cristoiu ionPe lista presupusă a cuprinde 89 de persoane din Uniunea Europeană cărora li se interzice intrarea în Rusia, se numără și cinci români:
Eugen Tomac – presedintele PMP, Adrian Cioroianu – fost ministru de Externe, ambasador al României pe lîngă UNESCO, Iulian Chifu – fostul consilier al lui Traian Băsescu pentru Securitate si Politica Externa, Tiberiu Liviu Chondon – seful Statului Major al Forțelor Navale,Gheorghe Hategan – director general adjunct al companiei de stat Transgaz.

Gestul Moscovei a beneficiat în România de textele antirusești clasice, amintind de propaganda dintre cele două Războaie, cînd Puterile Protectoare dăduseră țării noastre misiunea de a fi santinelă pe Nistru sau de cea din anii Ceaușescu, cînd tot marile Puteri îl încurajau pe fostul Conducător să hămăie la ruși pentru ca, în decembrie 1989, să colaboreze cu rușii la răsturnarea celui proclamat drept copilul teribil al Lagărului socialist.

Față de momentul numit Lista neagră a Moscovei îmi permit să observ:

 1. Moscova a alcătuit această listă drept retorsiune la listele UE cu persoane din Rusia interzise pe teritoriul Uniunii. A lua și noi măsuri asemănătoare, cum propune George Maior, fostul director al SRI, mi se pare o escaladare fără rost a unui conflict pe care România l-a ațîțat uneori în chip inutil, numai pentru a fi pe placul noilor Puteri Protectoare.
 2. Nici unul dintre cei cinci n-a criticat decizia Moscovei drept nedreaptă prin raportare la ceea ce bun au zis sau au făcut ei față de Moscova. Toți s-au arătat tare mîndri că sunt pe lista neagră a Moscovei, fără a conștientiza că a fi pe lista neagră a unui stat, indiferent cine ar fi acesta, nu e cel mai bun lucru pentru un politician dintr-o țară precum România. Prin declarațiile lor pe cît de fudule, pe atît de inutile, ei au confirmat că Moscova n-a greșit taxîndu-i drept dușmani.
 3. Mai mult ca sigur Serviciile secrete occidentale se vor întreba dacă nu cumva unii de pe listă au fost declarați de Moscova dușmani pentru a acoperi faptul că sunt, în realitate, oamenii rușilor.
 4. E tare greu de descifrat care au fost criteriile de alcătuire a listei. Dacă e cineva în România care ar fi trebuit să fie pe listă, ba chiar în capul listei, acel cineva e Traian Băsescu.

De ce nu e Traian Băsescu pe lista neagră a Moscovei, cînd fostul președinte s-a remarcat între liderii din Est, dar și între politicieni din Româna drept cel mai vocal adversar al Rusiei?
Uite o întrebare la care eu cel puțin nu-i găsesc răspuns.
Dvs îl găsiți?

 

sursa: cristoiublog.ro

10 COMENTARII

 1. Raspunsul e simplu, dar nu toti comunistii si naparstocii pot sa-l vada: Rusia nu pune pe lista nume grele, fosti sefi de stat sau de guvern, din nici un stat european sau SUA; si inca ceva, nu toti de pe lista sunt politicieni, cum remarca gresit mos teaca cristoiu.

 2. Ma
  i cautati!!! curios lucru ca pres..a nu povesteste mai multe! oare de ce?

 3. De ce nici un PSD-ist nu e pe aceasta lista? De ce nu e si Victor Ponta? De ce nu va intrebati „stimabile” Cristoiu si de sus numitii ?

 4. Foarte simplu, Maestre: nu cred ca aceasta lista este altceva decat o vrajala!

 5. Ex-presdintele Basescu nu este pe lista pentru ca lista a fost trimisa la ambasada rusa din Bucuresti pt a fi trimisa la Moscova de guvernatorul statului Romania adica de ambasada SUA la Bucuresti. Pentru mine si observ ca din ce in ce tot mai multi locuitori din acest stat numit inca Romania constatam ca Ambasada SUA conduce de facto acest stat.

 6. Cristoiu devine din ce in ce mai infantil sau face pe prostul. Basescu e fost sef de stat. Nici Putin sau Medvedeev nu e pe lista neagra a UE. E vorba de o reciprocitate, chit ca mai degraba rusii vor sa calatoreasca in Europa si SUA decat invers…

  • In USA n-a mai intrat picior de rusnak de foarte mult timp; mai precis de la treaba aia urâta a lui jegunde putin cu Ucraina.

   • Normal ca n-au mai fost dar cei doi nu se afla pe lista neagra. Ar insemna taierea totala a diaogului.

Comments are closed.