Pentru că ne plac politicienii sinceri, cu averi cinstite, clădite pe numele nevestei ori soacrei, cu trecut curat în CV-ul actual, dar presărat de combinații și afaceri mai mult sau mai puțin dubioase în realitate, dar mai ales pentru că de atîția ani presa e ascultată, urmărită și îndosariată în agendele de lucru ale serviciilor cu o deosebită atenție, ne-am gîndit că e momentul să ne apucăm și noi să le întocmim dosare cadrelor politice. Veți găsi în rubrica asta ceea ce politicienii ajunși în funcții înalte, cu bugete pe măsură la îndemînă, au omis să-și treacă în CV-uri, în declarațiile de avere ori cele de interese și, în general, cam ce schelete cară după ei în dulapul cu amintiri din ascensiunea lor politică.

Lucian Bode – un ministru prea curat în declarația de avere

Dacă te uiți pe ultimele declarații de avere ale proaspăt ministrului Lucian Bode, ai zice că șeful Economiei abia a ieșit de pe băncile vreunei școli și n-a apucat să agonisească mai nimic. Nu are terenuri, nu are conturi, nu tu firme sau afaceri, de parcă ai ajunge ministru în țara asta doar în baza unei diplome de inginer, absolvent al Facultății de Electrotehnică din Oradea. O singură casă, construită împreună cu soția Karina, un merțan vechi de pe vremea cînd Năstase era premier și niște datorii. De anul trecut și pînă acum, chiar a mai plătit cîteva din ele, respectiv un împrumut de 20.000 RON. Mai are vreo două împrumuturi, în franci elvețieni, pe care mai are însă timp să le achite, pînă în 2022 și 2037. Toate din salariul lui de demnitar și al soției Karina, educatoare la o grădiniță din Sălaj.

Soția ministrului Bode, o educatoare afaceristă

 Din 2001 și pînă în 2008, Bode a fost angajat al Electrica, în calitate de inginer, mai apoi șef serviciu și chiar purtător de cuvînt al sucursalei din Zalău. Bașca, s-a învîrtit și de o carieră de lider sindical, că doar nu e primul care folosește sindicatul pe post de trambulină spre politică, între 2003 și 2008 fiind șeful sindicaliștilor Electrica Zalău. Înainte de a prelua posturi de șef în organizația județeană a PDL, Bode a petrecut un mandat de consilier local în comuna Valcău de Jos, localitate de unde se trage și soția sa, Karina. Dar de ce o tot amintesc eu pe Karina în ecuația asta? Păi, să vă explic: În anul 2001 ia ființă firma Electroprim SRL, firmă ce se ocupă cu “lucrări de instalații electrice”. Firma are trei asociați: Bode Karina (32%), Stanca Nicolae Viorel (34%) și Stanca Veronica Elena (34%). Adică, soția inginerului de la Electrica și lider de sindicat, Lucian Bode, își face firmă de electrice, în calitatea ei de educatoare. Ba mai mult, firma are și o legătură de familie politică, Stanca Nicolae Viorel fiind nimeni altul decît președintele PDL Sălaj din perioada 2001 – 2008. Acesta din urmă are nu doar o istorie politică agitată, ci și una pe line de organ de stat. Stanca e un fost colonel SRI, ridicat de către Traian Băsescu la gradul de general în rezervă, în anul 2009. E totodată unul dintre cei mai controversați oameni politici și afaceriști ai Sălajului. După 2008, între Stanca și Bode a intervenit o răceală, transformată în conflict și încheiată cu plecarea lui Stanca din PDL, anul trecut, direct în PRM, unde tribunul Vadim l-a primit cu brațele deschise, că doar vorbim de un fost ofițer al serviciilor. De altfel, tot anul trecut, ca urmare a scandalului dintre cei doi, firma Electroprim SRL este închisă și radiată. Soția ministrului Bode a rămas totuși cu o firmă în portofoliul de educatoare de grădiniță, L.M.B. Construct SRL, înființată în 2007. Societatea se ocupă cu lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – chestie la care orice educator e priceput – și, în ciuda faptului că are activitatea suspendată din 2009, firma a reușit să producă cîteva mii de euroi profit în 2007 și 2008, cu doar unul, respectiv doi angajați.  Evident, toate chestiile astea nu se regăsesc nici în declarația de interese a ministrului și nici în CV-ul acestuia.

 

 

10 COMENTARII

 1. Nu mă las ”dus cu pluta”!Ce se vrea a fi această disertatie?Ce anume a incălcat educatoarea dacă a avut in plus o altă ocupatie?Ce anume NEREGULI,INFRACTIUNI s-au dovedit a fi făcute in aceste devăluiri?Ce sume s-au angajat,s-au furat,s-au delapidat etc?Nu imi plac,din start,introducerile in arta delatiunii,dacă nu au si un cuprins si un act final!

 2. Excelent domnule Alexandru Cristorian,
  intr-o tara normala s-ar sesiza justitia despre firma unei educatoare de instalatii electrice cand sotul este inginer si lider sindical la electrica.In Romania trebuie ca D.N.A-ul sa faca o analiza a contractelor firmei doamnei educatoare,nu ma pronunt,sper ca doamna sa fie intradevar o minunata educatoare si sotie dar nu sunt venit cu pluta.

 3. Si eu care credeam ca majoritatea de aici au probleme in ai judeca pe toti furaciosi cu aceleasi masuri,cu o totala obiectivitate fata de toti tilharii din toate partidele care ne-au adus in pragul dementei

 4. Felicitari pentru ancheta!Asa mai aflam si noi cite ceva despre mafia din partide.

 5. Nu poti intra in politica daca nu ai bani. Iar cei care au facut bani din afaceri reale nu au timp de politica(D-le Radu Moraru, de ce nu intrati in politica?). Intra in politica doar cei care au furat cu acte in regula bani de la stat, ca sa poata continua linistiti sa faca afaceri cu statul.

 6. Asa, bravo, intocmiti dosare la toti, asa se pot verifica ce au combinat pana la sfarsit de mandat.

 7. 😆 😆 😆

  bine ca nu-i pe numele soacrei sau matusii ,ca era mai greu de gasit !!!

Comentariile sunt închise.