Inconsecventa pe fleacuri arata cu cata naturalete tinerii nostri politicieni sunt gata la propaganda nerusinata pe mize minore.
La finalul actului IV din Nabucco, cand marele rege accepta in fine cuvantul domnului, idolul Baal cade la pamant sfaramandu-se in bucati, iar poporul ales e liber sa se intoarca acasa si sa recladeasca Ierusalimul. N-ar fi rau sa ne eliberam si noi in fine de acest idol de proiect la care ne-am inchinat timp de 15 ani, de pe vremea cand consilierii presedintelui Constantinescu incepusera sa traga cu carioca pe harta mari conducte strategice primprejurul Marii Negre, ale caror realism sau utilitate au fost mereu suspecte.
Ponta e fortat sa o faca, daca tot a avut ghinionul ca anuntarea esecului proiectului Nabucco (nume de rau augur de la bun inceput) sa se suprapuna cu vizita lui in Azerbaidjan. Turneul lui oricum bate recordul de bizarerie, macar si pentru aceea ca nu i s-a comunicat deloc poporului scopul si durata vizitei prin Asia Centrala. Fotomontajele cvasi-turistice de pe site-ul guvernului sunt bune pentru reportajele lui Aristide Buhoiu, dar nu ne lamuresc deloc care a fost treaba cu Uzbekistan, Hong Kong, Macau s.a.m.d.
D-l Ponta a folosit in acest turneu batranul avion al lui Basescu, ala vechi si mare consumator de kerosen, dupa ce tot el facuse caz de existenta aeronavei si spusese ca o taie din bugetul pe 2013 – unde, la drept vorbind, nici nu exista, fiind inchiriata de presedinte cu ziua, exact cum a facut acum si premierul. Inconsecventa asta pe fleacuri n-are consecinte electorale la noi, insa arata o data in plus cu cata naturalete tinerii nostri politicieni sunt gata la propaganda nerusinata pe mize minore.
Gafele de substanta sunt mai greu de justificat insa: pentru ce s-a mai dus in Azerbaidjan, daca la ora aceea stia ca Nabucco nu mai e, iar pe azeri nu-i intereseaza Arpechim-Oltchim? Ca astea se bat in cuie dinainte, de delegatii tehnice, premierii nefacand decat sa parafeze un succes atunci cand el exista. Doar ca sa ne facem de ras cu o vizita asimetrica – gazdele fiind reprezentate de vice-premier – in care noi incercam sa-i incalzim cu glumite despre Eurovision, iar aia stau ca sfincsii si zic, nu, nu ne intereseaza oferta?
La fel in Kazahstan si Uzbekistan: nu stim ce cautam de fapt, in afara de poze pentru Facebook-ul guvernului prin capitalele futurist-deprimante, ca dinJocurile Foamei, ale dictatorilor post-sovietici de pe drumul matasii. In cel mai straniu episod al vizitei, premierul Ponta a stat un sfert de ora pe telefon ca sa anunte televiziunilor romane, direct din Taskent, un plan strategic de reforma a administratiei publice pana la finalul lui 2013, „cum n-a mai fost altul de 23 ani“. Nu cred ca USL are vreun plan sau dorinta sa reformeze administratia; dar daca ar avea, asta era tema de discutie acum, din Asia Centrala? Primariile lui Dragnea se reformeaza pe roaming, din tinuturile lui Ghingis Han?
Desi a calatorit mult mai aproape, doar pana la Consiliul European, deci nu are scuza de jet-lag, presedintele Basescu a vrut si el sa onoreze saptamana populista burzuluindu-se la nu se stie cine: daca Nabucco n-a iesit, atunci noi ne vom lua soarta in maini si vom avea o strategie energetica nationala – a se retine, nationala – fara sa mai asteptam aprobarea Europei. Care, iata, ne lasa din brate la greu, perfida ca totdeauna, urmand ca noi sa ne mobilizam raul, ramul si mai nou piatra seaca (recte, sisturile) pentru a o scoate la capat cu energiile alternative.
Nu-i prima oara cand presedintele zdrangane pe coarda acestor conspirationisme si victimizari mult-iubite de popor si comentatorii de Cismigiu; daca toti o fac, el de ce nu? Pe popor nu-l vei convinge in veci cu argumente rationale ca varianta aleasa de azeri, cea catre Adriatica, este realmente mai economica (pentru ei), mai putin riscanta si mai rapid de realizat. Si ca suntem absurzi cand, pe de-o parte, vedem lumea si economia globala manevrate machiavelic, dupa interese politice, dar pe de alta parte, acuzam UE ca nu a folosit parghia presiunilor politice pentru a promova un proiect de trei ori mai scump decat alternativa, doar pentru ca asta era varianta care ne interesa pe noi. Ca la Liga lui Mitica, injuram aranjamentele de culise doar pentru ca n-am reusit si noi sa intram in ele.
In rest, as retine cuvintele comisarului pentru energie Ottinger, care, intr-un dialog scurt si clar pentru care ii felicit pe colegii de la HotNews, a spus, probabil in zadar, cateva adevaruri care ar trebui sa ne bucure daca n-am fi asa paranoici. Unu: ca, in ciuda disfunctiilor si jocurilor de interese, UE e totusi diferita de statele foste sovietice: in Europa statele guverneaza, iar companiile fac proiecte, nu invers. Si doi: ca nu e bine sa te agati de mari proiecte „strategice“, precum Nabucco, asa cum facem noi de 15 ani, pentru ca ele sunt mai putin importante decat par la prima vedere. In general, dar in special pentru o tara ca Romania, care nu e nici asa dependenta de gazul rusesc, nici lipsita de resurse proprii. Conteaza mai mult o intreaga suma de lucruri mici si practice, mai putin spectaculoase, dar executate la timp. De exemplu, interconectarile energetice peste granitele statelor membre, care creeaza flexibilitate si diversitate. Va, pensiero, sull’ali dorate…
Sorin Ionita este analist de politici publice ExpertForum (EFOR).
Imi place cum scrie dl Ionita si are dreptate. Pai de ce sa alegi ceva mai scump , Nabucco,cand ai varianta mai ieftina . Azi toata lumea se uita in primul rand la costuri.
Politicienii ne vand iluzii, ca cea a autostrazii suspendate a lui Oprescu. El nu se ocupa de casele ce vor sa cada la primul cutremur mai mititel. Ponta ne ducea intr-o lume a irealului, a binelui socialist, odata scapati de guvernarea pedelista. Basescu-i de vina pentru nerealizari, ei ar fi facut extraordinar de mult, nu ca n-ar fi facut nimic. Vorba poetului: un hot ca toti hotii, putin la simtire- asta-i Ponta!
„Excelent punct pe acest articol,domnule S.Ionita.”ori la Baal,oril…Opera”,iar asta e destinul nostru!
turism pe bani publici si gafe lingvistice si diplomatice, asta a fost periplul pontian!