61673238Resursele de gaze descoperite in Marea Neagra de ExxonMobil si Lukoil se ridica la maximum 130 de miliarde de metri cubi si se vor epuiza in 20 de ani.

Declaratia a fost facuta astazi de Alexandru Patruti, expert in resurse geologice si consilier in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, informeaza stirileprotv.ro.

„Marea Neagra, cu certitudine, nu va fi o a doua Marea Nordului. Lucrarile de explorare au dat rezultate doar in Romania. In Turcia, care detine cea mai mare parte din Marea Neagra, explorarile nu au avut rezultate”, a spus Patruti, la Forumul Energetic Regional FOREN.

Potrivit acestuia, pana in prezent, cercetarile realizate de ExxonMobil-OMV Petrom si Lukoil au pus in evidenta zacaminte de 130 de miliarde de metri cubi la nivel de resurse geologice.

„Daca am putea exploata aceasta cantitate in totalitate, ceea ce este putin probabil, iar pentru a o exploata rentabil este nevoie de o productie de 6 miliarde de metri cubi pe an, am avea o productie de pana la 20 de ani. Aceasta productie din Marea Neagra se va suprapune peste actuala productie din zacamintele de pe uscat, de 6 miliarde de metri cubi pe an, care are o descrestere constanta”, a explicat Patruti.

El a adaugat ca explorarile din Marea Neagra vor incepe numai daca preturile gazelor si titeiului vor creste si daca sistemul de transport al gazelor va fi conectat la pietele internationale.

„Cererea in tara a scazut foarte mult, iar investitorii care vor extrage aceste zacaminte au nevoie de piata de desfacere si de transportul gazelor de la perimetrele maritime, care sunt destul de departe, la 150-200 de kilometri de tarm. Deci, o sa avem de asteptat”, a mai spus consilierul CNR-CME.