putin-dodon

Intalnirea dintre presedintele moldovean Igor Dodon si omologul sau rus Vladimir Putin a fost intesata de declaratii si simboluri care arata directia in care merge Republica Moldova sub noua Administratie, scrie ziare.com

Cei doi si-au facut cadouri cu o incarcatura importanta: Putin i-a daruit o harta a Moldovei mari, iar Dodon o statuieta care ii intruchipeaza pe Petru I si Dimitrie Cantemir. Prezentand presei cadoul primit, Dodon a declarat ca jumatate din teritoriul Romaniei e moldovenesc si ca, „daca Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldova intregita”.

Dodon a laudat in conferinta de dupa intalnirea cu liderul de la Kremlin rolul trupelor rusesti in Transnistria, si, pe langa anuntul ca are in plan sa anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat de Republica Moldova in anul 2014, a mai spus ca se gandeste si sa ceara NATO semnarea unui acord pentru recunoasterea neutralitatii R. Moldova.

„Republica Moldova este un stat neutru. Nu exclud sa venim cu o initiativa catre conducerea NATO, pentru a semna un acord in care ei sa recunoasca neutralitatea tarii noastre”, a spus Dodon.

Totodata, Igor Dodon a subliniat ca este imposibil sa fie mentinuta statalitatea si neutralitatea si rezolvate o serie de alte probleme ale tarii fara un parteneriat strategic cu Rusia.

„Mentinerea statalitatii si a neutralitatii Republicii Moldova, reintegrarea tarii si solutionarea problemei transnistrene, apararea valorilor ortodoxe – toate acestea nu pot fi mentinute fara un parteneriat strategic cu Rusia”, a transmis presedintele Republicii Moldova.

Potrivit lui Dodon, intrevederea de marti cu Putin are „un caracter istoric”, deoarece permite revizuirea relatiilor dintre Moscova si Chisinau intr-o directie mai buna.

Dodon nu vede graba retragerii trupelor rusesti din Transnistria

De asemenea, in opinia sa, „trupele rusesti de mentinere a pacii isi indeplinesc misiunea in Transnistria, iar problema retragerii acestora nu este atat de acuta pe cat incearca sa o prezinte unii oameni politici din Republica Moldova”.

Conform lui Igor Dodon, trupele rusesti din Transnistria au fost si raman garante ale unei anumite stabilitati si au un statut si un obiectiv precise.

„In cadrul procesului de negocieri trebuie discutata aceasta problema si luata o anumita decizie principiala. Insa a afirma ca trupele rusesti nu vor mai fi acolo (in Transnistria) in urmatoarele saptamani si luni este nerealist. Sa vedem ce solutie vom gasi la reglementarea politica” a problemei transnistrene, a mentionat Dodon.

Putin i-a daruit lui Dodon harta Moldovei mari – ce alte cadouri si-au mai facut cei doi presedinti

Igor Dodon i-a daruit presedintelui Rusiei o statuieta care il intruchipeaza pe imperatorul rus Petru I si domnul moldovenesc Dimitrie Cantemir, a anuntat purtatorul de cuvant al lui Dodon, Ion Ceban, pe Facebook.

Acesta a spus ca sculptura a fost oferita ca semn de prietenie dintre rusi si moldoveni si ca simbolizeaza continuarea traditiei de prietenie si continuarea parteneriatului strategic.

Presedintele moldovean a primit de la cel rus o tabla de sah realizata din bronz, aur si mahon, decorata cu marmura, dar si prima „harta completa” a Moldovei, facuta de cartograful italian Bartolomeo Borghi, dupa razboiul ruso-turc din 1806-1812.

In timpul intalnirii, Putin l-a felicitat pe Dodon pentru victoria in alegeri si instalarea in functie, iar presedintele moldovean a transmis la conferinta de presa de dupa intrevedere ca daca Partidul Socialistilor va castiga alegerile parlamentare din 2018, intentioneaza sa anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat de Republica Moldova in anul 2014.

UPDATE 21:25 Igor Dodon a prezentat presei din Republica Moldova harta primita de la Vladimir Putin si a declarat ca jumatate din teritoriul Romaniei este moldovenesc.

„Daca Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldova intregita”, a spus Dodon, potrivit Deschide.md.