03. martie
Istoria oficială ne prezintă cultura grecească ca fiind vârful artistic și filozofic al antichității europene, uitând însă să spună că o parte importantă din bogăția culturală a grecilor a fost inspirată sau chiar preluată de la traco-geți.

Aici vorbim despre elemente mitologice și tradiții dar și despre cunoștiințe științifice sau filozofice. Astfel, dacă pe de o parte, Orfeu, Dionisos sau Apolo sunt împrumuturi din spațiul trac, filozofia lui Zalmoxis a fost o altă sursă de inpirație pentru marii gânditori ai Greciei.

Nu întâmplător Pitagora spunea: „Călătorește la geți, nu ca să le dai legi, ci ca să tragi învățăminte de la ei. La geți pământurile sunt nesfârșite, toate câmpurile sunt comune și, dintre toate popoarele, sunt cei mai înțelepți, ne spune Homer.” (Legile morale și politice)

În emisiunea pe care vă propun să o vizionați, unde îl am invitat pe domnul prof. dr. Mihai Popescu, vom dezvolta acest subiect al influențelor traco-getice asupra lumii grecești.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

Ilustrație: Gabriel Tora

2 COMENTARII

  1. Orice agresor potențial înainte de a trece la fapte de agresiune armată își face un calcul.Cu ce se pot apăra viitoarele victime,păi nu au nimic, atunci nu este nici o problemă, să-i cotropim.Soluția pentru cei vizați de ruși la ora actuală este o înarmare de nivel tehnologic ridicat care să-i pună pe gânduri serios, dacă este cazul să atace sau nu.Alianțele cu forțe puternice sunt soluții foarte bune cu o singură condiție să se respecte înțelegerile.Când biata Polonie a fost invadată în ’39 de nemți și ruși simultan Franța și Marea Britanie care aveau convenții ca în cazul unei agresiuni externe să intervină în ajutorul Poloniei nu au respectat înțelegerile deoarece interesul lor era altul, au stat bine mersi până le-a venit și lor rândul.Când casa vecinului ia foc și tu nu sari în ajutorul lui urmează ca și a ta să se aprindă.

  2. Toate bune și frumoase un lucru este bine știut geto-tracii erau formați din numeroase triburi răspândite pe un vast teritoriu iar una din caracteristicele lor era faptul că nu se uneau decât foarte greu s-ar putea chiar spune că erau dezbinați exact cum suntem noi acum.Mai mult decât atât,marele unificator cu sabia Buerebista după moartea s-a ales praful de uniunea făcută de el, dacii din sud de Carpați într’un fel s-ar putea spune că îl dușmăneau pe Decebal, iar la invazia romană a lui Traian aceștia au cooperat cu romanii împotriva lui Decebal.De unde atâta unitate la strămoșii noștri ?cât despre marea civilizație geto-dacă nu avem mărturii deloc prezență da ,dar mare civilizație din care s-a inspirat Grecia antică povești fără nici o acoperire,nici măcar alfabetul dac nu ne-a parvenit a dispărut în neant.Istoria noastră din antichitatea îndepărtată este o aproape o pată albă, spre necazul nostru cei de azi când nu putem închide gura la cei care ne mănâncă mereu de cu….Să auzim numai de bine.

Comentariile sunt închise.