Jurnalista Paula Rusu publica, pe site-ul paularusu.ro, o scrisoare trimisa in decembrie anul trecut de Narcis Copca, managerul Spitalului Sfanta Maria, spitalului AKH, si spune ca acesta este adevaratul motiv pentru care spitalul vienez a anuntat ca a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate interventii de transplant pulmonar romanilor inscrisi pe lista. „Clinica din Viena a devenit tinta atacurilor doctorului Copca, cel care in plin scandal nu accepta un audit medical strain in spitalul lui decat dupa alegeri. Auditul nu a mai avut loc niciodata”, scrie Paula Rusu, citata de HotNews.ro

Paula Rusu publica atat scrisoarea originala, in limba engleza, cat si traducerea acesteia.

Scrisoarea originala:

Traducerea in limba romana a scrisorii, furnizata de jurnalista Paula Rusu:

„Vizita dumneavoastra poate provoca un mare conflict de interese avand in vedere discutiile personale purtate cu reprezentantii AKH din Viena, spitalul preferat de Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste transplantul de plamani, deoarece contractul dintre Eurotransplant, AKH Viena si un spital din Romania sunt subiectul unei investigatii a procurorilor. (Copca tocmai depusese la DIICOT o plangere vizand traficul de organe – n.red.)

Spitalul Sfanta Maria este gata sa impartaseasca experienta sa unei echipe de experti independenti asa cum ati mentionat si sunteti invitati sa va demonstrati independenta acceptand invitatia noastra, dar dupa 11 decembrie cand in Romania au loc alegeri, pentru a elimina suspiciunile de subiectivism privitor la implicarea Eurotransplant de partea unei dintre partile implicate in alegeri cat si pentru transparenta si continuitate in ceea ce priveste politicile de sanatate ale viitorului Guvern, oricare ar fi.

Tot Paula Rusu mai publica un fragment dintr-o alta notificare trimisa de acelasi Narcis Copca managerilor AKH:

Prin aceasta va informam ca nu sunteti bineveniti pe 8 si 9 decembrie sa faceti o vizita oficiala sau neoficiala la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti. Daca nu veti respecta rugamintea noastra, o sa consideram atitudinea dumneavoastra ca o lipsa de respect, ca nu doriti o colaborare buna si onesta si ca va amestecati voit in politicile de sanatate publica nationale. Asa ca, vom fi nevoiti sa actionam in consecinta, sa deschidem o ancheta oficiala si sa informam publicul.”