georgica ochianu - dumitru buzatu - cj vaslui

Trai, neneacã, la judet…

CA LA STAT…Praful si conditiile periculoase din birourile cãldute ale Consiliul Judetean Vaslui, bagã ceva bani, în buzunarele salariatilor. Acestia vor beneficia de un spor de de pânã la 10% din salariul de bazã, pentru conditii vãtãmãtoare. Si dacã tot se vor curãta de praf, functionarii vor pleca si în vacantã, cu vouchere care totalizeazã trei salarii. De aceste beneficii vor avea parte, din informatiile noastre, nu numai angajatii CJ ci si cei ai Prefecturii, ai Directiei de Statisticã sau ai altor servicii deconcentrate care lucreazã în Palatul Administrativ. Ce conditii periculoase sau vãtãmãtoare are un angajat de la CJ Vaslui, care stã la birou, în fata calculatorului, timp de opt ore pe zi? Poate sã-i explodeze calculatorul? Se poate îmbolnãvi de o formã gravã de cancer de piele din cauza faptului cã Palatul Administrativ nu este modernizat nici acum? Nici vorbã! Oficial, s-a spus cã sporul se va da pentru cã, pe clãdire si la institutiile din jur, sunt montate tot felul de antene ale serviciilor speciale, care ar afecta starea de sãnãtate a salariatilor. Neoficial, însã, liderii de sindicat de la Consiliul Judetean spun cã sporul se dã pentru… praful care circulã în birouri si pentru mochetele învechite.

Salariatii de la Consiliul Judetean au semnat un contract colectiv de muncã, împreunã cu conducerea institutiei. Un contract cu foarte multe facilitãti, cu sporuri de tot felul si surprize destul de plãcute, dacã este sã ne luãm dupã capitolul III “Salarii de bazã, sporuri, premii si alte drepturi bãnesti”. Citind cu atentie acest capitol, aflãm cã, din 2016, “functionarii publici vor primi vouchere de vacantã care reprezintã contravaloarea a trei salarii minime brute pe tarã garantate în platã pentru un salariat, în decursul unui an fiscal”. Adicã, salariatii lui Buzatu vor primi vouchere de vacantã, ca functionari publici, în valoare de mii de lei, cu care îsi vor putea face vacante destul de plãcute. Dar, cea mai interesantã situatie legatã de salariile de la CJ Vaslui este legatã de sporurile care se vor acorda de acum încolo în institutie, pentru conditii grele de muncã. Concret, angajatii Consiliului Judetean vor primi “un spor pentru conditii periculoase sau vãtãmãtoare de pânã la 10% din salariul de bazã”. Acest punct a stârnit mirare, ieri, în plenul Consiliului Judetean. <<Ce înseamnã conditii periculoase de muncã?>>, a fost întrebarea consilierului liberal Radu Bobârnat.

Antenele Serviciului de Telecomunicatii Speciale bagã în boalã angajatii de la Consiliul Judetean

Timid, Georgicã Ochianã, liderul de sindicat al angajatilor Consiliului Judetean, a încercat sã explice cam în ce constau “conditii deosebite de muncã, periculoase sau vãtãmãtoare”. “Este vorba de antenele de aici, de pe clãdire, de aici sunt conditiile vãtãmãtoare”, a încercat sã spunã Ochianã, amintind de vremurile în care sporul de antenã fãcea “furori” în tarã. Se pare cã acele aberatii s-au întors, iar acum angajatii CJ Vaslui vor primi pânã la 10% din salariu, pentru radiatiile emise de antenele STS sau ale Politiei Judetene. “As putea spune si eu cã lucrez într-un mediu cu conditii foarte vãtãmãtoare”, a încercat sã glumeascã presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu. “Sporul acesta se acordã în conditiile de la 31 decembrie 2009”, a spus si Maria Anton, sefa Serviciului Resurse Umane din cadrul CJ. Totusi, am încercat sã aflãm de la Georgicã Ochianã pentru ce se dã acest spor. “Pe lângã antene, am trecut în conditii vãtãmãtoare praful din birouri si birourile de lucru învechite, care afecteazã starea de sãnãtate a colegilor nostri. Legea ne dã voie”, ne-a explicat Ochianã. Acesta a mai spus cã sporurile vor fi de 4-5%, chiar si 7% din salariu, nicidecum zece procente, cum este trecut în contractul colectiv de muncã.

Iatã câte zile libere are administratia judetului!

Pe lângã sporuri si vouchere de vacantã, salariatii Consiliului Judetean vor avea si o serie de zile libere, legale. “Se considerã sãrbãtori legale si sunt zile de repaus urmãtoarele: 1 si 2 ianuarie; prima si a doua zi de Pasti; 1 mai; prima si a doua zi de Rusalii; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima si a doua zi de Crãciun; douã zile pentru fiecare dintre cele trei sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele crestine, pentru persoanele apartinând acestora”. În total, 18 zile pe an, ca sã nu mai punem în calcul si concediile de odihnã, care merg pânã la 25 de zile lucrãtoare. Adicã, angajatii CJ Vaslui vor sta acasã, în afara week-end-urilor, în jur de douã luni pe an. Trai, neneacã, la judet…

 

Sursa: vremeanoua.ro

1 COMENTARIU

  1. panarama de stire…aveti idee cum arata salariile unor functionari carora li se cer studii superioare inainte de concurs? …minim pe economie! hai totusi..sa nu aruncam cu titluri aiurea..fara un minim de documentare….(ex: au plecat 15 oameni doar in ultima luna…)
    Toti vreti ca angajatii din primarii, CJ, scoli ,spitale sa munceasca ..in conditii de toata jena..pe salarii de nimic…si vreti rezultate ca afara!

Comentariile sunt închise.