Donald Trump, preşedintele american, a declarat că un conflict major cu Coreea de Nord este posibil în cadrul confruntării în privinţa programului nuclear şi balistic al statului asiatic, dar acesta ar prefera un rezultat dilomatic al disputei, informează Reuters, conform realitatea.net

”Există posibilitatea să sfârşim prin a avea un conflict major cu Coreea de Nord. Indiscutabil”, a afirmat acesta reporterilor agenţiei de presă britanice, cu ocazia unui intevriu ce a avut loc în Biroul Oval.

Cu toate acestea, Trump a adăugat că şi-ar dori o rezolvare paşnică a crizei ce a afectat mai mulţi preşedinţi americani.

”Ne-am dori să rezolvăm lucrurile în mod diplomatic, dar este foarte dificl”, a mai spus acesta, citat de Mediafax.

Tensiunile s-au agravat considerabil în ultimul timp în Peninsula Coreeană după o serie de tiruri cu rachete ale Phenianului și avertismentele Washingtonului, potrivit cărora opțiunea militară este „pe masă”.

SUA tocmai au afirmat totuși că este necesar să se înăsprească sancțiunile cu scopul de a se relua dialogul. Șeful comandamentului american în Pacific, amiralul Harry Harris, a spus că regimul de la Phenian trebuie „readus la rațiune, nu îngenuncheat”.

Casa Albă așteaptă din partea Chinei să facă mai mult pentru a modera ambițiile nucleare ale aliatului său, dar Beijingul este furios din cauza desfășurării THAAD, care amenință — potrivit lui — echilibrul regional și propriile sale capacități balistice.