Parlamentul European (PE) a dezbatut miercuri seara, în sesiunea sa plenară de la Strasbourg, metodologia şi modul de aplicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria, în urma unei decizii a Conferinţei Preşedinţilor grupurilor politice din PE de săptămâna trecută, care a avut la bază o solicitare a delegaţiilor române din ALDE şi S&D. Comisarul pentru Extindere Stefan Fule, CE a reiterat faptul că MCV nu este în nici un fel legată de aderarea la spațiul Schengen.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”34020″]

Discuţiile privind Mecanismul de cooperare şi Verificare (MCV) au început cu o declaraţie a Comisiei Europene (CE), prezentată în plenul PE de comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Štefan Fule. „Aş dori să vă mulţumesc în numele preşedintelui Barroso pentru oportunitatea de a discuta despre MCV. (…) Raportul adoptat în ianuarie 2013 a subliniat clar că România a pus în aplicare recomandări din raportul din iulie anul trecut, dar nu pe toate. Comisia consideră că MCV s-a dovedit a fi un bun instrument pentru reformă”, a spus Fule.

In urma criticilor referitoare la subiectivismul rapoartelor MCV, critici venite din partea europarlamentarilor, Fule a precizat că instituția pe care o reprezintă ia în considerare crearea unui mecanism pentru verificarea respectării principiilor democratice în toate statele membre.

„Comisarul Stefan Fule spunea într-o dezbatere anterioară că nu este un partizan al justiţiei selective. Nici noi nu suntem partizani ai justiţiei selective, domnule comisar, şi asta nu o spun pentru dumneavoastră, ci pentru cei care sunt partizani ai acestui tip de justiţie, doamna Reding şi domnul Barroso. Nu avem de a face cu un real Mecanism de Cooperare şi Verificare, pentru că în cazul României se numeşte Mecanism de Verificare. Nu avem de a face cu un mecanism juridic, care este unul sui generis, pentru că el nu are un termen între părţile contractante, nu are o metodologie despre care acum vorbiţi că se pune la punct, nu are decât o viziune discreţionară, partizană politic, generată de interesele unui grup politic aflat la putere în România”, a afirmat Norica Nicolai, lidera delegaţiei PNL din PE.

„Doresc să salut și eu faptul că avem această dezbatere în plenul Parlamentului European, deși la o oră mult prea târzie, și doream de asemenea să salut faptul că împreună toți europarlamentarii români am făcut front comun pentru a impune acest subiect pe ordinea de zi. MCV-ul reprezintă un sprijin acordat acelor țări care trebuie să facă progrese pentru a se alinia la standardele europene. Pentru România, o țară care a trăit 50 de ani în comunism și o perioadă lungă de timp în tranziție, Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost ca un medicament administrat unui pacient bolnav care dorea să se însănătoșească. O țară nu se poate dezvolta fără o justiție independentă și sănătoasă, o țară nu poate prospera fără încrederea cetățenilor săi și a partenerilor externi. Iar această încredere vine în momentul în care instituțiile statului nu sunt afectate de corupție și lucrează pentru cetățenii ei”, a declarat europarlamentarul PDL Elena Băsescu.

Urmăriți integral dezbaterea
[jwplayer config=”600×480″ mediaid=”34025″]

1 COMENTARIU

  1. Europeanul vorbeste despre necesitatea respectarii statului de drept iar romanul isi da replici de genul „noi suntem mai drepti” ,Voi sunteti penali”.Ne/au facut de ras toti europarlamentarii nostri!Nu au ei treaba cu tara si cu romanii!Care este mai tare in clanta PSD SAU PDL?

Comentariile sunt închise.