Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a marcat duminică 564 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către sultanul otoman Mahomed al II-lea Cuceriritorul, transmite agenţia Anadolu, conform stiripesurse.ro

Într-o declaraţie dedicată evenimentului, Erdogan arată că „Istanbulul, care de la fondarea sa a fost capitala mai multor state şi culturi, a devenit centrul coexistenţei paşnice şi al toleranţei sub domnia luminoasă a sultanului Mahomed Cuceritorul”.

„Cucerirea Istanbulului, care este considerată una din cele mai importante borne ale istoriei prin prisma consecinţelor sale sociale, culturale şi politice, este o victorie plină de învăţăminte pentru noi şi pentru întreaga omenire”, a afirmat preşedintele.

Şi premierul turc Binali Yildirim a salutat aniversarea printr-un comunicat: „Cucerirea Istanbulului a dat o nouă direcţie istoriei lumii”, citează Anadolu.

Sultanul Mahomed al II-lea a cucerit capitala imperiului bizantin, numită atunci Constantinopol, la 29 mai 1453, moment care a marcat sfârşitul Imperiului Roman de Răsărit, după mai bine de un mileniu de existenţă. Metropola a devenit capitala noului Imperiu Otoman şi este în prezent cel mai mare oraş din Turcia modernă. Capitala Republicii Turce a fost însă stabilită de fondatorul Mustafa Kemal Ataturk la Ankara, din 1923.