stefan-cel-mare

Militarii din NATO au făcut o descoperire incredibilă. Marea reuşită a celor din Organizaţia Nord Atlantică a fost inspirată de un mare coducător român din istorie, Ştefan cel Mare, scrie stiripesurse.ro

Trupele NATO au făcut o demonstrație de metode, prin care ar putea fi oprite tancurile, fără utilizarea armamentului sau tehnicii militare. Asta s-a întâmplat în timpul exercițiilor militare „Iron Sword” — 2016 („Sabia de fier” — 2016), desfășurate recent în Lituania.

Militarii canadieni au prezentat o metodă cunoscută din cele mai vechi timpuri, prin care tehnica militară grea poate fi blocată de copaci. În această stratagemă sunt folosiți în special copaci de calibru mare, din care se fabrică o construcție. Copacii sunt doborâți în rânduri paralele sau în cruce, în direcția adversarului. Pentru a-i provoca inamicului traumatisme cât mai grave, crengile copacilor puteau fi ascuțite. O astfel de metodă a fost folosită și în perioada Moldovei medievale, conform sputnik.md. În bătălia de la Codrul Cosminului din 1497, oastea lui Ștefan cel Mare a înfrânt cavaleria poloneză prin doborârea arborilor. În opinia ofițerilor NATO, o astfel de metodă adaptată la condițiile secolului XXI e capabilă fie să blocheze, fie să încetinească deplasarea coloanelor de tancuri în regiunile împădurite.