E cazul şicanelor făcute Naşului unul de periclitare a libertăţii presei româneşti? Dar de încălcare flagrantă a drepturilor omului? Iată pe această temă un interviu DW în exclusivitate cu Radu Moraru.

DW: E plină istoria postcomunistă a României de oligarhi, foşti securişti care, deşi infractori dovediti şi condamnaţi definitiv, şi-au păstrat aproape intacte şi averile şi televiziunile legendare în materie de manipulare. Nu e cazul lui Radu Moraru, om care şi-a construit prin muncă onestă destinul de jurnalist liber.

Ca „Naşul” ati devenit o voce autorizată, independentă în peisajul mediatic românesc. Acum vi s-a luat televiziunea în mod samavolnic, în opinia dvs.! Cum și de ce ?

Radu Moraru: In toti acesti 25 de ani de TV, in care am construit 5 televiziuni si am realizat mii de emisiuni, am anticipat toate scenariile posibile ale sistemului mafiot. Sistem mafiot care este mai puternic decit statul roman ! Mi-am imaginat inclusiv faptul ca vor trimite mascatii, la 6 dimineata, sa ma ridice din pat ! Dar niciodata nu mi-am imaginat ca o vor ancheta pe mama mea pentru terorism, ca vor ancheta prietenii mamei, unii dintre ei oameni de peste 70 de ani !

Niciodata nu mi-am imaginat ca imi vor salta Televiziunea Libera, cu niste mascati de 2 lei, cu o hotarire judecatoreasca frauduloasa si cu acte false care se vad din avion!

Eu sint ziarist recunoscut pentru probele pe care le prezint, pentru verticalitate, pentru patriotism, pentru credibilitate si pentru predictiile si pariurile de presa !

De ce au saltat Televiziunea Libera cu mascatii, ca pe un infractor? De ce acești inși pe care îi consider teroristi au dat afara toti realizatorii in frunte cu mine ? De ce au interzis accesul actionarilor, citeva sute ?

Va raspund simplu. Televiziunea deranja intreg sistemul mafiot, intreaga clasa politica si chiar si presa care nu este libera! NASUL TV deranja fiindca sustine valori morale, valori profesionale, valori crestine. Sustinem Coalitia pentru Familie, sustinem referendumul pentru modificarea constitutiei. Si cred ca si sustinerea lui Donald J. Trump a deranjat foarte mult sistemul mafiot si chiar statul roman. Va reamintesc ca toti, inclusiv toata media, au sustinut-o pe Hillary Clinton.

Si va mai dau trei indicii importante: nu am dorit sa-l las pe Paul Alexandru Moraru sa fie Director General, asa cum mi-a cerut in toamna lui 2015, nu am acceptat sa vand televiziunea – am avut citeva propuneri tentante si, mai ales, nu am acceptat sa dau afara toti realizatorii – asa cum mi-a cerut Paul Alexandru Moraru.

DW: E normală imixtiunea în linia editorială a unei televiziuni, precum și in managementul ei, cât timp nu exista o decizie definitiva a instantei ?

Radu Moraru: Eu va spun ca niciodata nu m-am amestecat in linia editoriala a NASUL TV. Si nici la celelalte televiziuni pe care le-am construit ! Nici ca manager si nici ca proprietar sau mogul. Intrebati toti realizatorii si producatorii de emisiuni de la NASUL TV! Si iata ca vine un individ pe care il consider escroc, care ne-a pacalit pe toti ca este farmacist si, de aproape un an, refuza sa ne arate diploma (i-am cerut acest lucru fiindca era necesar pentru ANAF), si fura televiziunea prin act terorist, spargand lacatele fara sa fie insotit de un executor judecatoresc, in baza unei hotarari vremelnice si frauduloase a Tribunalului Bucuresti – judecatoarea Ionita Irina.

Hotararea judecatoarei se bazeaza pe acte false! Paul Alexandru Moraru a confectionat nu doar o Hotarare AGA falsa, ci DOUA! Niciuna publicata in Monitorul Oficial! Evident! Doar AGA Radu Moraru este legala si este publicata in Monitorul Oficial! Acolo unde se publica documente legale, inclusiv legi sau ordonante de urgenta ale guvernului Romaniei !

Si iata cum s-a furat NASUL TV! Si cum au fost oprite toate emisiunile LIVE, de aproape 10 zile !

DW: Cum stăm cu libertatea presei în România? 

Radu Moraru: Drama Romaniei este ca ESCROCII au confiscat TOT prin conceptul de APARENTA de LEGALITATE ! Deci nu trebuie sa fii legal, ci doar sa pastrezi APARENTA !

Asa si cu presa! Aparenta de presa democratica! Va spun pe sleau: diferenta intre majoritatea ziaristilor este doar LUNGIMEA LANTULUI. Unii au lantul foarte scurt, altii au lantul lung, iar restul au lantul foarte lung! Dar tot lant se cheama! Eu va garantez ca realizatorii de la NASUL TV nu au primit de la mine, ca manager sau proprietar majoritar, niciun lant! Crestin fiind, nu cred in lanturi!

DW: Cât de importantă este o televiziune ca a d-voastră?

Radu Moraru: Vreau sa va reamintesc ceva. In anul 2013, in septembrie, a avut loc in Bucuresti o demonstratie cum nu am mai vazut din anii ’90. Nicio televiziune nu a transmis! Desi aveau care de reportaje, aveau cu ce. Erau peste 30.000 de romani in strada! NASUL TV nu avea car de transmisiuni, deci parea imposibil ca sa transmitem unul dintre cele mai importante evenimente. Era legat de Rosia Montana. Si daca eram actionar la Rosia Montana, si patron la NASUL TV, tot as fi difuzat acest eveniment major!

Stiti ce am facut ? Am inchiriat de urgent o drona si am transmis pe NASUL TV. Timp de cateva ore, am fost singura televiziune care a aratat romanilor de pretutindeni ce se intampla in Bucuresti !!!

Ce avem astazi? Furtul Televiziunii Libere nu a aparut pe nicio alta televiziune! Culmea, de data asta, nici pe NASUL TV, aflat deja in mainile indivizilor care l-au acaparat. Ce trist! Eu cred ca o asemenea cenzura arata de fapt cat de importanta este Televiziunea Libera! Colegul nostru, Mihai Palsu, a rezumat foarte bine, pe site-ul Secunda TV aceasta importanta! El doar omite un element esential: statul mafiot nu isi permite fisuri – sau sa le zicem coincidente! Chiar nicio televiziune sa nu ma invite sa vorbesc?! Despre una din cele mai mari drame din presa romaneasca?!

DW: Cum reacționeaza CNA și ce se poate face ca să se îndrepte lucrurile în România ?

Radu Moraru: Cand se fura o televiziune cu milioane de fani in Romania si in toata lumea, cand se fura o societate cu un capital social de 8 milioane de euro, cand se fura o societate unde avem actionari cetateni ai mai multor tari, cetatenii americani fiind pe primul loc, cand un actionar minoritar il fura pe actionarul majoritar si alte cateva sute de actionari minoritari, NU mai vorbim aici doar de CNA! Aici s-au incalcat dreptul la proprietate si dreptul la libera exprimare, drepturi fundamentale prevazute in constitutie !

Au trecut aproape 10 zile si statul roman, in fata tuturor probelor sta PARALIZAT! Politia, DIICOT, DNA, CNA, PARLAMENT, GUVERN! Nu s-a furat un covrig! Nu a fost saltata o batranica fiindca vindea leustean in piata fara bon fiscal ! A fost ARESTATA o TELEVIZIUNE LIBERA!

A fost ARESTAT NASUL TV! Realizatorii si actionarii majoritari au fost INTERZISI! Au fost speriati toti clientii de publicitate!

Dar cea mai grava fapta este ca AU FOST SPERIATI MILIOANE DE ROMANI si SUTE DE MII de PATRONI! Daca lui Radu Moraru i-au facut asa ceva, atunci orice este posibil in Romania!

Repet a nu stiu cata oara. In Romania sunt cateva sute de mii de Romani cu valiza la picior! E foarte posibil ca acum sa isi cumpere deja bilete de avion!

Notă: Sublinierile și formulările cu majuscule aparțin d-lui Radu Moraru.

Sursa: www.dw.com