cristoiu ionÎn dubla mea calitate de creștin ortodox și de ziarist, nu voi înțelege în veci isteria stîrnită de Hotărîrea privind construirea unei moschei la București cu banii dați de Turcia.
Urmărind intervențiile din presa noastră, n-am putut să nu remarc, în campania împotriva Moscheii, punerea la lucru a semidoctismului cras, care constă în folosirea tiribombistă a unor adevăruri culturale.

Numai prin semidoctism clar, definitoriu, îmi explic convocarea Capitulațiilor încheiate de Țările Românești cu Poarta Otomană drept arme de luptă împotriva Moscheii de la București. Capitulațiile sunt tratate între Țările Românești și Imperiul Otoman prin care se stabilea statutul țărilor românești în cadrul imperiului otoman. Una dintre notele de esență ale acestor tratate viza angajamentul otomanilor de a nu construi nici o moschee dincolo de Dunăre. Acest angajament, alături de altele, dă seamă de pragmatismul Otomanilor. Pe Otomani îi interesa plătirea tributului de către Țările românești și alinierea acestor țări la politica externă a Porții și nu islamizarea, din care nu cîștigau nimic.
Domnitorii români în frunte cu Mircea cel Bătrîn au ținut la chestia cu moscheile drept condiție că românii nu vor fi islamizați.
A folosi însă această realitate din trecut în campania împotriva Moscheii mi se pare o splendidă dovadă de semidoctism.

Cine ar putea crede că ridicarea unei Moschei, fie ea și grandioasă, la București, ar putea duce la islamizarea poporului român?
Așadar, în calitate de creștin ortodox nu mă simt amenințat, nici rănit în credința mea de ridicarea unei moschei la București.
O văd prin nimic deosebită de ridicarea unui Templu budist sau de construirea unui Disneyland.
Ca ziarist, n-am nimic împotrivă, pentru că o trăsătură a civilizației moderne rămîne toleranța.
Doar un tip ieșit din caverne se poate indigna că-n București se vor vedea și altceva decît turlele bisericilor ortodoxe.

Drept unul dintre cei mai mari adversari ai Moscheii s-a arătat Traian Băsescu.
În replică, unii au arătat că pe vremea președinției sale Traian Băsescu a fost cel care a fost de acord cu construirea Moscheii.

Pe mine nu asta m-a surprins.
M-a surprins că, după plecarea de la Cotroceni, Traian Băsescu a devenit politician pur și simplu. Politicianul Traian Băsescu intră tot mai mult în conflict cu Traian Băsescu – fostul președinte.
Împotriva Moscheii Traian Băsescu a zis următoarele:
Avem un premier care sta pitit pe la Istanbul. (…) Dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face sa ne gandim ca a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care daca n-ar fi tragica ar fi comica. In momentul in care islamismul se extinde catre Balcani (…), prim-ministrul nostru (…) hotaraste sa aprobe constructia celei mai mari moschei din Europa, pe langa care sa functioneze o universitate pentru 6.000 de studenti. Nu exista risc mai mare de securitate nationala decat sa aduci studenti musulmani in Romania si de aici sa-i si exporti prin Europa (…) Cred ca astfel de decizii sunt cel putin nesabuite, daca nu antinationale”.

Cum adică?
Prezența unui număr mare de musulmani la București înseamnă automat prezența unui număr mare de teroriști?
De cînd și pînă cînd credincioșii musulmani sunt identificați cu teroriștii?
Dacă spunea asta în Franța, Traian Băsescu se pomenea chemat în fața Justiției pentru incitare la ură față de adepții unei religii.

E mai mult decît semnificativ că aceste vorbe au fost spuse de Traian Băsescu la o întîlnire zonală cu membrii Partidului Mișcarea Populară.
Indiscutabil, dacă aceste argumente erau invocate de un publicist sau de liderul unui partid naționalist-extremist de tip Le Pen, ar mai fi fost de înțeles.
Rostite însă de un fost președinte și încă de un fost președinte cu pretenții de politică europeană, vorbele lui Traian Băsescu stupefiază.

De ce a pornit Traian Băsescu o cruciadă împotriva Moscheii?
Răspunsul îl dă atacul la Victor Ponta.
Din politicianism pur și simplu.

PMP, al cărui Aiatolah se vrea Traian Băsescu, e strivit de cele două mari partide în confruntare: PNL și PSD.
În ultimul timp, în această confruntare s-a vîrît și Klaus Iohannis.

În aceste condiții, în spațiul nostru politic s-a născut și a înflorit o veritabilă întrecere socialistă cu titlul:
Cine e mai anti-Ponta?
Klasus Iohannis și PNL au pus monopol pe tema: Victor Ponta trebuie să-și dea demisia, pentru c-a fost chemat la DNA!
Traian Băsescu, mai puțin dispus decît Klaus Iohannis și decît liderii PNl, să fie un chibiț al DNA, s-a văzut obligat să ia o altă temă anti-Ponta, evitată de liderii PNL și de Klaus Iohannis:

Prin decizia de a accepta ridicare unei mari Moschei la București, Victor Pont pune în pericol nu numai România, dar și Europa.
E o temă lipsită de eficiență, pentru că electoratul țintit de PMP e un electorat modern, european, definit prin multiculturalism.
Culmea e că electoratul lui Victor Ponta ar putea fi împotriva Moscheii pe motiv că aceasta intră în conflict cu bisericile noastre.

 

sursa: cristoiublog.ro

20 COMENTARII

 1. Adevarul este ca Franta nu mai e Franta, ci „Musulfrance” – si, intr-adevar, asa cum a prezis Gadafi cu multi ani in urma, Europa va fi cotropita de musulmani, nu prin razboi, ci prin „toleranta” prost inteleasa a europenilor. Sint de acord ca Romania nu are ce sa adaposteasca catedrale imense si academii musulmane – e o porcarie. De ce nu se construieste catedrala in Turcia daca tot dau banii??!! Care este sensul existentei celei mai mari catedrale musulmane in Bucuresti, capitala unei tari majoritare crestina. Sa si-o construiasca in tarile lor. Nu faci din tara crestina loc de pelerinaj musulman.. Nu mai spun, ca sint convinsa ca Bucurestiul in timp va deveni tinta unor mari tensiuni religioase…exact tensiunea asta nu o aveam la nivelul asta! Pe de alta parte americanii isi aseaza armatele bine merci in tara noastra. Ukraina arde in apropiere…ce faceti, tovarasii de la conducere cu presedintele in frunte??!! Pregatiti Romania pentru scena tensiunilor viitoare armate si civile ?!!

 2. Cu tot respectul care il am fata de Domnul Cristoiu,ma simt obligat sa-i atrag atentia ca e un pic nepregatit cand aduce vorba de Franta.Pai in Paris si nu numai,sant cartiere intregi musulumane unde politia nu poate pur si simplu intra..Fenomenul e scapat de sub control si numai datorita norocului nu se produc catastrofe de tipul celei de la Charlie..Eu nu sant Charlie,eu sant badea Vasile,nu sant inregimentat politic si sant credincios moderat(imi platesc constincios toate taxele fata de stat si fata de Biserica)..dar nu sant de acord cu asa ceva..Tema islamizarii e un fals grosolan,ea doreste sa mute problema pe o alta directie,tocmai ptr. a se pierde adevarul.E posibil ca la experienta si varsta lui sa poarte frica unor repercursiuni din partea musulumanilor si de aici retinerea..E vorba de razboiul religiilor care este in plina desfasursare,Fii lui Alah ,preamarit fie el in vecii vecilor in tarile ce i se inchina,unde pot intra cu frumosul si cu negocieri,unde nu intra cu parul si cu pusca si omoara tot ce e impotriva lor(mai ales crestini).Credem in Dumnezei diferiti,de aceia consider ca e bine ca fiecare sa construiasca si sa se inchine in tara lui.Romania e tara crestina este tara Romanilor si asa trebuie sa ramana.punct. A spus profetul lor o vorba care se adevereste dupa 1500 de ani:”Vom cucerii lumea cu burta femeilor noastre”..cine are urechi sa auda..

 3. Domnule Cristoiu cu amaraciune constat ca dumneavoastra nu vreti sa intelegeti o serie de nuante. Nu este vorba de islamizarea romanilor ,care , fie vorba intre noi ,ar fi cu totul imposibila avind in vedere trecutul ortodox al acestei natiuni,ci de pericolul creerii unui real punct de sprijin al fundamentalismului islamic cu consecinte funeste nu numai asupra tarii noastre ,dar si asupra intregii Europe.Si apoi care este ratiunea construirii celei mai mari moschei din estul -centrul Europei intr-o tara in care religia islamica este aproape insignifianta?

 4. Basina Sulfuroasa a Zilei, de „maestru” sub-mediocru Cristou!

  Tovarase „maestre”,

  Ca sa intelegi, conditia necesara este sa ai minte!

 5. Avem dreptul legitim de a face supozitii cu privire la posibilitate patrunderii fundamentalismului Islamic (siiti versus suniti, etc) pe teritoriul Romaniei sub pretextul invatamantului Islamic ce urmeaza a se desfasura in asa zisul unde cca 6500 de cursanti veniti din tarile islamice si nu numai vor fi indoctrinati cu curentele islamiste unele cu teorii violente, reventicative, revansarde, absilutiste, etc. Asa scenario care poate fi tradus in fapt nu are nevoie Romania si poporul roman a carei religie crestin-ortodoxa nu are nu are afinitati de ordin teologic si filozofic cu religia islamica. Constat ca dl. Cristoiu nu se apleaca si asupra acestor aspect pe care le semnalez preferand sa faca uz de o filozofie istorica.

 6. Cristoiu nu a voit sa vada ca aceasta gigantica moschee nu va servi necesitatile de cult ale musulmanilor din Bucuresti, locuitori ai capitalei sau in tranzit. Atunci la ce va servi moscheea aceasta, daca cele deja existente sunt destul de goale? Cum argumenteaza dl Cristoiu necesitatea unei asemenea cladiri precum si aducerea aici a 6000 de studenti de teologie musulmana? Nuca in perete se potriveste mult mai bine decat aceasta moschee cu miile sale de studenti intr-o tara in care ponderea cultului musulman este cvasi nula. Cum ar fi ca Romania sa construiasca o catedrala crestina comparabila cu moscheea aceasta la Ankara si sa duca acolo 6000 de studenti de teologie crestina? De ce ar face Romania acest gest? Hai, domnule Cristoiu, ca la cat esti de citit, stii sa raspunzi la chestiunea aceasta!

  • Cristoiule,daca taceai,filosof ramineai,asa ai dat cu bita in balta si te-ai facut de cacao.Ce sa caute acest mastodont islamist in Bucuresti? de ce alte tari din Europa au refuzat acest proiect? Avem un guvern si un primministru de doi bani,pentru un genunchi reparat de turci,le facem cadou 11.0000 mp. in centrul capitalei sa-si construiasca turcafletii o moschee gigant , pentru cine ?cumva poporol roman s-a islamizat? Nu construim acum alt gigant inutil ortodox ? Toate problemele acute cu care se confrunta tara au fost rezolvate ?nu avem nimic mai important de rezolvat ? Sa-si costruiasca la ei acest mastodont,de ce la noi? care este logica?

 7. eu nu am o problema cu exista moscheei…. am o amare problema… cu faptul ca se vrea cea mai mare din europa… si am dreptul sa fiu cel putin…. suspicios in ceea ce priveste motivele… cind este vorba de o asa mare capacitate ddin moment ce nu se tine seama… de numarul credinciosilor de religie musulmana……::::(((( …..in plus a urlat toti ca se fac prea multe biserici… ca ce ne trebuie noua… catedrala neamului….bla, bla…. eu ii invit pe toti in tarile arabe sa vada densitatea de moschei …..!!!!!

 8. Domnule Cristoiu
  Nu intelegi fiindca nu-ti intelegi credinta
  Daca ai fi crestin ai traii ca un crestin si ai intelege atunci pericolul

 9. Mi se pare DEMOCRATIC şi de Bun Simţ ca fiecare OM să-şi aleagă religia care-i convine dar… să rămână aliatul DEMN şi LOIAL al poporului din care se trage ! Orice încercare de a impune o anumită RELIGIE, reprezintă o formă de DICTATURĂ !!!

 10. problema moscheii tine de un plan de afaceri, desigur si are dreptate traian basescu. nu cred ca poti purta invataturili studentesti pe stomacul gol sponsorizat. poate la fel de bine sa insemne o poarta de intrare pentru afaceri care nu se vad cu ochiul liber. daca va ingroziti numai de zona intersectiei fundeni, o sa vedeti cate palcuri posibil si turcesti pe trotuar isi trag seara de seara scaunele de pvc in jurul meselor lor de afaceri cu frizerii, barulete, magazinase unde nu se vede niciodata nimeni intrand. si unde mai pui ca sirienii din acelasi cartier sunt oameni de afaceri intre orele 3-5 dimineata si nici o autoritate nu se supara ca au bani pt case cu peste 150000 de euro disponibili oricand sa cumpere o alta in conditiile in care chiar toata ziua dorm si se plimba 2-3 ore pe noapte. :)))))

 11. Nea Ioane invita-i pe strada matale ,pe cei de la ISIS ,dela BOCO-Haram,fratii musulmani ,fa-i vecini de scara cu matale . . Pana in 89 erau o groaza de musulmani in scolile romanesti ,invatand de la lucratori prin aschiere pana la facultati de tot felul si nu se plangea nimeni ,astazi nu mai este ce a fost .Ca sa spui ce ai spus trebuie sa fii dus ceva cu mintea .

  • …eventual si sa doarma in pat cu ei! ce basini sulfuroase le-ar trage, ca s-ar lasa de islamism!

 12. Nu ne temem de islamizarea poporului roman, Domnule Cristoiu, iar te p.. impotriva vantului, avansarea islamului in Balcani, incet si sigur este problema, sa stea fiecare la casa lui, sa munceasca pamanutul strabun si vor trai frumos si bine

 13. Cuvintele „elegante” despre comunistul (asa s-a declarat) Cristoiu s-au scris deja. Cum nu pot sa folosesc alti termeni, nu mai am ce sa comentez 🙂
  PS Ioane, nu vrei sa si gandesti? Macar uneori? Ca sa nu mai vada lumea penibilitatea textelor tale 🙂

  • Domnule Cristoiu. Ma asteptam din partea dumitale sa argumentezi necesitatea. La cati islamisti are orasul Bucuresti era necesara constructia. Ai auzit – ca doar esti ziarist – ca in aceste „cladiri de cult”, au avut loc organizari de actiuni teroriste? P.S. Nu te banuiesc de prostie, ci de originala „talpa” pe care o afisezi ca sa „fii original”.. Pacat, acum la batranete sa derapezi.

 14. Ma asteptam la cateva argumente in favoarea ridicarii Moscheii,,,Nea Cristoiu,
  ,,umbli iar cu cioroiul vopsit !!!

 15. D-le Cristoiu esti prost prin reavointa ! daca comentariile la TV de aproape fiecare seara erau doar speculatii de multe ori pline de umor acum ai dat intradevar dovada ca ai avut si mancat gaina care nastea pui vii ! Regret gaina, era fabuloasa pentru pulimea de atunci ! Acum ai gasit momentul pt. a-ti dovedi spiritul de bun roman ! Unde este multa minte si prostie este, cat incape! Vax populy !

 16. Cine va controla activitatile teroriste din centru ? PCR-ul lui Cristoiu ?

 17. Molfaitorul asta de prune e tot mai prost pe zi ce trece!… Desigur ca pe de alta parte Tonomatul comunist Cristoiu trebuie sa-l linga pe mitomanul comunist plagiator hot si evazionist pentru a-si merita fisele incasate!

Comments are closed.