America… Toate bursele sunt la maximele din toate timpurile. Din 2009 până acum, au crescut şi 300% pe anumiţi indici bursieri, este enorm. Şi-au lins rănile după subprime, au ascuns, au luat bani de la stat, mă rog, s-au refăcut. Toată euforia se termină. Nu ştiu dacă anul acesta sau anul viitor. În 2007 am spus: va veni o criză criminală. A venit după un an. S-ar putea să vină acum după doi.

„Va fi un fel de Dracula Park“

Uzină metalurgică la Zlatna, pentru a valorifica cuprul din zonă.
Dacă cuprul acela ar fi uşor de valorificat şi s-ar face profit, de ce nu dă concesiune la o mare firmă de metale? BHP, cel mai mare miner din lume, australieni. Vin, scot cuprul, ţi-l fac, stabileşti o redevenţă. Din banii pe care îi iau de la buget o să prăduiască şi n-o să facă nimic. Va fi un fel de Dracula Park.

 

Citiţi mai mult pe romanialibera.ro