iohannis primul pasSîmbătă, 4 iulie 2015, de la 22 la 23 și duminică 5 iulie, de la 14 la 15, în reluare, voi fi invitatul emisiunii lui Dan Andronic, Lumini și umbre.
Deși interviul sau mai degrabă discuția, pentru că Dan Andronic e și un bun analist, a avut două note incomode pentru mine – a fost o înregistrare, în timp ce eu prefer directul, am stat în fotoliu, ceea ce mă stînjenește, pentru că fotoliu îndeamnă la destindere – totuși, mi-a dat posibilitatea să mă desfășor și-n chestiuni de ansamblu ale politicii românești de azi, nu numai în chestiuni ținând de agenda zilei.

Una dintre aceste chestiuni s-a referit la păcăleala genială care a fost sloganul Un altfel de politică, asumat de Klaus Iohannis în campania pentru prezidențiale.
Formula Un altfel de politică e înțeles de mulți ca angajamentul lui Klaus Iohannis de a face un altfel de politică decît Traian Băsescu.

Nici vorbă de un asemenea înțeles.
Dacă acesta ar fi fost înțelesul, la al doilea tur n-ar mai fi ieșit un milion de alegători în plus față de primul, dintre care mulți de obicei absenți de la confruntările electorale.

Dacă ne gîndim că sloganul a fost însoțit de sloganul Punct și de la capăt, prin Un altfel de politică s-a înțeles – și asta a vrut să spună Klaus Iohannis- o politică net diferită decît cea dusă pînă acum în postdecembrism și care, poreclită politicianism, a ținut deoparte de politică mulți oameni competenți.

Uite – îi zic lui Dan Andronic în emisiune – știi de ce n-am intrat în politică după decembrie 1989 și nici n-am să intru în veci?
Pentru că fiind membru de partid înainte de 1989, m-am săturat să repet în public papagalicește ceea ce spunea Conducătorul PCR, Nicolae Ceaușescu. Dacă mă gândesc bine chiar absurd nu era să spui ce a spus Nicolae Ceaușescu. Imaginați-vă că dacă aș fi membru PNL aș fi obligat să repet în public cele spuse de Alina Gorghiu!

Dar nu numai atît.
Dacă aș fi membru PNL, ar trebui să ascult de Alina Gorgiu.
Nu de alta dar ea e pentru PNL ceea ce era Nicolae Ceaușescu pentru PCR.

Un altfel de politică înseamnă dreptul membrului de partid democratic de a gîndi cu capul lui și nu cu capul Șefului sau Șefilor de la partid.
S-a întîmplat așa ceva în cele șase luni de mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis?
Vi se pare că PNL, partidul lui Klaus Iohannis, duce un altfel de politică?
Vi se pare că Klaus Iohannis însuși duce un alt fel de politică?
Se numește un altfel de politică refuzul de a sta de vorbă cu Poporul, folosirea Instituțiilor de forță pentru a impune decizii luate pe șest?

Îi spun lui Dan Andronic în emisiune că Tudor Arghezi și-a intitulat una dintre tabletele sale geniale: Vino să mă păcălești!
Vino tu, politicianule, să mă păcălești pe mine, alegătorul!

Toți politicieni postdecembriști ne-au păcălit în campaniile electorale, făgăduind ceva pe care n-aveau de gînd să-l îndeplinească, deoarece alegerile erau pentru ei uriașe păcăleli ale Poporului.
Înaintea campaniei pentru prezidențiale mă întrebam ce păcăleală va folosi Klaus Iohannis pentru a ne smulge votul.

Era o întrebare legitimă, deoarece în 2014 se cam epuizaseră păcălelile electorale, folosite pînă atunci de candidați.
Klaus Iohannis a venit cu o păcăleală genială:
Păcăleala că nu ne va păcăli ca toți ceilalți, deoarece el va duce Un altfel de politică.

 

sursa: cristoiublog.ro

7 COMENTARII

  1. (1)Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email:zambalic.catalin@gmail.com

  2. Tonomatul comunist molfaitor de prune Cristoiu, a mai molfait un articol de rahat scris dupa ce i-au mai bagat comunistii o fisa!

      • Sincer, din punctul meu de vedere, nu. Oricum e un tonomat comunist molfaitor de prune!

  3. V-a pacalit pe voi bah! Pe mine nu! Oricum trebuie sa fii extrem de ipocrit sa zici ca te-a pacalit Iohannis. Nu te-a pacalit Iohannis, ca nici nu avea cum, ca la fel de multe a spus si cand a deschis gura si cand nu. Te-a pacalit aparatul de propaganda din care si tu ai facut parte, ca mai aveati putin si ii faceati statuie, motivul principal fiind „ca e neamt”. Mi-e sila !!!

  4. Basina Zilnica Sulfuroasa a Zilei de „maestru'” submediocru Cristoiu Basina de Midget!

Comments are closed.