intalnire-iohannis-societatea-civila

După întrevederea bine intenționată, dar extrem de controversată, de la Cotroceni cu reprezentanții străzii, președintele Klaus Iohannis a ieșit către popor, cu un discurs în direct. La finalul său, putem spune că am rămas cu falca picată, incapabili să înțelegem ce jocuri face, de fapt, președintele și ce mesaje vrea cu adevărat să transmită românilor.

Există o regulă de fier în democrație, pornind de la ideea că dreptul fundamental al cetățeanului este de a protesta în stradă atunci cînd simte că guvernanții nu își fac datoria corespunzător și au fost epuizate mijloacele tradiționale de transmitere a nemulțumirilor.

Acea regulă e că mai-marii statului au obligația să reacționeze imediat, să asculte vocea protestatarilor și să oprească manifestările de stradă, cu promisiunea aplecării asupra doleanțelor publice.
Revoltele străzii sunt eficiente, dar și păguboase, ca imagine de ansamblu, conturînd impresia externă a unei țări cu mari probleme. Cu cît durează mai mult, cu atît temerile externe sunt mai mari, apar fluctuații ale monedei naționale, căderi la bursă, blocări de investiții șamd.

Protestele de stradă sunt, într-un cuvînt, o rană deschisă a oricărui regim democratic, iar hemoragia trebuie oprită cît mai rapid.

Întotdeauna cînd șefii de companii se întîlnesc cu greviștii, prima solicitare după dialog e oprirea grevei.
Întotdeauna cînd șefii de stat ori de guvern se întîlnesc cu lideri ai protestelor civice și se deschide un canal puternic de dialog, prima cerere, mai înainte de a trece la rezolvarea problemelor, e renunțarea la manifestările care blochează circulația, dau peste cap viața orașului, antrenează trupe masive de ordine publică, creează impresia de anarhie șamd.

Doar dacă părțile nu se înțeleg defel, e de înțeles ca protestele să continue.

Klaus Iohannis s-a înțeles foarte bine cu liderii societății civile și ai străzii, a notat atent doleanțele și a promis ferm că le va negocia dur cu clasa politică. Între el și stradă s-a creat o punte a bunăvoinței solidă, cu atît mai mult cu cît întrevederea de azi ieșea din limitele Constituției.

În mod ciudat, însă, Iohannis nu a suflat o vorbă despre necesitatea renunțării la proteste, nici în discursul rostit după întrevedere, nici în cadrul acesteia.

Încă mai aiuritor, el a dat semnalul contrar, al necesității continuării protestelor de stradă în zilele care urmează, anunțînd că va veni personal în piață să discute cu manifestanții, dar fără specificarea zilei, din motive de securitate. Nu azi, ci undeva, într-un viitor nedeslușit…

De ce nu a cerut președintele țării protestanților să rămînă, de mîine, în case, odată ce ”v-am văzut, v-am auzit”, cum s-a exprimat, și a recepționat atent toate revendicările lor?

De ce nu a făcut președintele țării niciun efort să stopeze o revoltă de stradă care a cuprins întreaga Românie și care acoperea, azi, trei din primele cinci știri, ca audiență, la Euronews?

De ce pare președintele țării interesat mai degrabă să prelungească starea de fapt, anunțînd că seria de discuții se va încheia abia la finele săptămînii viitoare?

De ce nu pare Klaus Iohannis speriat de perspectiva destabilizării țării în urma respectivelor proteste, deși pînă și placidul Mugur Isărescu avertizează că ne confruntăm cu pericole economico-financiare în cazul tergiversării numirii unui nou guvern?

Există, oare, forțe oculte interesate nu în rezolvarea, ci în acutizarea situației de criză de la noi, – mai ales în context extern (nici Moldova nu are guvern), cînd iarna bate la ușă, țara nu are buget, problema imigranților presează tot mai tare – forțe al căror joc îl face, conștient sau nu, șeful statului?
Sunt cîteva întrebări care ar reclama, credem noi, un răspuns urgent.

 

Sursa: inpolitics.ro 

25 COMENTARII

 1. O să avem mari probleme cu mutul asta…profita nenorocitul de pe urma morților și răniților de la club…păcat….

 2. :))))))))))) Ce mai articol! E scris de un pesedist .Eu am citit ce-a spus Johannis da’ n-am rămas stupefiat:)) Auzi ce prostie:de ce nu le-a spus preşedintele protestatarilor să nu mai iasă în piaţă şi să stea acasă! Păi, de aia! Că nu era cuşer din partea lui, iar reacţia ar fi fost…viceversa. Vorba lui nenea Iancu. Ba eu cred că tot mai mulţi români trebuie să iasă zilnic şi să protesteze împotriva actualilor parlamentari. Cu au fără sprijinul lui Johannis.

 3. Pt. toti retardatii care se cred destepti: Ce poate si ce are voie sa faca presedintele tarii ??? -> cititi legile Romaniei si apoi dati din degete la tastatura….Legal are voie sa faca mai nimic si poate doar sa frece piciorul de lemn cu frectie diana. Faptul ca NU a demobolizat tinerii prostestatari demonstreaza clar ca pe acesti tineri se bazeaza, restul (angajati de stat prin diverse vagauni) sunt dusmanii omului care munceste si-l sug de bani prin impozite cat mai mari. Daca alunga tinerii din strada, ramane singur in fata haitei de politicieni carte abia asteapta sa-l sfasie….legea 277/215 (aia cu holocaustul din Romania, contra intelectualilor romani interbelici care ar fi fost, zica-se legionari) se poate abroga de urgenta. Nu Johannis e problema ci curvasaria din lumea politica actuala de la noi…..Johaniis are nevoie de toti tinerii din strada si tinerii din strada au nevoie de Johanis, in rest sunt vorbe aruncate, este singura autoritate legitima aleasa prin vot, NU numita pe functie.

 4. El e singurul care mai are legitimitate in fata poporului , cu ajutorul poporului va putea inlatura sistemul mafiot ,dar pentru asta trebuie rabdare . In aceste momente el e singurul om din stat care nu trebuie sa intoarca spatele tarii !

 5. Raspuns scurt si concis:DA, există, forțe oculte interesate nu în rezolvarea, ci în acutizarea situației de criză de la noi

 6. Tot ceea ce este scris în articol, se întâmplă în țări unde este democrație.Nu într-un stat ”original” ca România.

 7. De ce ,de ce ,de ce . Nu intelege-ti ca si el a facut si face parte din sistem ? Nu avem nici o sansa fratilor. Nu va face-ti iluzii . De 26 de ani , aceste cartite , au avut suficient timp sa-si sape tunelele. Totul este circ .

  • ..mai curând dumneavoastra va dau dreptate …este mai mult ca sigur o ipoteza reala !…asta inseamna ca nu mai avem nici-o sansa ,ei sunt prea multi si cu bani si cu putere iar noi prea putini ,bolnavi ,saraci si indobitociti …..unde-i sansa noastra ?

 8. Chiar exista intrebarile astea si numai mie mi-e clar ca a fost manipulata multimea de la inceput si s-a dorit eliminarea „concurentei” lui Iohanis?
  Si cum ceea ce se intampla este pe drumul si asentimentul lui, ba chiar are ocazia sa arate ca face, ca este cu si simpatizat..este bine sa se continue?!

  Problema pare ca fiind in opzitie cu Ponta, si Ponta disparand, acum va face liber si nestingherit ce va dori, deci, este mai rau!

  App, nu el a colaborat la legea aia anti..libertate-nationalism-exprimare libera-istorie-adevar cu unul care este cercetat penal de falsa identitate si, contra identitatii, traditiilor, natiei romane???

 9. Raspunsul e simplu! Bogdan Tiberiu Iacob e aparatorul SISTEMULUI TICALOSIT si e ingrozit de proteste, care nu stie cum se vor sfarsi!

 10. Iohannis este o catastrofa. Si marioneta unui sistem ticalosit care inca isi face de cap in Romania, calcand in picioare acest popor.

 11. „Încă mai aiuritor, el a dat semnalul contrar, al necesității continuării protestelor de stradă în zilele care urmează, anunțînd că va veni personal în piață să discute cu manifestanții, dar fără specificarea zilei, din motive de securitate.”
  Aiuritor esti tu „formatorule de opinii”!
  Pai daca ii trimite pe protestatari acasa, el pe cine se mai bazeaza?; ca ramine SINGUR in lupta cu SISTEMUL TICALOSIT! Asa as fi facut si eu!

  • Hai, pa, dobitocule iohannist! Strada este profund nemultumita de marele MUT de la Cotroceni care, iti amintesc, n-a facut absolut nimic bun si remarcabil de cand ocupa fotoliul de la Cotroceni. Iohannis este total inadecvat functiei pe care a obtinut-o inclusiv datorita votului meu… Idiotule. Pare ca nu intelegi nimic din ceea ce isi doreste Strada. Nici Iohannis nu intelege. Doar mimeaza ca intelege…

   • Sunteti infioratori cu totii, am participat la protestele din piata universitatii. Marea problema este ca „strada” nu stie ce vrea iar cand cineva incearca sa faca o minima organizare apar infiltratii si strica tot.

   • Cand ai sa cunosti legea unde spune clar ce are voie si poate sa faca un presedinte, ai sa-ti schimbi discursul, deocamdata discursul tau e ca al unei idioate (psd-iste) din piata, care le stie ea pe toate)

  • Se bazeaza pe ei pt ca ei nu spun nimic..cum ca si el ar trebui demis dupa cate a facut si valva in presa ca se plimba, nu face nimic sau da legi anti-populare, anti-romanesti.
   Nu-i trimite ca au facut manipulati ce a vrut el..ce-i este lui bine, iar acum se face negociator ca s apara partea buna pana se dezamorseaza bomba.

   Unii nu inteleg nimic nici daca le arati, nici dac li se intampla..nicicum!

  • Cum sa-i trimita acasa ? Le promite, ca n-are incotro ,stie ca se poate striga „jos Iohanis” intr-o clipa. „Singur in lupta cu sistemul ticalosit ” …zambesc, amar, este in varful sistemului …si „vine in piata sa vorbeasca cu manifestantii” , ce dracu sa mai vorbeasca ? ,e surd ? n-a auzit pana acum ? Sa fim seriosi ! Tergiverseaza, contand pe renuntarea la proteste.

 12. Ce mare lucru de inteles ? Johannis stie f,bine ca sistemul ticalosit nu cedeaza decat la presiunea strazii,pe care o are ca aliat la discutii cu politicienii ! Normal ca sustine demonstratiile !

 13. Articol care mai mult scoate în evidenta faptul ca Johannis este
  cu protestatarii.Nici nu avem Cum sa terminam protestele,una ca
  mulți dintre cetățeni de abia s-au trezit și în al doilea rand curatenia
  și asanarea tarii cere mai mult timp.

 14. Nu-l astepati prea curand pe herr klaus, orele lui de lucru sunt de luni pana vineri, de la 9 la 17. Pana atunci strigati in soapta, ca sa nu deranjati, pardon destabilizati.

   • Dec . Mi-e teama ca Sophia are dreptate. Eu nu am uitat vizitele lui la Antena 3 si ocheadele care li le facea cu Voiculescu . Serviciile oculte, va vor prezenta intotdeauna doi candidati diferiti la alegerile importante . Problema ? Toti fac parte din aceiasi banda .
    Aceiasi Marie doar cu alta Palarie

Comentariile sunt închise.