Tezaurul-Romaniei-de-la-Moscova

Ministerul de Externe de la Kremlin a anunţat vineri seara că este treaba comisiei ruso-române de istorici să caute tezaurul României, care a fost trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia pentru a fi salvat de trupele inamice din Germania, Austro-Ungaria şi Bulgaria. Declaraţia vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit miercuri că nu s-a întors încă aurul trimis pentru „păstrare, nu confiscare” în Rusia, la aniversarea a 100 de ani de la plecarea primului vagon spre Sankt Petesburg, transmite TASS, citată de News.ro, conform digi24.ro

În timpul primului război mondial, autorităţile de la Iaşi au decis să trimită pentru păstrare rezerva de aur a Băncii Naţionale, dar şi alte bijuterii, colecţii de artă, arhive şi obiecte de cult, care reprezentau tezaurul României, în Imperiul Rusiei. Cele două state au semnat în acel moment un tratat pentru a asigura întoarcerea tezaurului după război, însă asta nu s-a întâmplat în ultimul veac.

„Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, guvernul român şi guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a declarat miercuri Isărescu la Iaşi.

Potrivit BNR, tezaurul românesc este compus din 1,738 de cutii cu monede şi lingouri de aur, precum şi mai multe lădiţi cu bijuteriile reginei Maria, care aveau în acel moment o valoare estimată la 7.000.000 de lei în aur.

Alte 188 de cutii au fost trimise în 1917 înspre Rusia.

În anii 1935-1956 s-au întors o parte din valorile trimise în Rusia, însă nicio restituire a aurului nu s-a făcut de către autorităţile de la Moscova spre România.

„Comisia s-a reunit în repetate rânduri… Ultima asemenea întâlnire a a avut loc în staţiunea română de la Sinaria. Partenerii au căzut de acord să-şi intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experţi pentru a studia documentele recuperate din arhive”, se arată în declaraţia ministerului de Externe de la Moscova.

Rezultatele acestei activităţi vor fi sumarizate în cadrul următoarei întâlniri, care este programată să aibă loc în a doua jumătate a anului viitor la Moscova.

O copie a dosarului care conține documentele originale ce atestă transferul, în 1916 și 1917, a tezaurului României către autoritățile ruse a fost expusă la Palatul Culturii din Iași, unde zilele acestea s-a aniversat centenarul refugiului la Iași al Casei Regale și a Guvernului în 1916, în Primul Război Mondial. 

Expoziția, vernisată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prezintă inventarul obiectelor de tezaur și al lingourilor de aur care luau, exact acum un secol, drumul Moscovei de teama confiscării de către armata germană care ocupa Bucureștii. Monede românești și străine din aur care au făcut parte din tezaur, monedele și bancnotele emise de BNR și aflate în circulație în perioada Primului Război Mondial în România se află printre exponate. Din tezaurul plecat la Moscova, doar Cloșca cu puii de aur a fost recuperată, în anii comunismului.

Mugur Isărescu a spus, la vernisaj: „Am adus aici, apropo de ceea ce uneori ne captivează până la obsesie, și copia dosarului tezaurului nostru trimis la Moscova spre păstrare, nu spre confiscare. Acest dosar conține documentele care atestă predarea aurului, precum și garanțiile părții ruse pentru transport, depozit și restituire. Legat de acest dosar, pot să vă spun că eu, personal, l-am primit cu mâinile tremurânde de la guvernatorul predecesor”.