President Donald Trump meets with NATO Secretary General Jens Stoltenberg in the Oval Office of the White House, Wednesday, April 12, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Donald Trump a rostit primul său discurs la summit-ul NATO, prima reuniune de acest fel la care participă, de când se află în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Trump a subliniat că Alianța trebuie să se concentreze pe ‘terorism, imigrație’ și ‘amenințările Rusiei’ și le-a cerut din nou statelor membre să-și sporească bugetele alocate apărării, altfel ‘nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite’, relatează agențiile internaționale de  presă, citate de realitatea.net

Preşedintele SUA şi-a început discursul cerând un moment de reculegere pentru memoria victimelor atentatului de la Manchester:

„Vă mulţumesc mult, sunt onorat să fiu aici alături de sefi de stat care promovează pacea. As vrea să păstram un moment de reculegere în memoria victimelor care au murit la Manchester. Fetiţe inocente au fost ucise sau ranite, a  fost un atac barbar. (..)Trebuie să ne unim împotiva teroriştilor şi criminalilor”, a spus preşedintele SUA.

‘Nu vom renunța niciodată la determinarea de a învinge terorismul și de a obține securitate, prosperitate și pace durabile (…) Terorismul trebuie oprit, altfel oroarea pe care ați văzut-o la Manchester și în multe alte locuri va continua la nesfârșit’, a menționat liderul american, după ce a dezvelit în fața noului sediu al NATO un monument dedicat victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

‘NATO în viitor trebuie să se concentreze pe terorism și imigrație, precum și pe amenințările Rusiei la frontierele de est și sud ale NATO’, a punctat președintele american.

El le-a cerut apoi ‘membrilor NATO să contribuie corespunzător și să-și onoreze obligațiile financiare’ față de Alianță, sugerând astfel din nou că statele europene contribuie prea puțin financiar în cadrul NATO și SUA prea mult, ceea ce în opinia sa ‘nu este corect față de cetățenii și contribuabilii din Statele Unite’, adăugând chiar că ’23 dintre cele 28 națiuni membre’ ale NATO ‘datorează sume mari de bani din anii trecuți’.

Donald Trump a estimat astfel că ‘2% (din PIB) este minimul pentru a face față amenințărilor foarte reale’ de astăzi, adăugând că ‘în ultimii opt ani’ SUA ‘au cheltuit pentru apărarea lor mai mult decât toate celelalte țări ale NATO împreună’.

În ceea ce privește imigrația, el a apreciat că trebuie combătută. ‘Avem mii și mii de oameni care se revarsă în multe dintre țările noastre și se răspândesc peste tot și în multe cazuri habar nu avem cine sunt ei’, a indicat Trump.

Pe de altă parte, Trump a condamnat joi scurgerile de informații confidențiale despre atentatul terorist de la Manchester apărute în presa americană și a promis că autoritățile de la Washington vor investiga acest caz și îi vor trage la răspundere pe cei vinovați, transmit agențiile AFP și EFE.

‘Aceste scurgeri de informații se produc de mult timp și guvernul meu va investiga această chestiune’, a menționat Trump într-un comunicat emis de Casa Albă în timp ce el se află la Bruxelles unde se desfășoară summitul NATO.

‘Dacă va fi cazul, vinovații vor fi urmăriți cu toată rigoarea legii’, a asigurat președintele american, reacționând astfel după protestele anchetatorilor britanici în urma apariției în presa americană a unor informații sensibile transmise de Londra către Washington.

Trump a ținut să reamintească totodată și de relația specială dintre SUA și Marea Britanie, relație pe care dorește să o ducă mai departe. ‘Nu există relație pe care să o prețuim mai mult decât relația specială între SUA și Regatul Unit’, a subliniat liderul de la Casa Albă.