laura_georgescuProcurorii DNA au dispus o nouă extindere a urmăririi penale față de Laura Georgescu, președinta Consiliului Național al Audiovizualului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în calitatea sa de președinte al CNA, Laura Georgescu a instigat în perioada 2013 – 2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA și care au fost soluționate prin sancționarea posturilor de televiziune respective.

Președinta CNA Laura Georgescu, posibil urmărind diferite interese de natură personală sau capacitată de entități juridice din domeniul audiovizualului sau de persoane ce dețin diferite funcții publice, a impus mai multor funcționari din cadrul CNA, să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea cu amendă a unui număr de 7 posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sancționate de mai multe ori.

În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele 7 posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizării. În conținutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile pe care a considerat președinta CNA, Laura Georgescu că ar fi suficiente pentru a putea susține ulterior sancționarea respectivului post, chiar dacă în unele situații faptele erau mai vechi și ar fi putut fi prescrise (se aplică termenul general de prescripție în materie contravențională – 6 luni).

Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate și înregistrate ca și cum ar fi fost preluate de pe email-ul instituției, deși acestea, în mod evident nu erau transmise pe email, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparența de legalitate a acestor sesizări.

Un alt aspect, rezultat în timpul urmăririi penale, este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor și al înregistrării, este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului. În aceste condiții este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancționabil și se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijență nu se modifica ora și rămânea menționată ora redactării care, așa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program.

După extinderea anterioara urmăririi penale (aspecte mediatizate la 2 aprilie 2015), a continuat efectuarea cercetărilor. În acest context, o parte din operatorii TV sancționați cu amendă ca urmare a demersurilor efectuate de președinta CNA, suspecta Georgescu Laura, în baza sesizărilor false realizate chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchetei.

Printre datele comunicate de operatorii TV, au fost identificate noi sesizări care conțineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura și care au avut ca rezultat sancționarea cu amendă.

În total, în sarcina Laurei Georgescu, sunt puse următoarele fapte: săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu (20 acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (20 acte materiale) – cu referire la sesizările falsificate care au stat la baza sancționării cu amendă a 7 posturi TV.

1 COMENTARIU

  1. 1. Sa isi piarda jobul imediat
    2. Sa nu mai obtina alte functii publice.. sa mearga si ea in domeniul privat sa vada cum se castiga banii in realitate.
    3. Sa fie judecata si amendata si sau poate chiar sa ajunga la beci o perioada!

Comentariile sunt închise.