emilia morosan

Un metal super-dur a fost creat in laborator de o echipa de cercetatori americani condusa de romanca Emilia Morosan de la Universitatea Rice, Huston, relateaza stirileprotv.ro

Metalul a fost obtinut prin topirea impreuna a titanului si a aurului, obtinandu-se astfel cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedeste compatibil cu tesuturile vii, informeaza bbc.com citand un studiu publicat in revista ‘Science Advances’, scrie Agerpres.

metal superior titanului

Materialulul nou creat este de patru ori mai rezistent decat titanul pur si are aplicatii medicale, prelungind durata de viata a implanturilor, spun membrii echipei de cercetatori. In momentul de fata, implanturile de genunchi si de sold conventionale trebuie sa fie inlocuite din cauza uzurii dupa aproximativ 10 de ani.

Prof. Emilia Morosan, de la Universitatea Rice, a declarat ca echipa sa a facut descoperirea in timp ce studia magneti neconventionali realizati din titan si aur.

Noile materiale trebuie sa fie transformate in pulberi pentru a verifica puritatea lor, dar noul aliaj obtinut – beta-Ti3Au – a fost prea dur pentru a fi macinat intr-un mojar acoperit cu diamante.

Materialul „a aratat cea mai mare duritate dintre toate aliajele Ti-Au [titan-aur] si compusii lor, dar si comparativ cu multe alte aliaje din inginerie”, a spus Emilia Morosan.

Ea a declarat ca duritatea aliajului, impreuna cu marea sa biocompatibilitate, face din el un „compus din generatia urmatoare extinzand in mod substantial durata de viata a implanturilor dentare si a protezelor articulare”.

Acesta poate avea, de asemenea, aplicatii in industria de foraj, in cea a materialelor sportive si in multe alte domenii potentiale, a adaugat Emilia Morosan.

Aliajul din aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor atunci cand metalele sunt combinate la temperaturi ridicate, se mentioneaza in studiu.

Titanul este unul dintre putinele metale in jurul carora oasele umane sunt capabile sa creasca ferm, aceasta proprietate permitandu-i sa fie utilizat pe scara larga in medicina si stomatologie, mai noteaza bbc.com.

Emilia Morosan s-a nascut in 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si a obtinut titlul de doctor in 2005 la Universitatea din Iowa. Dupa ce a lucrat o perioada de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizica, astronomie si chimie la Rice University (Houston, Texas).

In anul 2010 cercetatoarea romanca a fost premiata de presedintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).