În România există în prezent peste 170.000 de arme letale deținute în mod legal. Peste 100.000 sînt deținute de către persoane fizice. Numărul persoanelor autorizate să dețină o astfel de armă a crescut cu peste 10.000 numai în intervalul 2010 – 2011. Pe lîngă acestea, numărul armelor neletale, cu bile de cauciuc sau gaze iritan-lacrimogene, este de ordinul zecilor de mii. Să ai pistol e deja o modă iar obținerea unuia a devenit la fel de ușoară ca obținerea permisului de conducere la Pitești.

La fel ca și în cazul așa numitelor droguri legale, pînă n-au murit niște oameni, problema armelor de foc și a modului extrem de ușor în care acestea sînt obținute a fost subiect tabu. A trebuit să iasă un bezmetic să-și împuște nevasta și, odată cu ea, să mai descarce un încărcător în tot ce mișca prin acel coafor, ca niște politicieni să dea din ordin și să-i scoată pe polițieni din letargia frecatului de mentă, activitate la care grația unui plutonier din tura de noapte este neîntrecută. Gabriel Berca, noul ministru al Administrației și Internelor, declara deunăzi, într-o emisiune de la Pro TV, că a dispus verificări, controale și analize. Ba chiar, surpriză, deja au și apărut rezultatele și, după știința lui, sînt vreo 52 de cazuri de polițiști care aveau permis pentru armă letală – și armă – simultan cu o problemă de natură psihologică. Normal, controalele s-au desfășurat doar în cazul angajaților MAI, mulți dintre ei, așa cum a admis chiar ministrul Berca, oameni din sistem care n-au efectuat nici măcar un curs de inițiere în carieră.

Conform datelor furnizate de către Ministerul Administrației și Internelor, în România există în prezent un număr de 179.775 arme letale aflate legal în folosință. Dintre acestea, 114.528 sînt deținute în mod legal de către persoane fizice. Aproape o sută de mii sînt arme de vînătoare, 3.217 sînt de apărare și pază, 8.848 de tir sportiv și nu mai puțin de 67.998 de autoapărare. În anul 2010, în România existau 71.026 de persoane fizice autorizate să dețină, să poarte și să folosească arme letale. Un an mai tîrziu, numărul acestora a crescut cu peste 20%, la 86.062. Pe lîngă persoanele fizice care dețin arme de foc letale, în România există 1.167 de persoane juridice, asociații de vînători, armurieri și societăți de pază, autorizate pentru port și folosire de arme letale. Pe lîngă aceste arme de foc letale, în ultimii ani a devenit o mare modă portul de arme de foc neletale, respectiv arme cu bilă de cauciuc și arme cu gaz iritan-lacrimogen. La finele anului trecut existau nu mai puțin de 42.375 de persoane autorizate să poate arme de foc cu bilă de cauciuc și 25.623 de persoane autorizate să poarte arme de foc cu gaz iritan-lacrimogen. În total, aproape 200.000 de persoane fizice au autorizație de port și folosire a unei arme de foc, letală sau neletală. Adică, de-ar fi să-i adunăm pe toți la un loc, am putea avea un mare oraș de pistolari. Toate astea în timp ce, în anul 2010 au fost confiscate un număr de 2.648 arme de foc iar în 2011 un număr de 2.236.

 

Despre cum să-ți iei pistol fără prea multe bătăi de cap, vorba teleenciclopediei, în episodul următor.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.