nicolaescu_sergiu

Octogenarul general Iulian Vlad, fost şef al Securităţii din ultima perioadă a regimului ceauşist, apare ca din senin, la rampă, spre a vorbi despre una dintre cele mai sensibile şi încă misterioase file din istoria recentă a României. Dezvăluirile generalului Vlad au însă o replică pe măsură, conform ziarulring.ro

Sub semnătura lui Dan Andronic, ezv.ro publică azi un fragment dintr-un interviu cu generalul Iulian Vlad apărut în publicaţia trimestrială „Periscop” a cadrelor în rezervă şi retragere din SIE (spionajul românesc). Fragmentul respectiv se referă strict la momentele fierbinţi din decembrie 1989. De mare interes este detaliul în care generalul Iulian Vlad scoate în evidenţă rolul important jucat de Sergiu Nicolaescu şi cascadorii săi în „diversiunea” de spargere a mitingului de susţinere a lui Ceauşescu, organizat în 21 decembrie 1989. Interesant este că generalul Dan Voinea, omul care ştie multe, foarte multe despre „secrete revoluţiei”, nu-i dă dreptate generalului Vlad. Ba, mai mult, îl contrazice categoric. Urmăriţi în cele ce urmează… „duelul generalilor”.

Generalul Vlad: „Organizarea momentelor de panică şi explozii urmate de ţipete i-a aparţinut lui Sergiu Nicolaescu”

Mai întâi să vedem ce spune generalul Vlad în publicaţia „Periscop”, citată de evz.ro. Recunoscând că la mitingul din 21 decembrie 1989, la care au fost aduşi să-l susţină pe Ceauşescu mii de oameni ai muncii de pe marile platforme industriale ale Capitalei, au venit noaptea, cu trenurile, şi revoluţionari de la Timişoara, generalul Vlad, fără a vorbi în detaliu despre rolul timişorenilor, pune o primă tuşă groasă peste dezvăluirile sale spunând că, la miting, „cu siguranţă au participat şi o parte din cei 16.000 de turişti sovietici, despre care se ştia că sunt atunci în ţară”. Ar fi fost interesant dacă generalul Vald ar fi oferit detalii despre aceşti „turişti sovietici” şi despre rolul lor în aşa-zisa revoluţie, dar nu o face. În schimb, generalul Vlad sare direct în direcţia lui Sergiu Nicolaescu, controversatul regizor care, din păcate, a dus multe din „secretele revoluţiei” în crematoriul care i-a ars rămăşiţele pământeşti. În fine, generalul Iulian Vlad spune că, de fapt, „organizarea momentelor de panică şi exploziile urmate de ţipete (n.r. – din Piaţa Comitetului Central, acum Piaţa Revoluţiei) i-a aparţinut lui Sergiu Nicolaescu. El a fost cel care a regizat acele provocări, pentru care a folosit recuzita şi o parte din cascadorii utilizaţi la scenele pe care le turna la filmări”.

„Din păcate, la nivelul cel mai înalt, nu s-a dispus nicio măsură în consecinţă”

Pentru a fi cât mai convingător, generalul Vlad spune că, „de altfel, Sergiu Nicolaescu a făcut de ani de zile obiectul Direcţiilor a III-a (n.r. – Contraspionajul economic) şi a IV-a (n.r. – Contrainformaţiile Militare), care au documentat destul de bine contactele intense şi dubioase ce le avea la diferite niveluri cu cadre din armată şi, îndeosebi, pe timpul lungilor deplasări în străinătate, mai ales în Germania”. Regretul generalului Vlad este că „din păcate, la nivelul cel mai înalt (n.r. – Cabinetele 1 şi 2, respectiv Nicolae şi Elena Ceauşescu), nu s-a dispus nicio măsură în consecinţă”. În fine, ca un ultim argument în susţinerea tezei sale despre rolul lui Sergiu Nicolaescu în revoluţie, generalul Vlad ţine să aducă aminte că, după revoluţie, fostul regizor „s-a pus în frunte bucatelor”, fiind numit de Ion Iliescu ca şef al Comisiei senatoriale de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, pe modelul… „lupul paznic la oi”.

Spune Iulian Vlad (tot) adevărul?

Intereante dezvăluirile generalului Vlad. Foarte interesante. Şi poate că ar fi cel mai bine să şi le asume într-o carte de memorialistică. Problema este dacă generalul Iulian Vlad spune (tot) adevărul şi/sau dacă „adevărul lui Iulian Vlad” este singurul de luat în seamă. Şi asta mai ales pentru că Iulian Vlad a fost cercetat şi condamnat, fiind posibil chiar să mai fie cercetat şi condamnat şi în marele dosar al revoluţiei, tocmai pentru faptul că, în data de 21 decembrie 1989, el era „la butoane” (deci are responsabilităţi pentru evenimentele de atunci). Mai mult, el a mai rămas „la butoane” cel puţin o zi sau două (vezi celebra „noapte a generalilor”) până când a fost arestat.

Generalul Voinea: „Ce spune generalul Vlad despre Sergiu Nicolaescu nu este adevărat. Mitingul l-au spart…”

Pentru a afla dacă generalul Vlad spune sau nu adevărul, trebuie, evident, să mai ascultăm şi alte puncte de vedere. Şi poate că nimeni în această ţară nu deţine mai multe informaţii (bine verificate) despre revoluţie decât generalul Dan Voinea, fostul procuror (acuzator) din procesul lui Ceauşescu şi fost şef al Parchetelor Militare, care a investigat toate evenimentele petrecute în decembrie 1989 în ţară, Timişoara, Arad, Cluj, Sibiu, Constanţa, şi, evident, în Bucureşti. Să-i dăm deci cuvântul (şi) generalului Voinea. Mai întâi, comentând „dezvăluirile” generalului Vlad, acesta spune: „Într-adevăr, în 21 decembrie 1989, generalul Vlad a fost acolo, în CC. Tot timpul a fost acolo. Dar ce spune generalul Vlad despre Sergiu Nicolaescu nu este adevărat. Mitingul l-au spart timişorenii, nu cascadorii lui Sergiu Nicolaescu.  Nu aveau cum să spargă mitingul în data de 21 decembrie 1989 Sergiu Nicolaescu şi cascadorii, vă daţi seama. E un mare neadevăr spus de generalul Vlad!… Păi, noi am documentat această treabă. Sunt aproape 50 de oameni audiaţi, inclusiv cei veniţi de la Timişoara”. 

Ce căutau revoluţionarii timişoreni la „mitingul lui Ceauşescu”: episodul „Biserica Kreţulescu”

Şi generalul Dan Voinea începe să despice firul în patru: „Haideţi să vă spun cum a fost. Pe data de 20 decembrie 1989, în Piaţa Operei din Timişoara, şi-au dat întâlnire  manifestanţii din Timişoara şi s-au hotărât să plece în ţară şi să anunţe  în marile oraşe ce se întâmplă în oraşul lor. Cunoaşteţi foarte bine cum funcţiona atunci televiziunea şi ce scriau ziarele. Iar telefoanele mobile nu existau atunci ca lumea să se informeze la distanţă.  Şi timişorenii au plecat grupuri-grupuri. Unii s-au  dus la Sibiu, alţii la Arad, alţii la Ploieşti. Iar spre Bucureşti a plecat  un tren noapte la 23.00 din Timişoara, tren care ajungea dimineţa la 5.30 în Gara de Nord. Trenul era arhiplin, nu se putea cicula dintr-un vagon în altul. Şi, după ce au ajuns la Bucureşti, până a început mitingul din 21 decembrie 1989, revoluţionarii timişoreni au stat prin Cişmigiu. Acolo au luat nişte crengi de care au legat steagul fără stemă. După care au pătruns prima dată prin zona Bisericii Kreţulescu. Acolo erau  aduşi muncitorii de la Întreprinderea de Morărit şi Panificaţie. Ei au fost audiaţi  şi i-au descris pe timişoreni cum arătau: că aveau părul mare, că erau nespălaţi de câteva zile  şi că erau foarte zgomotoşi şi aveau asupra lor acel steag fără stemă. Ieşea în evidenţă acel steag pentru că manifestanţii bucureşteni avau steaguri cu stemă, aduse  de la întreprinderi. Ei nu mai văzuseră niciodată steag fără stemă şi le-a sărit în ochi. Acolo, în zona Kreţulescu, manifestanţii din Capitală au reuşit să-i respingă pe timişoreni”.

Episodul „Athenee Palace”

Relatarea generalului urmăreşte exact traseul revoluţionarilor care încercau să spargă „zidul” din Piaţa CC: „În condiţiile în care au fost respinşi în zona Kreţulescu,  timişorenii au ajuns  în Ştirbei Vodă, ocolind Palatul Regal şi, la intersecţia cu Calea Victoriei (n.r. – zona Athenee Palace), ei au avut prima confruntare  cu cei care păzeau mitingul din cordoanele de ordine. Sunt mai mulţi care dau declaraţii despre acest episod, inclusiv unul care era mecanic la Hotelul Bucureşti. Acesta ne-a povestit nouă, anchetatorilor, cum acei tineri din Timişoara s-au bătut la propriu cu forţele de ordine şi au  reuşit să intre în rândul manifestanţilor din Piaţă. Atunci s-a creat acea rumoare, iar noi, în timpul anchetei, am aflat că timişorenii aveau la ei cuie şi alte obiecte cu care-i înţepau pe bucureşteni pentru a crea dezordine”.

Episodul „Biblioteca Universitară”. Petardele

Se ajunge la cel mai „fierbinte” moment. Care, după cum poveşteşte generalul Voinea, nu a fost „regie”, ci o trepidantă realitate: „În timpul ăsta, un alt tânăr, care arăta tot ca ei şi care se afla lângă clădirea Bibliotecii Universitare, ţinea în mâini o cutie de pantofi din carton maro. Şi le  spunea celor din Jur: «Lăsaţi că o să vedeţi voi! Lăsaţi că o să vedeţi voi!». Iar în momentul în care s-a  creat îmbulzeala dinspre Athenee Palace, timişoreanul de lângă Biblioteca Naţională a scos din cutie două petarde de instrucţie, care nu fac  mare rău, dar fac zgomot. Şi a aruncat prima petardă lângă bibliotecă, iar după câtva timp a aruncat-o şi pe a doua. Lumea s-a  speriat, s-au îmbulzit unii peste alţii, au aruncat pancartele şi au dat să fugă, să părăsească piaţa”.

„Ei au pus bazele Pieţei Universităţii”

„Dar tinerii timişoreni  au strigat la bucureşteni să nu plece şi să rămână să manifesteze împotriva lui Ceauşţescu. Dar lumea nu prea i-a luat în serios.  Împinşi de mulţime, ei au ajuns pe la Palatul Telefoanelor, unde au făcut un fel de baraj. Iar miliţienii s-au dus spre ei să-i lovescă şi timişorenii s-au dus spre Institutul de Arhiotectură. Şi acolo s-au ataşat de ei şi alţi bucureşteni şi, practic,  ei au pus bazele Pieţei Universităţii, cum ar veni”, mai spune generalul Voinea, care ne explică şi faptul că „o parte a timişorenilor au fost identificaţi şi audiaţi”. În ce priveşte detaliul cu „turiştii sovietici” invocat de generalul Vlad, fostul procuror militar şef e categoric: „Nici vorbă de participarea turiştilor sovietici în 21 decembrie”.

Un alt detaliu „exploziv” de sub balconul CC

Generalul Voinea şi-a mai adus aminte încă ceva interesant legat de ziua de 21 decembrie 1989: „Să vă mai  spun un amănunt. În Piaţă era carul 4 de televiziune care filma acel miting  ţinut împotriva timişorenilor şi pentru a-l sprijini pe Nicolae Ceauşescu.  Iar când s-a produs acea îmbulzeală, cameramanul care filma din carul 4 de reportaj, care era mai aproape de balconul CC, a căzut. Şi difuzoarele au început să urle, că s-a creat microfonie. Este un dosar făcut  cu privire la aceste aspecte, dosar în care au fost audiaţi cei din televiziune. Iar oamenii confirmă ce s-a întâmplat şi de ce a fost acel zgomot”.

„Sergiu Nicolaescu nu are niciun merit în răsturnarea lui Ceauşescu”

Cât despre Sergiu Nicolaescu, generalul Vlad este foarte tranşant: „Pot să vă spun nu numai că Sergiu Nicolaescu nu are niciun merit în răsturnarea lui Ceauşescu, dar el, în multe  situaţii, se dovedeşte un adevărat criminal. Mai ales la Televiziune. Există declaraţii de zeci de pagini în acest sens. Dar la CC nu are niciun merit”. Întrebat de ce totuşi această ipoteză de lucru care-l vizează pe Sergiu Nicolaescu a fost lansată de generalul Vlad, fostul şef al Securităţii spune: „Probabil că ei nu vor să le recunoască meritele timişorenilor.  Să revenim însă la Sergiu Nicolescu. Ce pot însă eu să vă spun este că, în dosarul cu privire la evenimentele de la Televiziune,  noi am ajuns cu cercetările la Sergiu Nicolaescu, dar nu ştiu dacă el a fost inculpat, pentru că noi nu am mai apucat să terminăm dosarul revoluţiei privind evenimentele de la Televiziune. Oricum, dacă Sergiu Nicolaescu mai trăia, el era inculpat cel puţin pentru victimele de la Televiziune”.

 

Citiţi mai mult pe: ziarulring.ro