Ferma Salcia din Teleorman, controlată de fiul liderului PSD Liviu Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea, și-a prescris datoriile către aproape 30 de furnizori, în cuantum total de 3,1 milioane lei, scoțând aceste datorii prescrise din evidența contabilă, dezvăluie Profit.ro, conform comisarul.roÎnsă firma față de care există cea mai mare datorie, de 3 milioane lei, Genor Mega Construct, pare a fi fost înstrăinată unei grupări specializate în omorârea firmelor. Ultimul acționar majoritar, George Trifan, a fost pe lista DIICOT, în 2016 într-un megadosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Descinderile s-au produs în aprilie 2016. „Capii” grupului infracțional organizat ar fi fost doi bărbați, George Trifan și Vasile Trifan, care au cooptat ulterior și alți membri. „Grupul infracţional organizat de către suspecţi a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuşi a numeroase societăţi comerciale care ulterior au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesaţi a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri ori prestarea unor servicii de valoare foarte mare. S-a reţinut că emiterea respectivelor facturi a servit atât scopului diminuării în mod ilicit a bazei impozabile şi implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite cât mai ales scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăţilor comerciale folosite a unor sume importante de bani. Ulterior, sumele de bani au fost ridicate în numerar de către membrii grupului infracţional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realităţii (de ex. restituire împrumut acordat de administrator societăţii comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul „achiziţii materiale”, fără ca ulterior să fie prezentate unităţii bancare documentele justificative cu privire la aşa zisele achiziţii”, se arată în comunicatul emis de DIICOT la acea dată.

Cuantumul individidual al datoriei pornește de la 54 lei și ajunge la 3 milioane lei. Furnizorii către care au fost prescrise datoriile sunt cei din tabelul de mai jos: Conform legii, termenul de prescripție a dreptului la acțiune al creditorului împotriva debitorului care nu și-a achitat datoria la scadență este 3 ani. Mai exact, dacă un furnizor nu își cere datoria într-un interval de 3 ani, aceasta poate fi considerată anulată.

Firma față de care există cea mai mare datorie, de 3 milioane lei, Genor Mega Construct, figurează la acest moment, conform termene.ro, ca fiind radiată, după ce în septembrie 2015 a intrat în insolvență și după doar o lună și-a cerut falimentul.

Motivele prezentate pentru sistarea activității au fost încasarea cu întârziere a creanțelor, ceea ce a afectat trezoreria firmei și implicit capacitatea de achitare a datoriilor exigibile, precum și costurile mari pentru susținerea activității, societatea înregistrând cheltuieli cu prestațiile externe.

Ferma Salcia, cu 240 de angajați, a avut anul trecut afaceri de 34,2 milioane lei și un profit net de 52.255 lei.