justitie

Intre litera si spiritul legii nu mai exista practic nicio legatura. Pentru ca, desi magistratii judeca dupa acelasi cod penal, intre deciziile acestora au ajuns pur si simplu sa fie diferente ca de la cer la pamant. Astfel ca, daca instantele din teritoriu si cele de fond, de la „baza piramidei” judiciare, dau dovada de o clementa tot mai mare, instantele superioare par neiertatoare, rasturnand, de cele mai multe ori, toate calculele hartiei.

Si, fara a putea da aici un verdict cine greseste si unde e „buba”, cert este doar ca, fara putinta de tagada, ceva este putred in Justitia din Romania. Iar presiunea pentru apropierea celor doua moduri distincte de a face Justitie este acum mai mare decat oricand, mai ales ca pentru inceputul anului viitor sunt asteptate sa ajunga in fata instantelor unele dintre cele mai rasunatoare dosare. Si, tot la inceput de 2016, va avea loc si un asa-zis „moment zero”, cel al numirii unei noi conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru care se da deja o batalie de culise crancena. Mai ales ca toata lumea se asteapta ca Inspectia Judiciara sa-si intre, in sfarsit, cu adevarat in atributii si sa nu mai prefere sa astearna vesnic batista pe tambal, ca pana acum.

Asa nu se mai poate!

Deja se poate vorbi de doua Justitii paralele in Romania! Pe de o parte, in ultima vreme, s-a putut lesne observa ca la instantele de fond judecatorii dau dovada de tot mai multa clementa, preferand sa recurga la achitari sau sa dicteze pedepse la limita de jos a prevederilor legale. In schimb, aceleasi dosare ajunse pe masa magistratilor de la instantele superioare, fara a se aduce pe parcurs niciun fel de probe suplimentare, sunt judecate cu o cu totul alta masura. Astfel ca, de obicei, inculpatii care au scapat cu usurinta la primele instante, se trezesc acum ca primesc pedepse care se apropie de cele maxime. Asa ca una din doua: ori magistratii de la fond sunt prea „moi”, ori cei de la instantele superioare  depasesc orice limita cu severitatea lor! Oricum, ceva trebuie facut pentru „uniformizarea” masurilor cu care sunt judecate aceleasi dosare. Deocamdata, ce-i drept, de multe ori DNA-ul a inclinat balanta prin anchetele realizate, care au demonstrat ca, nu de putine ori, „maleabilitatea” judecatorilor de la instantele de fond s-a datorat „atentiilor” in bani sau in natura primite de la inculpati. Cu toate acestea, ramane totusi un mare semn de intrebare cum de a ajuns sa nu  mai gasesti practic un proces in care magistratii de la instante diferite sa nu interpreteze cat de cat la fel prevederile legale.

Razboi intre procurori si judecatori

Insa nu doar confruntarile „fratricide” dintre judecatori, purtate prin emiterea de decizii care se bat cap in cap, risca sa ameninte credibilitatea Justitiei. Pentru ca, de departe, cea mai crancena confruntare interna se poarta, de cativa ani buni, intre procurori si judecatori. Ce-i drept, sunt si cazuri in care si unii si altii, impreuna cu ofiteri de politie, fac parte din aceleasi „circuite” care au intrat deja sub vizorul DNA. Insa si in aceste cazuri cei implicati in influentele retele subterane specializate in traficul de influenta opun o darza rezistenta colegilor din afara „fratiilor”. Insa confruntarea dintre cele doua „caste” se duce mai ales la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii. Asa ca deja se trag sfori la greu pentru a se stabili cine va asigura conducerea viitorului CSM: un judecator sau un procuror. Iar agitatia creata in justitie in jurul acestui subiect fierbinte nu tine doar de orgoliul celor implicati, ci are o miza cu mult mai mare: controlul Inspectiei Judiciare.

Nodul gordian

Pana acum, cei de la Inspectia Judiciara mai mult s-au prefacut ca lucreaza. Astfel ca, in ciuda evidentelor, nu au deranjat niciodata pe nimeni. Desi, in nenumarate cazuri, sesizarile unor alte institutii si structuri contineau chiar indicii clare si probe privind adevaratele motive, in afara legii, ale deciziilor luate de unii magistrati. Insa Inspectia Judiciara s-a transformat intr-un „cimitir al elefantilor”, care a facut mai mult rau decat bine, protejand nu de putine ori „circuitele” despre care vorbeam. Iata insa ca, din informatiile pe care le avem, acest lucru se va schimba radical. Si „nodul gordian” al pasivitatii Inspectiei Judiciare va fi taiat, indiferent de cine va veni in fruntea CSM. Pentru ca o cerinta expresa a celor care monitorizeaza activitatea Justitiei de la noi este tocmai cea de a reda Inspectiei Judiciare rolul pe care trebuie sa-l joace, acela de factor activ in depistarea, deconspirarea si destructurarea „retelelor” subterane de magistrati corupti.

 

Sursa: enational.ro