Oana Schmidt HainealaConsiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala cerandu-i sa solutioneze un conflict juridic de aceasta natura aparut ca urmare a faptului ca Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta procedura de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, informeaza Ziare.com

Sesizarea a fost depusa miercuri de presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala. Ea se refera la OUG 21/2013 prin care CSM-ului i s-au redus o parte din atributiile constitutionalem Guvernul hotarand ca desemnarea judecatorului roman la CEDO nu mai este atributul CSM.

CSM a sesizat Curtea Constitutionala apreciind ca “prin schimbarea de catre Guvernul Romaniei a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat”, fiind “vidata de substanta o atributie fundamentala a CSM” in calitatea sa de garant al independentei justitiei.

De asemenea, CSM a cerut Curtii Constitutionale sa constate ca Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta atributii constitutionale ale unei institutii, incalcandu-se astfel o decizie a Curtii conform careia “ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica”.

Proiectul de ordonanta a fost inaintat spre avizare CSM cu doar o zi inainte ca actul normativ sa fie adoptat de guvern si cu doua zile inainte de publicarea lui in Monitorul Oficial.

In noul act normativ deja in vigoare, OUG 21/2013, CSM nu mai este forul care propune candidatii la functia de judecator al CEDO din partea Romaniei, asa cum era in vechiul act normativ, aceasta atributie fiind acordata unei comisii formate din noua membri.

1 COMENTARIU

  1. A trebuit s-a merg de doua ori la CEDO si mi s-a dat dreptate ,nici o televiziune nu vrea sa dezbata cazul meu ,de ce nu vreti voi care spuneti ca luptati pentru dreptate ?

    De ce nu sunt arestati si comfiscate averile la politisti, procurori si judecatori in cazul meu , care au devenit interlopi cu legitimatie de la stat!

    Am fost batut de politisti nevinovat de mi s-au rupt dintii din gura, am fost legat in lanturi si la maini si la picioare si o bara de fier legata de lanturi, timp de 81 de zile, colegi de celula ma stergeau la fund, cand mergeam la wc, nu am avut voie sa ma spal pe corpul meu, eram plin de pureci si bube, am stat intr-o camera foarte racoroasa soareci prin saltea si sobolani care sareau din wc, am fost dus la proces in lanturi pe picioare si catuse la maini,nu am mancat nimic timp de 10 zile numai apa am baut , am demonstrat asta la CEDO, si acum cand am depus reclamatie impotriva lor mi sa respins , pe motiv ca s-au prescris faptele, si nu are ce sa le faca a spus judecatoarea, eu am depus cerere la CEDO in termenul legal, guvernul a fost instintat, trebuia sa suspende prescrierea pana la decizia CEDO, dar vad ca nu se tine cont nici de hotararea de la CEDO, am depus reclamatii impotriva lor si sa dat NUP, si m-au amenintat ca ma impusca.Acum dupa ce am castigat la CEDO a doua oara , mau amenintat ca o sa mi se faca o inscenare si o sa fiu arestat si spanzurat in celula. Cand am fost eliberat nu am avut dreptul sa muncesc , pe motiv ca aveam cazier. Acesti interlopi cu legitimatie de la stat , politisti si magistrati care au incalcat legea cu buna stiinta , trebuie pedepsiti urgent. Am fost achitat in 2012 si de Tribunal Arad si de Curtea de Apel Timisoara , ICCJ a admis cererea de recurs a parchetului , se va rejudeca din nou, de 15 ani ma judec cu acest dosar, Ce sa mai fac? Vili Rupa Tel. 0721758747

Comments are closed.