ion-cristoiuAșa cum am mai mărturisit, urmăresc din jumătate în jumătate de oră site-urile de știri și de ziare.
Marți, 8 septembrie 2015, una dintre lecturi m-a împins să-mi fac cruce.
Toate site-urile publicau o știre cu un titlul gen:
Criza Imigranților. SRI, reacţie pe Facebook pe tema refugiaţilor.

Iată c-am trăit s-o văd și pe asta!
SRI reacționează pe Facebook la un eveniment din spațiul european.
Presa românească urmărește și consemnează ce scrie SRI pe Facebook!

Știind cum se meșteresc astfel de întîmplări n-am avut nici o îndoială că publicarea știrii de către toate site-urile nu era numai urmarea preluării sale automate de Mediafax, dar și a unei vorbe puse de la SRI pe lîngă redactori să publice știrea.
Dar chiar și fără această intervenție (și-a intrat în pîine ca Responsabil cu comunicarea jurnalistul Ovidiu Marincea?!), știrea ar fi fost dată de multe site-uri, deoarece ea făgăduia un lucru mai mult decît interesant gazetărește:
Expertiza SRI în chestiunea numărul unu a Europei:
Noua Migrație, Migrația Popoarelor cu smartphone-uri.

În mai multe rînduri am susținut că în problema imigranților (pentru Dumnezeu, nu mai scrieți refugiați, pentru că nu-i corect!) România are una dintre cele mai bune expertize din Europa.
Asta deoarece România are în această problemă Expertiza SRI.
Ori SRI e un Serviciu consultat de serviciile secrete aliate în două mari domenii:
Lumea arabă.
Spionajul rusesc.

De ce are SRI expertiză în aceste domenii nu trebuie să mai explic.
Pentru că SRI a moștenit expertiza fostei Securități în aceste două domenii.
Știind de expertiza SRI m-am grăbit să citesc textul știrii:
„Afluxul de refugiați din Africa și Orientul Apropiat este un subiect central pe agenda politică și de securitate în Europa. Dincolo de emoţii şi temeri, accentul ar trebui pus pe o colaborare inteligentă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei pe termen mediu şi lung. Aceasta nu se poate face fără înţelegerea fenomenului, identificarea rutelor de migraţie, anticiparea modului în care refugiaţii se vor manifesta în ţările unde vor ajunge şi proiectarea unei strategii europene coerente, cu respectarea drepturilor omului”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a SRI.

Nu se poate ca expertiza SRI să se reducă la acest text, parcă scris dinadins scurt de consilierii lui Klaus Iohannis pentru ca acesta să-l poată învăța pe de rost – mi-am zis. Și încredințat că textul e mult mai lung, dar că presa, din motive de spațiu, l-a publicat în variantă redusă, m-am dus la pagina de facebook a SRI.

Din nenorocire, acesta era textul publicat pe pagina de Facebook a SRI.
Spun din nenorocire, pentru că SRI doar enunță aspectele principale a problemei, fără să le lămurească pe larg.
Doar enunțarea principalelor aspecte ale problemei imigranților e una dintre slăbăciunile înalților demnitari care se pronunță asupra acestei probleme.

Pe înalții demnitari îi înțeleg.
Menirea lor nu e să facă expertize.
Menirea lor e să dea din gură după cum bate vîntul politicii în cancelariile marilor Puteri ale Lumii.
Dar menirea SRI e să facă și expertize în chestiuni de interese național precum cea a imigranților.

Eu, de exemplu, numărîndu-mă printre condeierii preocupați de acest fenomen unic în Istoria Modernă a Europei, aș fi interesat să știu ce vrea să spună textul SRI prin Anticiparea modului în care refugiații se vor manifesta în țările unde vor ajunge.

Refugiații sînt de obicei persoane atît de buimăcite de ce li s-a întîmplat că le e greu să ceară și-o coajă de pîine, și dacă li se dă o coajă de pîine mulțumesc. Refugiații din aceste zile se definesc prin ceea ce aș numi conștiința drepturilor pe care le au ca refugiați. Ei se bat cu polițiile din țările prin care trec, se urcă în trenuri cu forța, năvălesc pe autostrăzi, într-un cuvînt fac în Europa ceea ce la ei în țară n-ar cuteza să facă în veci. Prin asta, dar mai ales prin manipularea presei planetare ei pot fi definiți drept Teroriști care amenință nu cu centura de grenade, ci cu încălcarea drepturilor lor sacre de refugiați.

Crede SRI, dar n-are curaj s-o spună în public, că principala problemă a imigranților nu va fi, cum susține Traian Băsescu, comportamentul religios, ci un lucru unic în istoria refugierilor din întreaga lume- Folosirea în chip terorist împotriva Autorităților din fiecare țară unde ajung a drepturilor lor sacre de refugiați?

Și dacă așa crede SRI că se va întîmpla și cu cei repartizați să fie primiți de noi, cum va face România la această provocare?
O întrebare dureroasă dacă ne gîndim că România n-a putut face față nici la campaniile duse în Occident pe tema persecutării rromilor la noi în țară.

sursa: cristoiublog.ro

3 COMENTARII

  1. Daca in Romania ar veni 10 milioane de azilanti indieni, cum am defini situatia ? Se pare ca nimeni nu intelege treaba cu procentul ? Ponta a facut un milion de locuri de munca !

  2. Avea dreptate!Nu soarele este centrul universului ci croitorul la ,,monda”!Omul nu este un microcosm ci un microcostum,care se deplaseaza dupa cum il impinge vintul mondei!

Comments are closed.