Antonio Ingroia

O legendă a luptei antimafia în Italia, Antonio Ingroia, fost procuror antimafia la Palermo, un procuror care a lucrat cu Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, fost component al Procuraturii Antimafia din Palermo, după ce a instrumentat cazuri foarte dificile şi periculoase legate de mafie, a devenit avocat și a fost recent la București în celebrul dosar Ecorec, în care clientul său, Victor Dombrovschi, considerat ostatic al statului italian, a renunţat la calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie, scrie flux24.ro

La şedinţă a participat şi Angelo Tuzza , cel pe care magistratura italiană vrea să îl pună administrator al Ecorec, care gestionează groapa de gunoi de la Glina, deşi cotele puse sub sechestru nu îi oferă controlul asupra firmei.

Antonio Ingroia denunţă faptul halucinant că Tuzza s-a prezentat cu o escortă armată de la Poliţia Română, ceea ce el, în toată cariera sa de procuror antimafia nu a făcut. Antonio Ingroia arată câte greşeli flagrante s-au făcut în acest caz şi critică supunerea ruşinoasă de care dă dovadă statul român, scrie Gazeta Românească de la Roma.

Pe scurt, cazul în are în centru pe Victor Dombrovschi, om de afaceri român cu cetăţenie dublă româno-australiană, proprietar al firmei Ecorec, care gestionează groapa de gunoi a Bucureştiului. La un moment dat s-a asociat cu o altă firmă, Agenda 21, care a promis investiții şi care la rândul său s-a asociat cu altă firmă din Italia, Sirco. La momentul asocierii, nimic nu prevestea că asociații italieni ai firmei vor avea probleme cu antimafia. Sirco a fost pusă sub sechestru în 2005 şi de atunci a început lupta pentru Glina. În legătură cu acțiunea Justiției italiene împotriva Mafiei, este vorba, pe scurt de așa-zisul „tezaur” al lui don Vito Ciancimino, fost primar la Palermo și referent al grupării Cosa Nostra în Sicilia, condamnat definitiv pentru mafie și decedat în 2002. Procurorii antimafia au identificat o parte din acest” tezaur” în firma Sirco, care avea 25% dintre acțiuni în firma Agenda 21, acționară la rândul său în Ecorec de la Glina. Punând sechestru la Sirco, au pus sechestru pe toate participaţiile în alte firme.

Victor Dombrovschi

Victor Dombrovschi (foto) a fost arestat. În 2014 a fost arestat cu mari desfășurări de forțe și extrădat în Italia, fiind indicat ca „omul mafiei italiene în România”, trimis la Roma cu mandat de „judecată imediată”, care presupune că există destule probe pentru definitivarea rapidă a procesului şi demonstrarea vinovăţiei. După ce a stat aproape un an în închisoare la Rebibbia, acum e liber, cu domiciliu obligatoriu la Roma.

„Am făcut cerere pentru intrare în insolvenţă şi am fost acuzat că vreau să fur societatea pusă sub sechestru de italieni”. Victor Dombrovschi este acuzat la comun cu alte persoane că ar fi acționat pentru a vinde firma și în acest fel ștergând urmele banilor lui Ciancimino! Acțiunile pentru care a fost arestat fac parte din soluția unui tribunal român, care a tranșat, așa cum spuneam, partea comercială a cazului! Cu toate acestea, pentru acțiuni din România, certificate de autoritatea judecătorească română, a fost arestat și expediat în închisoare la Roma.

Oricum, statul italian vrea să pună mâna pe această groapă de gunoi şi, neavând controlul prin firmele sechestrate, îl şantajează pe Victor Dombrovschi să îl numească administrator pe Angelo Tuzza. Dacă nu îl numeşte, rămâne în continuare ostatic, susține fostul procuror.

Da, toate acestea privesc Italia. Dar un cetăţean român care este tratat în acest mod, cum este posibil să fie abandonat de statul său,cum este posibil ca Ministerul de Externe român să nu ia poziţie pentru a-l apăra pe acest cetăţean român privat de drepturile sale elementare, cum este posibil să nu existe un Minister de Externe care să se intereseze de situaţia în care se află acest cetăţean, cum este posibil ca Ambasada română la Roma să nu ridice niciun deget, în ciuda faptului că noi , Victor Dombrovschi ca cetăţean a făcut diverse memorii şi semnalări la Ambasada română şi nu s-a întâmplat nimic, eu cred că această chestiune este, mai degrabă anormală, această linişte, o linişte de neînţeles în Italia, dar cu atât mai mult de neînţeles în România, a declarat Ingroia pentru GR.

Faţă de această situaţie, în care se spune lui Dombrovschi şi statului român: daţi-ne Ecoirec, altfel îl ţinem pe Dombrovschi în închisoare, ar trebui să fie o revoltă populară în România, ar trebui să fie petiţii, prime pagini de ziare, ar trebui să fie şi puţin orgoliu patriotic. În schimb nimic din toate acestea, susține fostul procuror anti mafia.