Într-o frumoasă zi de sîmbătă, 26 ianuarie 1974, în Turda, o localitate aruncată pe malul Someșului, în județul Cluj, astrele se aliniau într-un frumos aranjament bilingv, astfel ca astăzi să poată sta în fruntea grupului deputaților UDMR însuși Mate Andras Levente. Ca orice udemerist serios, Andras Levente și-a început cariera în mod discret și a trecut, pe parte profesională, de la student la Drept – facultate privată – la consilier juridic, avocat stagiar și mai apoi la propriul său cabinet de avocatură, iar pe partea politică de la consilier local în Cluj Napoca pînă la postul de deputat, obținut pentru prima dată în 2004. După un prim mandat mai discret, Andras Levente a devenit semi-vedetă, peste noapte, în anul 2009. Și nu datorită inițierii vreunei legi de mare interes național ci datorită soției, pe care a angajat-o la cabinetul său parlamentar, chestie care a făcut deliciul presei la vremea respectivă, ba chiar subiect de investigat pentru Agenția Națională de Integritate. Doi ani mai tîrziu, în 2011, Mate Andras Levente reușea să-l învingă, la șase voturi distanță, pe Laszlo Attila și să preia șefia organizației UDMR Cluj. Tot în 2011, în februarie, Mate Andras Levente a fost ales și lider al grupului parlamentar al UDMR, poziție din care a fost amfitrion al mișcării de infăptuire a unei facultăți separate, în limba maghiară, în cadrul UMF Tîrgu Mureș.

Despre bani, afaceri și familie
Conform ultimei declarații de avere a deputatului, depusă pe site-ul Camerei, Mate Andras Levente a obținut venituri din activitatea de avocat în sumă de aproape 100.000 RON. Asta în ciuda faptului că prezența lui prin Baroul Cluj Napoca este mai degrabă absență. Dacă e însă să ne luăm după aceeași declarație de avere a deputatului, ne putem da seama că nu e un avocat ieftin. În anul 2005 a avut, la doar  cîteva luni distanță între ele, două contracte de prestări servicii juridice cu Agenția Domeniilor Statului (ADS), în valoare totală de 21.000 de euro. Cum de l-au ales cei de la ADS taman pe el? Păi, simplu: fix înainte ca Mate Andras Levente să se pricopsească cu aceste contracte, la șefia ADS a fost numit Tanczos Barna, membru UDMR, cunoscător al limbii străine “româna” și fost consilier în cadrul Camerei Deputaților. Cu toate acestea, Mate Andras Levente a muncit serios pentru acei bani, mai ales că, așa cum și-a trecut în propria declarație, “valoarea contractului include cheltuieli de deplasare, redactare, xerox…”. Deci, dacă a plătit și xerox din cei 21.000 de euroi, ne-am mai liniștit.

Cînd nu lucrează la cabinetul parlamentar al lui Andras, soția Erzsebet se preocupă cu studiile de doctorat la Babes Bolyai, de unde are chiar și o bursă în acest sens. Iar cînd nu e nici cu bursa și nici cu cabinetul parlamentar, doamna Mate se îndeletnicește cu administratul firmei Best Office SRL. Și nu o face foarte bine, dat fiind că în ambele bilanțuri depuse, firma a încheiat anul fiscal cu pierdere. Ceea ce justifică, pe undeva, faptul că deputatul n-a mai menționat firma soției în declarația de avere. A menționat însă alte două societăți comerciale, la care deține părți sociale, dar specifică faptul că nu are cunoștiință ca vreuna din cele două să aibă contracte cu instituții publice. Cele două firme în cauză se numesc Transylvanian Traditions SRL și Prodepan SRL iar acționariatul fiecăria este identic:  Deszi Orsolya Noemi – 47,22%, Katona Bela – 47,22% și Mate Andras Levente – 5,56%. De altfel, Katona Bela deține 40% și din Best Office SRL, restul de 60% fiind ale soției Erzsebet.

Împrumuturi de la stat, pentru domnul deputat
Chiar dacă Transylvanian Traditions SRL și Prodepan SRL, ambele cu activitate în domeniul panificației și patiseriei, nu o duc foarte bine și au încheiat anul 2010 cu o pierdere de peste 120.000 RON, iar deputatul declară că nu știe ce contracte au și ce fac ele exact, cel puțin una din ele este pe cale să se revigoreze serios. În data de 25 ianuarie 2012, Transilvanian Traditions SRL a trecut un prim prag în drumul spre un împrumut ieftin, cu dobînzi mici, garantate și suportate de stat, primind avizul de “dosar acceptat de principiu la finanțare” în cadrul programului Mihail Kogălniceanu pentru IMM. Acesta este un proiect derulat prin Ministerul Economiei – Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM, care-și propune să susțină credite în valoare totală de 3 miliarde de euro. Așa că, dacă n-o să meargă cu deputăția și nici cu avocatura, Mate Andraș Levente se poate apuca oricînd de făcut kurtos kolacs.

7 COMENTARII

 1. Avem pretentii sa avem politicieni buni , cu banii ca sa nu mai fure, cu un trecut la privat ca acolo este corectitudinea ………..
  Poate ca daca ar aparea dosarele astea de cadre am vedea ce elita ne conduce!

  Numai ca ma gandesc cat suntem de slabi noi cei multi care desi muncim de dimineata pana seara nu reusim asemenea performante!
  Nu suntem in stare sa deschidem afaceri ca sa prospere economia , nu suntem in stare sa ne angajam la privati ca nu stim sa muncim, nu suntem in stare sa ne angajam nici la stat ca nu mai sunt locuri……!!!!!
  Iata ce viata frumosa este in tara nostra?

  Macar putem face facultate in limba maghiara ca s-l putem trata pe Mate Andras Levente.
  Este inca o dovada de ce nu pleaca UDMR-ul de la ciolan si se intelege cu oricine!

 2. Nu va mira faptul ca se aresteaza de prin toate partidele,numai din UDMR nu.
  O sa le vina si lor rindu cit de curind.

 3. Cum naibii reusesc unii sa faca in acelasi timp politica, afaceri consistente si averi impresionante, cate doua, trei facultati la distanta, prin corespondenta, doctorate si sa-si intemeieze si o familie ?? Suntem un popor de genii sau exista o reteta de succes ?…si daca da, care or fi ingredientele ?? Pt. mine ramane un mister….

  • Da, corect! Vrem sa se scrie carti despre formulele lor de succes. Poate asa vom iesi din criza cu totii.

 4. Pai daca sunt la putere de 22 de ani cum sa nu se procopseasca si ungurii ???

 5. Ti se face sila sa vezi cum si cu cata al naibi competenta de nerusinare devin atat de celebri.

 6. alt hraparetz! chiar kurtos kolacs sa faca, dar trebuie cumparat de populatie…iar populatia este mult prea saraca si-n zona ardealului

Comentariile sunt închise.