fethullah-gulen

Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, a declarat, sambata, ca responsabil pentru puciul din tara sa este Fethullah Gulen (foto), un „imam cu doua fete”, care are 11 scoli in Romania, si public vorbeste despre pace, insa sustinatorilor sai le transmite sa ajunga la carma Turciei, conform ziare.com

„Acest imam are doua fete. Una incearca sa arate ca protejeaza scolile, inclusiv in Romania – au 11 scoli in Romania -, au organizatii umanitare. De asemenea, cand vorbeste pentru presa straina transmite mesaje de prietenie, toleranta etc. Dar partea intunecata a sa… el vorbeste in limba turca si intotdeauna isi indeamna suporterii sa fie clandestini, sa se ascunda, sa astepte momentul potrivit si atunci sa ajunga la carma institutiilor. In ultimii doi ani am vazut aceasta fata urata a sa”, a declarat diplomatul, la Realitatea TV, potrivit News.ro.

Ambasadorul sustine ca grupului lui Gulen „este ca Illuminati”, actionand din umbra. El explica si de ce autoritatile turce au luat masuri dure impotriva unor membri din administratie, inclusiv din justitie.

„Este un grup de oameni care il urmeaza pe un cleric musulman radical (Fethullah Gulen, n.r). Acesta locuieste in SUA, intr-un exil autoimpus. Membrii acestui cult religios islamic sunt prezenti in diferite institutii – Armata, Politie, Serviciile de Informatii, in sistemul judiciar – asa ca atunci cand in armata primesti ordine de la superiori si ei au primit, la randul lor, ordine de la acest imam. In interiorul statului, au format un stat paralel”, spune diplomatul.

Osman Koray Ertas afirma ca serviciile turce de informatii au lansat avertismente de ani de zile ca membrii acestei structuri paralele sunt prezenti in Armata, dar „Armata are un statut special”. „Nimic nu s-a facut pentru a-i cauta pe acesti membri. Din nefericire, ieri am invatat o mare lectie. Membrii acestui grup au incercat sa lanseze aceasta interventie militara in tara: a fost un lucru evident, cei mai multi generali au fost impotriva acestei lovituri de stat”, spune el.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Statelor Unite sa il predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care il acuza pentru tentativa de lovitura de stat.

Intr-un discurs rostit in mijlocul sustinatorilor sai stransi la Istanbul, Erdogan a spus ca exista „forte externe care vor sa intoarca aceasta natiune impotriva fortelor armate”.

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat, sambata, ca doreste sa vada dovezi privind eventuala implicare a lui Fethullah Gulen, aflat in exil in Statele Unite, in tentativa de lovitura de stat din Turcia.

Presedintele Erdogan i-a cerut public lui Obama, in fata a mii de sustinatori, sa il aresteze sau sa il extradeze pe Gulen in Turcia, pentru a fi tras la raspundere pentru puci.