Romania a intrat din nou in vizorul presei straine din cauza problemelor politice cu care s-a confruntat. The Economist titreaza ca, in ciuda crizei politice cu care s-a luptat tara noastra in 2012, alegerile parlamentare din decembrie s-au incheiat cu o victorie. De remarcat este faptul ca Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au reusit sa faca pace.

De asemenea, Basescu si Ponta au semnat o conventie prin care se arata angajamentul lor de a respecta Constitutia. Cu toate acestea, e foarte probabil ca si in 2013 sa apara probleme in sistemul juridic. Una dintre problemele recente este amanarea numirii a vicepresedintelui CSM.

In 2013 se vor face alegeri pentru Directia Nationala Anticoruptie (DNA), procuror general sau Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Pana sa fie publicat un raport al Comisiei Europene despre Justitia din Romania, Presedintele Traian Basescu a afirmat ca “nimeni nu va negocia independenta Justitiei, de dragul pacii politice”.

Uniunea Europeana a criticat aspru situatia Romaniei din ultimii doi ani. Cu toate ca in ultimul timp tara noastra a inregistrat progrese, cele mai importante probleme raman neatinse.

In decembrie singura preocupare pentru cei mai multi dintre Parlamentari a fost sa-si ocupe un loc in Parlament.

O alta problema cu care se confrunta tara noastra este aderarea la spatiul Schengen, impotriva caruia sunt Germania si Olanda. In martie se va dezbate aceasta problema in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne. Daca Romania va fi acceptata, se va putea alatura in doua etape.

O alta problema cu care se confrunta tara noastra este legata de partea economica. Vizita Reprezentantilor FMI care va avea loc in luna ianuarie, va fi facuta cu scopul de a se discuta si revizui partea economica dar si politicile monetare.

The Economist a tinut sa specifice, in mod ironic, ca premierul Victor Ponta a castigat popularitate in 2012.

1 COMENTARIU

  1. de schengen eu cred unlucru:
    usla facut cit se poate sa nu fim primiti
    -germania si olanda nu sin de acord?romania cu intrarea in schengen face un salt important in dezvoltarea ec.asa cred eu.avem la dispozitie un o piata de desfacere imensa.nu germanii se opun .eu cred ca europa cam toata .dar e deajuns unu sa spuna nu .ei europenii,cred eu, ca nu au inca nevoie de noi pe piata lor de desfacere.noi tre sa fim consumatorii second hand nu si producatori.pare absurd ce spun dar privind cum decurc lucrurile in anumite sectoare cam asa se vede.mina de lucru a romanilor in industria occidentala nu e de neglijat.

Comentariile sunt închise.