In mediile politice a inceput sa se vorbeasca despre o noua “vara fierbinte”, chiar inainte de publicarea raportului The Economist Intelligence Unit care printre cele trei riscuri privind stabilitatea Romaniei enumera si un potential conflict intre presedinte si premier. Victor Ponta a spus deja ca Traian Basescu nu a respectat pactul de coabitare, liberalii si-ar dori o noua suspendare, iar presedintele abia asteapta sa-si reia rolul de principal jucator.
Razboiul dintre presedinte si premier ar putea pune intre paranteze armistitiul incheiat intre beligerantii de vara trecuta si care a nemultumit ambele parti. Cel mai mare perdant al unei noi batalii ar fi Victor Ponta, care a recuperat cu greu bunavointa internationala si care, in ciuda relativei stagnari economice, se afla in crestere de popularitate. Traian Basescu stie ca prin redeschiderea ostilitatilor ii pune pe ceilalti in offside, in vreme ce el marcheaza puncte pentru noul sau partid Miscarea Populara, mai ales ca arata cu degetul afacerile incercate de guvern in ultima perioada: privatizarea CFR marfa este doar cea mai problematica, dar exista si alte idei controversate de pe urma carora statul roman n-ar fi avut nimic de castigat. Cauza bataliei care incepe nu este doar campania electorala de anul viitor sau batalia diverselor grupari pentru marile afaceri, cele din energie, spre exemplu, ci mai ales resetarea scenei politice inaintea prezidentialelor. Mai este, oare, Victor Ponta favoritul sistemului sau tanarul premier care promitea sa invete repede, a inceput sa faca greseli?
Victor Ponta s-a grabit sa adoptate in guvern privatizarea CFR Marfa, desi presedintele l-a avertizat ca Gruia Stoica, investitorul roman care a castigat licitatia, alergand singur, nu are cele 202 milioane de euro, bani pe care s-a angajat sa-i plateasca. Premierul crede ca daca trimite hotararea de privatizare catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii scapa de responsabilitate, dar s-ar putea sa aiba surprize, fiindca informatiile despre coruptie pe care le primeste seful statului ajung si la Victor Ponta.
In fond de ce-ar vrea neaparat Victor Ponta sa vanda CFR Marfa cuiva care nu are destui bani? Este vorba despre o ambitie politica sau despre beneficiile unui grup de interese? Dosarul penal al omului de afaceri Gruia Stoica a fost luat in ras de Victor Ponta, dar Traian Basescu s-a intrebat daca nu cumva investitorul nu va incepe sa taie “zecile de mii de vagoane” pentru a le vinde la fier vechi si a-si achita in acest fel datoriile la bancile care eventual il vor credita. Ce l-a facut pe primul ministru sa-l reevalueze pe fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu si sa spuna despre el ca a fost “bun” si “foarte eficient”, chiar dupa ce liderul liberal a primit, in prima instanta, o pedeapsa cu inchisoarea pentru acte de coruptie?
Victor Ponta este trist pentru ca nu stie ce i se pregateste in dosarul privatizarii CFR, nu stie ce se ascunde in spatele lui Omar Hayssam si nu stie nici macar ce mutari vor face aliatii sai politici. Televiziunile amicilor Dan Voiculescu (Antena 3) si Sebastian Ghita (RTV) il flateaza si il saboteaza in acelasi timp, ca si cum ar avea scopuri diferite de cele ale premierului. Liberalii cer pe mai multe voci o noua suspendare, incercand in acest fel sa recupereze din frustrarile acumulate in ultimul an, dar si sa reduca din avansul substantial luat de PSD.
Victor Ponta incearca sa faca fata jocurilor bizantine ale diverselor grupari aflate in tovarasie cu el, dar e pe cale sa piarda teren. Vocea Rusiei il avertizeaza pe premier, ca Omar Hayssam, cetateanul romano-sirian acuzat de terorism si de tot felul de inginerii financiare, poate deveni un fel de “optiune nucleara” in conflictul dintre palate. Oficiosul moscovit considera ca va fi in avantaj, cel care a “controlat” aducerea romano-sirianului la Bucuresti, in vreme ce fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu a spus foarte clar ca aducerea lui Omar Hayssam in Romania a fost pregatita mai de mult si ca premierul nu stia mai nimic despre acesta operatiune.
Ca sef al guvernului, Victor Ponta a aflat deci post-factum despre anumite detalii ale actiunii secrete prin care Hayssam a fost “repatriat”, dar date fiind conditiile secrete in care s-a desfasurat operatiunea, probabil ca era normal ca aceasta sa fie cunoscuta de cat mai putini actori sau doar de cei care-si puteau asuma responsabilitatea politica in cazul esecului. Tristetea premierului s-ar putea sa nu aiba, totusi, legatura doar cu batalia sa pentru imaginea de politician fac totum sau cu eventualele nerguli din privatizarea CFR Marfa, sugerate de Traian Basescu. In spatele celor catorva erori facute de premier s-ar putea sa se afle oameni pe care Victor Ponta a mizat si care l-au abandonat. Presedintele este unul dintre ei, fiindca l-a lasat sa creada ca el este “mostenitorul” si apoi l-a atacat pe neasteptate, fara ca in schimb sa aiba cu adevarat un alt pretendent viabil pentru fotoliul de la Cotroceni.
Ce fac politicienii?in frunte cu Ponta ,mai pun de o suspendare pe spatele Romanilor? nesimtiti sau simtit jigniti lichelele afara cu ei ,naem saturat de ponta pina peste cap sa va ea Dr..k. .
E clar ca „pixel” habar n-a avut despre operatie. Daca ar fi aflat fiti sigur ca la apetitul lui de telemanie s-ar fi stiut si cu o cheama pe matusa pilotului.
Vai de capul nostru cu ei cu tot!