ion cristoiuJungfernstieg, strada de lux a Hamburgului, e astfel prezentată de ghidul Ville libre et hanseatique – Hamburg, apărut la Kraichghau Verlag în 2014:
„Această arteră celebră în lumea întreagă pentru promenadele și magazinele sale e mărginită de cele mai bune adrese ale lumii de afaceri hamburgheze, cu precădere de magazine de bijuterii și buticuri de modă, dar și de un cinema faimos și un restaurant de lux celebru.”

Cuvîntul lux revine de mai multe ori în text pentru a defini Jungfernstieg, arteră celebră și prin perspectiva asupra lacului Alster, dincolo de care se pitesc printre copaci o parte dintre vilele celor 700 de milionari ai Hamburgului, oraș al capitalismului mondial triumfător.

Nu știu dacă printre cei care intrau și ieșeau din magazine, cu precădere arabi analfabeți și chinezi corupți, se numărau și români.
Cît m-am vînturat eu pe acolo, n-am auzit vorbind românește pe niciunul dintre purtătorii de sacoșe cu mărci de lux.

Am auzit, în schimb, vorbind românește pe doi tipi (vezi filmul de mai jos) care finisau un crocodil de nisip pe trotuar cu scopul vădit de a scoate ceva parale de la trecători. La un moment dat, așa cum se vede din film, a venit și un al treilea român, unul care cerșea cu paharul. După ce a apreciat cum se cuvine opera Michelangelo-lor noștri, cel cu paharul le-a zis c-a scos deja pînă la 1.30 20 de euro.

Dacă aș fi nostalgic al comunismului, aș nota imediat că cei doi făceau înainte de decembrie 1989 locomotive, avioane, mașini unelte și cazane pentru centrale atomice în România. Acum fac crocodili de nisip pe trotuarele din Hamburg!

Cum nu mai am demult nostalgii, scriu că atît cei doi constructori de crocodili de nisip, ca și cel care cerșește cu paharul, s-ar putea să fie mai fericiți acum decît pe vremea României industrializate.
În definitiv, nu e de ici de acolo să faci crocodili de nisip pe una dintre cele mai de lux străzi ale Europei!

sursa: cristoiublog.ro