nave-medievale-marea-neagra

Un grup de arheologi a facut o decoperire surprinzatoare pe fundul Marii Negre, relateaza New York Times. Peste 40 de epave medievale, foarte bine pastrate, au fost gasite in apropiere de coasta bulgara, conform stirileprotv.ro

Cele 40 de vase vechi de aproape o mie de ani au fost fotografiate cu ajutorul unui robot scufundat un preajma lor. Arheologii dateaza una dintre decoperiri ca fiind din secolele XIII-XIV si cred ca vasul este comercial si apartine Republicii Venetiene care avea o uriasa flota navala in acea perioada oferindu-si serviciile insusi Imperiului Bizantin.

nave-medievale-marea-neagra

Este prima descoperire de acest gen in Marea Neagra tinand cont de starea epavelor si de tipul lor, relateaza New York Times. „Nu ne-a venit sa credem. Este pentru prima data cand vedem asa ceva din punct de vedere arheologic” a declarat Rodrigo Pacheco-Ruiz, arheolog marin in cadrul misiunii stiintifice internationale Maritime Archeology. din partea Universitatii din Southampton.

In total cele 40 de epave din „cimitirul” descoperit la peste o mie de metri adancime in Marea Neagra dateaza din timpul Imperiului Otoman si a celui Bizantin. Vasele sunt atat de bine pastrate incat pot fi observate decoratiuni si obiecte din interior intacte.

nave-medievale-marea-neagra

„Este uimitor cat de bine sunt pastrate” a explicat Jon Adams, liderul proiectului. Kroum Batchvarov, membru din partea Universitatii din Connecticut sustine ca descoperirea „depaseseste pana si cele mai mari asteptari ale echipei„.

Lipsa oxigenului din adancurile Marii Negre unde temperaturile sunt scazute au dus la prezervarea epavelor.