hidrogen-metal

Oamenii de ştiinţă de la Harvard au reuşit să creeze o mică cantitate din cel mai rar şi, eventual, cel mai valoros material de pe planetă. Este vorba despre hidrogenul convertit în metal, un act uimitor al alchimiei moderne, transmite The Independent, citat de b1.ro

Timp de aproape 100 de ani, cercetătorii au visat să transforme hidrogenul într-un metal, iar acum visul lor, odată cu reuşita experţilor de Harvard, pare să prindă contur.

Profesorul Isaac Silvera, care a făcut descoperirea alături de Dr. Ranga Dias, a declarat: „Este Sfântul Graal al fizicii de înaltă presiune”.

„Este primul eşantion de hidrogen metalic obţinut vreodată pe Pământ, iar atunci când te uiţi la el, te uiţi la ceva care nu a mai existat niciodată până acum”, a explicat savantul.

Potrivit revistei Science, hidrogenul metalic ar putea revoluționa întreaga tehnologie, prin crearea unor calculatoare super-rapide, trenuri pe levitaţie şi vehicule ultra-eficiente. Teoretic,  aproape orice implică electricitate poate fi perfecţionat astfel în mod uimitor. De asemenea, omenirea ar putea explora spaţiu cosmic într-un fel în care n-a mai fost posibil până la acest moment.

Optimismul oamenilor de ştiinţă este totuși, moderat de faptul că acest metal s-ar putea dovedi istabil la presiuni şi temperaturi normale.  În prezent, mica mostră de hidrogen metalic poate fi văzută doar prin intermediul a două diamante, care au fost folosite pentru a ține hidrogenul lichid la o temperatură cu mult sub punctul de îngheţ.

Potrivit unor teorii, hidrogenul metalic ar trebui să rămână stabil şi la temperatura camerei, o predicţie pe care profesorul Silvera o consideră crucială: „Aceasta înseamnă că, dacă presiunea scade, hidrogenul va rămâne metalic, similar cu modul în care diamantele se formează din grafit sub presiune şi căldură intensă, dar rămân tot diamante atunci când presiunea şi căldura dispar”.

Hidrogenul metalic poate transforma dramatic modul în care s-ar putea explora sistemul solar, oferind o formă de combustibil de aproape patru ori mai puternic decât ce s-a descoperit până acum.

„S-ar putea trimite rachete cu o singură treaptă pe orbită, comparativ cu două, şi masa obiectelor trimise în spaţiu ar putea fi mult mai mare, ceea ce este important”, a subliniat savantul.