Ion-CristoiuDe ceva vreme atrag atenția c-a venit momentul să strîngem documente și mărturii despre perioada postdecembristă.
Chiar nu-și dă nimeni seama c-a trecut deja o epocă?
Cum adică – se vor zbîrli unii – 25 de ani înseamnă o epocă?
Da, răspund eu, convins că în acești 25 de ani s-au petrecut în viața României întîmplări și evenimente care, în alt veac, ar fi făcut o Epocă.

Pentru perioada interbelică se ia drept început anul 1919, anul Semnării Tratatelor de pace.
Cînd au putut spune românii că au trecut deja 25 de ani de la finele Primului Război?
În 1944!
Dacă aruncăm o privire asupra Istoriei noastre moderne vom rămîne uluiți de cîte întîmplări și evenimente s-au petrecut din 1919 pînă în 1944.

Pe la Cotroceni se agită de ceva timp ideea unui Muzeu al Comunismului.
Aflat într-o concurență secretă cu Traian Băsescu, Klaus Iohannis vrea să-l surclaseze pe fostul președinte făcînd ceva mai dihai decît faimoasa Comisiei de anchetare a comunismului.
Un alt motiv al insistenței pe o splendidă inutilitate costisitoare ar sta în interesele unora de a mai mulge ceva parale din denunțarea comunismului.

Eu cred însă că mult mai bună ar fi inițiativa unui Institut de studiere a perioadei postdecembriste, institut care ar putea avea un Muzeu.
Institutul ar avea, printre altele, următoarele misiuni:

  1. Să strîngă documente existente la persoane particulare despre perioada postdecembristă.
  2. Să provoace personalitățile implicate în istoria postdecembristă să-și scrie memoriile. Din experiență știu că mulți ar prefera să fie intervievați în loc să scrie ei. Înregistrate pe bandă video, interviurile ar putea servi istoricilor viitorului.
  3. Să finanțeze publicarea de studii, de eseuri, de documente despre perioada postdecembristă.
  4. Să organizeze sesiuni de comunicări științifice pe această temă.
  5. Cercetătorii Institutului să fie prezenți la televiziunile de știri cu intervenții competente despre fapte de istorie postdecembristă care ar putea explica evenimente de azi.

Două chestiuni pentru dvs:

  1. Memoriile cărei personalitate postdecembristă ați vrea să citiți?
  2. Ce document cheie pentru Istoria postdecembristă credeți că ar trebui descoperit și dat publicității?

sursa: cristoiublog.ro

4 COMENTARII

  1. Eu unul gandindu-ma la faptul ca dupa 25 de ani in Romania conduce tot un KGB-ist ca Ion Iliescu chiar imi vine sa va spun ca m-am saturat si nu sunt curios sa le mai citesc si memoriile acestor nenorociti care au distrus tot ce a insemnat Romania. Sub o asemenea conducere tot bolsevicii si-ar publica minciunile aduse la rang de istorie adevarata. Intre timp dreptatea umbla prin Romania cu capul spart, Violatorii care au nenorocit pe viata o copila umbla liberi si nestingheriti iar primul nostru ministru care este un penal si jumatate cu guvernul lui cu tot face arogante la televiziunile finantate de bolsevicii lui Putin. Iar noi romanii (,,stupid people” vorba lui Brucan ) ne uitam la toate astea cum se uita vitelul la poarta noua.

Comentariile sunt închise.