În octombrie anul trecut, DNA a anunţat că s-a înţeles cu fostul ministru liberal Relu Fenechiu şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu acesta într-un al doilea dosar penal. Fenechiu era deja în puşcărie, fiind condamnat la 5 ani de detenţie în cazul Transformatorul.

În urma denunţurilor patroanei de la Siveco, Irina Socol şi a celui de la Romsys, Horaţiu Berdilă, fostul demnitar a fost acuzat că a primit mită 900.000 de euro ca să îi ajute pe aceştia să încheie contracte IT cu statul. Dosarul a fost instrumentat de procuroarele Cerasela Răileanu şi Laura Bucică de la DNA Ploieşti.

Pus în faţa probelor, Fenechiu a făcut un calcul şi a considerat că îi este mai profitabil să cadă la înţelegere cu procurorii şi să recunoască acuzaţiile. Prin urmare, fostul ministru a mărturisit că a primit şpaga de 900.000 de euro şi a fost de acord să primească o condamnare de 3 ani şi 10 luni de detenţie.

Până aici, toate bune şi frumoase. Procuroarele au reuşit să evite un proces lung şi costisitor şi să economisească nişte bani reprezentând costurile anchetei şi procesului. Înţelegerea a fost admisă de judecători şi sentinţa a rămas defintivă. Acum, Fiscul trebuie să recupereze banii de la Fenechiu.

“Deal-ul” procuroarelor cu Fenechiu, o afacere bună?

Pedeapsa de 3 ani şi 10 luni de detenţie pe care Fenechiu a fost de acord să o execute s-a contopit însă cu prima pedeapsă de 5 ani de închisoare din dosarul Transformatorul.

E adevărat că Fenechiu s-a ales cu un spor de pedeapsă de 6 luni, însă chiar şi aşa, are toate şansele ca la sfârşitul anului să îşi petreacă Crăciunul acasă.

În plus, pentru recuperarea şpăgii de 900.000 de euro recunoscute de Fenechiu, DNA Ploieşti i-a pus sechestru pe aceleaşi bunuri indisponibilizate deja din 2011 în dosarul Transformatorul.

Executarea terenurilor şi vilelor din Iaşi ale lui Fenechiu este îngreunată de procesul de partaj cu nevasta, iar BMW-ul fostului ministru este de negăsit. Poliţia Rutieră a comunicat că “nu l-a identificat în trafic”?!

Aşadar, în loc să se concentreze pe recuperare, să îi ceară lui Fenechiu să pună banii pe masă sau măcar să nu se mai opună în instanţe executării şi să spună unde e BMW-ul, tot cea au obţinut procuroarele DNA a fost un spor de 6 luni de pedeapsă şi speranţa că Fiscul ar putea să recupereze de la el ceea ce executorii judecătoreşti nu au reuşit în 3 ani în primul dosar, Transformatorul.

În alte cazuri în schimb, procurorii au negociat mai bine recuperarea banilor. De exemplu, pe fostul şef PDL al CNAS, Lucian Duţă, procurorii nu l-au arestat pentru presupusa mită de 8,6 milioane de euro, însă l-au plasat sub control judiciar pe cauţiune de 1 milion de euro.

În cazul lui Alexandru Mărginean – fiul decanului de la Zootehnie, acuzat de fraudă cu fonduri europene de 370.000 de euro – judecătorii au aplicat o pedeapsă de 2 ani cu suspendare pentru că inculpatul a fost de acord să pună toţi banii într-un cont indisponibilizat de procurori. Dacă sentinţa de condamnare rămâne definitivă, statul va putea foarte uşor să recupereze banii din contul pus sub sechestru.

Vezi mai jos pe larg toată povestea.

Păcăliţi de Fenechiu?

Pedeapsa de 3 ani şi 10 luni de închisoare pe care Fenechiu a fost de acord să o execute s-a contopit cu cea de 5 ani primită în 2014 în dosarul Trasnformatorul.

În martie 2017, Tribunalul din Vaslui i-a mai aplicat fostului ministru un spor de 6 luni de detenţie, în total 5 ani şi 6 luni, din care a executat deja 3 ani şi 2 luni.

El ar putea fi eliberat condiţionat pentru bună purtare în momentul în care execută 2/3 din pedeapsă, adică 4 ani. Ceea ce înseamnă că, până la sfârşitul anului, ar putea fi liber.

Banii, greu de recuperat

În momentul în care procuroarele de la DNA Ploieşti, Cerasela Răileanu şi Laura Bucică, s-au înţeles cu Fenechiu şi au încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei, nu i-au cerut să pună şi banii pe masă.

Procuroarele s-au mulţumit să îi pună sechestru pe bunurile pe care le avea pe nume. E vorba de terenurile şi vilele din Iaşi şi un BMW din 2009:

1. cotă de 1/2 din teren în suprafaţă de 1567 mp situat în municipiul Iaşi, Aleea Teilor nr. 6 (….) şi cotă de 1/2 din imobil tip locuinţă familială, suprafaţă totală 343 mp, amplasată în municipiul Iaşi, Aleea Teilor, nr. 6 (…), valoarea declarată a investiţiei a fost 816.755, 11 lei fără TVA (potrivit procesului verbal de recepţie a lucrării din 2010 – n.r.)
2. cotă de 1/1 din teren în suprafaţă de 1101 mp situat în municipiul Iaşi, zona Bucium, Aleea Teilor nr. 1 (…) pe care se află C1, C2, C3 (…)

Terenul a fost achiziţionat de Fenechiu Relu de la Fenechiu Lucian (fratele mai mic –n.r.), reprezentant al S.C.”FENE GRUP” S.A. cu suma de 57.000 Euro, echivalentul a 204.584 lei, calculaţi la cursul valutar anunţat de B.N.R., valabil la data de 7 iulie 2006, teren pe care figurează următoarele construcţii:

– cotă de 1/1 din locuinţă (D+P+M) cu suprafaţă construită = 160,95 mp, formată din:

– demisol cu suprafaţă utilă = 28,05 mp. compus din 3 încăperi

– parter cu suprafaţă utilă = 131,25 mp. compus din 9 încăperi

– mansardă cu suprafaţă utilă = 77,95 mp.  compusă din 7 încăperi

– terasă de 11,10 mp.

– cotă de 1/1 din garaj construit în 2011, din zidărie din cărămidă roşie, acoperită cu tablă tip Lindab. Suprafaţa construită din acte: 32,18 mp.

– cotă de 1/1 din foişor construit în 2011, structură din lemn + placă beton placate cu pavele, acoperită cu tablă tip Lindab. Suprafaţa construită din acte: 14.28 mp.

3. cota de 1/1 din teren în suprafaţă de 2.000 mp situat în Iaşi, str. Fundac Socola, nr. 9 (…) şi cotă de 1/1 din “Construcţii şi spaţii pentru loisir şi hobby, împrejmuire teren proprietate, valoarea menţionată fiind de 75.000 lei (fără TVA), conform proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor din 14.05.2010
4. Cota de 1/1 din autoturism marca BMW X6-PV (…), capacitate cilindrică 4395, achiziţionat la data de 7 aprilie 2009 de la Trado Motors S.R.L. cu suma de 223.352 lei, adică aproape 50.000 de euro”, arată judecătorii în sentinţa de confirmare a acordului de recunoaştere a vinovăţiei. Vezi aici decizia Tribunalului Bucureşti.

Aceleaşi bunuri, sechestrate şi în dosarul Transformatorul

Problema e că aceleaşi bunuri erau puse sub sechestru tot de DNA încă din 2011 în dosarul Transformatorul.

Terenurile şi vilele sunt grevate de litigii

După sentinţa definitivă de condamnare din 2014, compania de stat prejudiciată de Fenechiu cu peste 1,5 milioane de euro, Electrica Moldova, se luptă în zadar să îi execute bunurile fostului ministru ca să îşi recupereze paguba.

După ce a fost păgubită de Fenechiu, Electrica Moldova a intrat în insolvenţă şi administrator judiciar a fost desemnată compania Sierra Quadrant. Administratorul judiciar l-a angajat pe executorul judecătoresc din Iaşi, Dragoş Iovu, să execute sentinţa şi să recupereze banii de la Fenechiu.

Anul trecut, în aprilie, nu se recuperase niciun ban. Vezi aici.

Executorul judecătoresc a comunicat atunci României Curate că Relu Fenechiu nu achitat de bună voie niciun leu, iar executarea s-a împotmolit din pricina procesului de partaj deschis în instanţă de soţii Relu şi Daniela Fenechiu.

 

Citiţi mai mult pe romaniacurata.ro