Cinci diplomati rusi au fost declarati „persona non grata” de catre autoritatile moldovene.
Presedintele republicii Moldova, Igor Dodon, a reactionat extrem de dur la aflarea vestii, sustinand ca este vorba de un gest „revoltator”, o comanda venita din partea tarilor occidentale, conform ziare.com

„Guvernarea a comis un gest revoltator in raport cu partenerul nostru strategic Federatia Rusa”, si-a inceput presedintele moldovean mesajul postat pe Facebook.

De asemenea, acesta si-a exprimat indignarea profunda vizavi de „aceasta ostilitate afisata a diplomatiei moldovenesti si o condamn in mod categoric”.

„Inteleg ca eurounionistii sunt deranjati de succesul inregistrat de presedintie in ultimele luni si au decis sa recurga la provocari directe, cu riscul sa afecteze grav relatiile moldo-ruse”, a comentat Igor Dodon.

Presedintele moldovean a sugerat ca ar fi vorba despre o comanda venita din partea tarilor occidentale, chiar din partea americanilor ingrijorati de „dialogul constructiv si eficient” dintre presedintia de la Chisinau si reprezentantii Kremlinului.

„Atentionez cu toata responsabilitatea aceasta guvernare, ca ea a acceptat sa se implice in jocuri geopolitice deosebit de periculoase ale Bruxelles-ului si Washingtonului in regiune. Jocuri ale structurii militare NATO”, mai scrie Dodon.

Igor Dodon a avertizat ca vor exista consecinte negative in urma deciziei de expulzare a celor cinci diplomati rusi de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu cred ca isi da seama cu ce pret face acest lucru si in ce situatie dificila si riscanta poate pune tara si poporul”, a concluzionat presedintele prorus de la Chisinau.

Jurnalistii Deschide.md au anuntat ca cinci diplomati rusi au fost declarati, luni seara, „persona non grata” de catre autoritatile de la Chisinau. Aceste informatii au fost confirmate de consilierul Ministerului de Externe, Andrei Galbur, precum si de ambasadorul rus din Republica Moldova.

Autoritatile moldovene nu au dat mai multe informatii cu privire la motivele care au dus la declararea celor cinci diplomati „persona non grata”.

Printre diplomatii rusi vizati de expulzare se numara si consilierul atasatului militar al Federatiei Ruse de la Chisinau, Igor Dovbnea. Acesta din urma figureaza in dosarul de tradare intentat dostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu.

UPDATE Un parlamentar rus a declarat, luni-seara, ca Moscova va raspunde prin expulzarea unor diplomati moldoveni, scrie Deschide.md

„In aceasta situatie noi nu putem sa raspundem altfel. Vor fi luate masuri simetrice, va urma expulzarea diplomatilor moldoveni”, a declarat parlamentarul Igor Morozov, care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe din Consiliul Federatiei.