erdogan

Guvernul de la Ankara a decis să suspende temporar aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului în Turcia, ca urmare a loviturii de stat nereușite de săptămîna trecută. Decizia a fost luată pentru a întări prerogativele autorităților, conform realitatea.net

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a anunțat, joi, că Ankara va suspenda temporar aplicarea Convenției Drepturilor Omului.

“Şi Franţa a proclamat starea de urgenţă. Şi au suspendat şi ei (francezii – n.r.) Convenţia, în baza Articolului 15 din Convenţie”, a explicat vicepremierul Numan Kurtulmus, purtător de cuvânt al Guvernului.

“O decretare a stării de urgenţă nu contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului”, a adăugat el, precizând că anunţul oficial va fi făcut printr-un comunicat.

Articolul 15 din Convenţie stipulează: “În perioade de război sau altă urgenţă publică ce ameninţă viaţa unei naţiuni, orice parte poate lua măsuri ce o derogă de la obligaţiile asumate în baza acestei Convenţei, în măsura cerută strict de exigenţele situaţiei, cu condiţia ca astfel de măsuri să nu încalce alte obligaţii ale sale în baza legislaţiei internaţionale”, notează News.ro.

Decizia vine în completarea măsurilor dure de represiune luate după tentativa nereușită de lovitură de stat de vinerea trecută.

Președintele turc Recep Erdogan a anunțat, miercuri seară, că Turcia a declarat 3 luni de stare de urgență, ca urmare a situației create de tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

Președintele turc a explicat, într-o declarație televizată după întrunirea Consiliului de Securitate al țării, că scopul stării de urgență este acela de „a face pașii necesari pentru a elimina amenințările la adresa democrației, a domniei legii, a drepturilor și libertățile cetățenilor”, potrivit agenției turce de știri Anadolu.

Starea de urgență în Turcia presupune puteri sporite pentru autoritățile statului, precum și faptul că toate ședințele de Guvern sunt prezidate de președințele statului. De asemenea, Guvernul poate emite decrete care au putere de lege.

Într-un interviu acordat televiziunii Al Jazeera din Qatar, Erdogan a spus că tentativa de lovitură de stat  nu s-a terminat și că e posibil ca alte țări să fie implicate în puciul eșuat.

„Țări străine ar putea fi implicate în tentativa de lovitura de stat din 15 iulie”, a declarat Erdogan potrivit agenției citate.

Șeful statului turc a mai precizat că, deasupra „rețelei teroriste” orchestrate de Fetullah Gulen „se află o altă minte care coordonează totul”. Erdogan a spus că a trimis „toate dovezile” pentru extrădare lui Gulen către SUA și că acum așteaptă decizia.

„SUA ar face o mare greșeală dacă nu vor accepta cererea noastră de extrădare”, a mai spus Erdogan la Al Jazeera.

Până în prezent în jur de 60.000 de militari, polițiști, judecători, funcționari publici și profesori au fost suspendați, reținuți sau sunt investigați în Turcia după lovitura de stat militară eșuată de săptămâna trecută.