Unul dintre cele mai mari secrete ale mandatelor fostului primar al sectorului 5 a fost costul petrecerilor fabuloase de la Romexpo, de Revelion. „România liberă“ a aflat, în exclusivitate sumele enorme plătite: până la cinci milioane de euro pentru o astfel de petrecere.

„Vanghelioanele”, cum au fost numite, erau „cireașa de pe tortul” popularităţii excentricului edil, televiziunile naţionale înghesuindu-se, săptămâni în șir, să prezinte evenimentul, începând cu cozile la bilete până la descrierea listei de vedete care urmau să cânte în faţa a 6.000-7.000 de oameni.

În spatele grandorii se ascundeau, însă, o mulţime de ilegalităţi, în special financiare: preţuri umflate, facturi de sute de mii de lei fără servicii prestate, inexistenţa unei autorizaţii-cheie, șpăgi convertite în șampanie, cozonaci și apă minerală. DNA a amușinat subiectul vanghelioanelor, reflectându-l, într-o mică măsură, în dosarul de luare de mită al fostului primar.

Pe de altă parte, într-o altă anchetă cu acest subiect, DNA a depus armele și a descoperit doar o evaziune fiscală pe care a declinat-o către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Aceasta, deși cifrele din spatele acestor spectacole sunt incredibile. De exemplu, numai pentru programul artistic al Revelionului 2013-2014, Primăria Sectorului 5 a plătit, fără licitaţie, 21.742.525 lei (4,86 milioane de euro). Suma nu conţine cheltuielile legate de meniuri, ospătari, amenajarea sălii.

Sau, altfel spus, fără număr, fără număr, de la Marian Vanghelie!

Mai bine amendă decât transparenţă

Sumele plătite de Primăria Sectorului 5, de-a lungul timpului, pentru vanghelioanele de la Romexpo nu au fost făcute niciodată publice. Căutările în portalul destinat achiziţiilor publice (SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice), loc unde autorităţile sunt obligate să posteze ce cumpără și la ce preţ, nu dau nici un rezultat. Era un lucru obișnuit în timpul lui Vanghelie la conducerea acestui sector: rezultatele licitaţiilor sau declaraţiile de avere erau subiecte tabu. Primăria prefera să plătească amenzi către alte instituţii ale statului, precum Autoritatea Naţională de Reglementare și Monitorizare a Achiziţiilor Publice, decât să arate actele. „Vanghelie ţine contractele Primăriei în seiful personal”, titra „Evenimentul Zilei”, de exemplu, în 2010.

Și actualul primar ține sumele la secret

Deși Vanghelie nu mai este primar din 2015, nici în prezent lucrurile nu s-au schimbat în fostul său fief. Mai multe cereri adresate de către „România liberă” Biroului de Presă al acestei primării pe tema banilor cheltuiţi în trecut la aceste spectacole nu au primit răspuns, în ciuda unei lungi așteptări. Iar Vanghelie, întâmplător sau nu, nu a dispărut de tot din Primărie: este consilier local și poate că spiritul lui bântuie, „paralizează” degetele funcţionarilor în apropierea tastaturilor. Ori poate că e mult mai simplu: între „Marean” și actualul primar, Daniel Florea de la PSD, s-a încheiat o înțelegere subterană care-i favorizează pe amândoi.

RL a obţinut, însă, o parte din aceste date dintr-o altă sursă, tot oficială. Este vorba de sentinţe judecătorești din câteva dosare aflate în ultimii ani pe rolul instanţelor bucureștene. Aceste informaţii arată că firmele LA Entertainment International SRL și Modus Production Art SRL, ambele din București, au făcut averi de pe urma organizării  câtorva vanghelioane.

2013 cu noroc: 21.742.525 lei pentru vanghelion

Marea lovitură dată de Modus Production Art SRL a avut loc la vanghelionul dintre 2013 și 2014. Printr-un contract semnat pe 29 noiembrie 2013, societatea deţinută de Ștefan Anton Moroșanu și tatăl său, Dumitru Moroșanu, cunoscut producător de televiziune, a primit undă verde să organizeze programul artistic din noaptea de 31 decembrie 2013 spre 1 ianuarie 2014. Valoarea contractului a fost de 4,86 milioane de euro, adică 21.742.525 lei. Informaţia apare în sentin-ţa civilă nr. 352 din 21 ianuarie 2016 a Tribunalului București. Instanță unde, ulterior vanghelionului, părţile s-au războit în faţa judecătorilor. Motivul: Curtea de Conturi a descoperit, la zece luni după eveniment, că Primăria Sectorului 5 plătise firmei 640.832 lei, pentru care aceasta „nu a prezentat documente justificative ale serviciului prestat”. Modus Production Art a returnat benevol 220.000 de lei, iar pentru restul s-a ajuns la judecată. „Nu mai știu ce s-a întâmplat, dacă am dat sau nu restul de bani”, spune acum patronul de la Modus, Ștefan Anton Moroșanu. Care afirmă, însă, că a fost vorba de o „sumă necheltuită”, și nu încasată fără justificare.

Tun cu vanghelion, apoi faliment

Dar sunt slabe șanse să se mai recupereze ceva: ulterior acestui contract, societății i-au mers foarte prost afacerile. De exemplu, în anul în care Tribunalul București a obligat-o să achite restul de 420.832 lei, plus dobânzile aferente, a avut cifră de afaceri 0 (zero). Este de precizat că afacerea cu Primăria Sectorului 5 i-a adus, în 2013, firmei Modus Production Art 97,9% din cifra de afaceri pe acel an.

Referitor la aceste contracte, Moroșanu afirmă că totul a fost legal și că aveau loc licitaţii, depunându-se oferte la Primărie. Nu știe însă numele altor ofertanţi. „Nu am dat șpagă. Sunt foarte relaxat. 70% din sumă a mers la artiști. Onorariile erau foarte mari pentru că erau contactaţi cu puţin timp înainte de concerte. Asta nu era vina mea, ci a Primăriei, care atribuia târziu aceste contracte”, afirmă Moroșanu, care susţine că el este cel care a inventat cuvântul „vanghelion”. Suma pentru vanghelionul dintre 2013 și 2014 pare exagerată și din alt punct de vedere: cei mai „renumiţi” cântăreţi au fost de categorie B, adică Paul Anka și Amr Diab. În rest, români pentru care ar fi fost de ajuns câteva sute de mii de euro.

 

Citiţi mai mult pe romanialibera.ro