adina ralea matematiaciaaO știu pe Adina din prima zi de școală. În septembrie 1990, am intrat amândoi în aceeași clasă cu bănci scunde, cu flori și toate cele. Adina, Ciomaga pe atunci, era un copil firav, cu uniformă impecabilă. Am învățat după abecedarele vechi, multe aveau încă poza lui Ceaușescu pe prima filă, ce se cerea mâzgălită și ruptă. N-aveam să devenim pionieri la Mărășești, să avem și noi poză încadrată de două tunuri și silueta mausoleului. Nu se știa nimic despre ce avea să se întâmple cu noi, eram produși de o lume și crescuți de una nouă.

Sună totuși prea dramatic pentru ce-a fost. Faza e că Hușiul n-a luat niciodată în serios comunismul și democrația, a fost mereu un orășel blând aflat într-o depresiune, la câțiva kilometri de granița cu cealaltă Moldovă, întreținut de femei tunse scurt ce cos cămăși și papuci pentru Occident și în drum spre casă cară câte două sacoșe mari și o poșetă, precum și de bărbați care se ocupă cu jumătate de normă de viticultură și de rezultatele ei. Am terminat același gimnaziu ca și Adina, apoi același liceu, la profilul matematică-fizică. Ne-au reformat miniștrii Virgil Petrescu, Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, iar acela n-a fost decât începutul.

Adina a dat la Matematică la Iași, lucru absolut firesc după atâtea olimpiade naționale. A terminat facultatea ca șef de promoție, apoi a urmat un master la Paris, unde a obținut si doctoratul în matematică. În 2011 a primit o ofertă pentru postdoc la University of Chicago, unde a predat și a făcut cercetare timp de trei ani. S-a întors la Paris în 2014, pentru a prelua un post de conferențiar (maître de conférences) la Université Denis Diderot (Paris VII). A devenit Adina Ralea după ce s-a căsătorit cu Daniel, prietenul ei din liceu, care se pregătește acum să înceapă un MBA la Sorbona.

Când am vorbit cu ea pe Skype, Adina era în Los Angeles, invitată de o profesoară să facă cercetare și să lucreze timp de două luni cu un grup de studenți de la UCLA (University of California, Los Angeles). Între altele, aceștia preiau imagini microscopice a unor plăcuțe de aur prelucrat prin cianură și încearcă să vadă proprietăți moleculare. I se pare cumva amuzant, având în vedere cât de mult s-a implicat în protestele pentru Roșia Montană din 2013, de acolo de unde era. Am vorbit cu Adina despre America și Europa, despre matematică și religie și mai ales despre gândurile pe care le are pentru viitor. Pe Adina o cam bate gândul să se întoarcă acasă, dar până la o decizie mai e.

Reporter: Te ocupi de matematici aplicate. Am văzut că una dintre lucrările tale era despre editarea imaginilor. Poți explica despre ce e vorba?

Adina Ralea: Într-adevăr, mă ocup de matematici aplicate. Am două direcții de cercetare: una teoretică și alta mai aplicată. Cea aplicată e pe procesare de imagini: lucrez cu diverși algoritmi care fie îmbunătățesc calitatea imaginilor, fie ajută la transmiterea de date, spre exemplu din sateliți. Direcția teoretică ține de probleme de omogenizare: omogenizarea vine de fapt din inginerie, când încerci să amesteci mai multe materiale. La o scară foarte mică, particulele interacționează într-un fel, dar tu observi doar rezultatul final. E ca și cum ai amesteca lapte, făină și ouă și vrei să-ți iasă compoziția de clătite. Tu nu vezi ce face fiecare particulă în parte, doar obții amestecul dorit. Dacă ar fi să vulgarizez, fac clătite. (Râde)

R.: Ai pendulat cumva între Europa și America. Care ți se par a fi diferențele majore între sistemele astea două de învățământ și de cercetare?

A.R.: Dacă ar fi să mă refer strict profesional – ce-i drept că am și avut șansa să fiu în State la Univesity of Chicago, o universitate de top –  cred că americanii au un sistem administrativ foarte bine pus la punct. Drept pentru care, cel puțin pe partea de predare, știu foarte clar ce au de făcut, cine ce predă, sunt extrem de organizați in ce privește derularea cursurilor. Spre deosebire, în Franța, sunt cursuri care se schimbă de la an la an și nu se vede o direcție determinată pe termen lung. Spre surprinderea mea, am constatat de fapt că ceea ce am făcut noi la Iași era mult mai apropiat de sistemul de predare american.

R.: Care ar fi cauza?

A.R.: Cred că se datorează profesorilor, în mare parte. Deși au trecut și ei prin comunism, matematica n-a fost un domeniu precum literatura, filosofia, teologia, unde, puteai să rănești ușor autoritățile, sau unde articolele trebuiau cenzurate pentru a putea fi circulate. Parte din ei aveau contacte cu profesori emigrați în America, și mi s-a părut că au luat multe lucruri pozitive de la sistemul american și le-au implementat în cel românesc. S-au mai schimbat probabil lucrurile de când am plecat eu, dar, cel puțin în matematică, partea de predare mi s-a părut mai bine organizată, mai bine structurată decât cea din Franța.

R.: Interesantă observația asta.

A.R.: Uite, să-ți dau un exemplu concret: în matematică trebuie să urmezi niște cursuri de bază, ca să poți face mai departe cercetare sau chiar să predai la liceu. Cursurile de la Iași se aseamănă foarte mult cu cele predate în America, foloseam practic aceleași textbook-uri, un fel de manuale, de cărți standard. Pe când în Franța, în general fiecare profesor își scrie propriile note de curs și predă după ele. Ori eu consider că baza trebuie să fie același limbaj pentru toată lumea. Și dacă încerci să uniformizezi un sistem, atunci e mai ușor să comunici la un nivel mai ridicat. De aceea am simțit că aceasta era mai bună în România decât în Franța, în general. Apoi, la nivel de cercetare, ce să zic?, ambele locuri au multe de oferit. Spre exemplu, la University of Chicago, eram doar într-un campus, dar veneau foarte mulți profesori în vizită, de peste tot din lume. La Paris, în schimb, ai o foarte mare flexibilitate și un spectru foarte larg de seminarii, conferințe, workshop-uri. În cercetare, rămâne cert un centru cu o arie foarte mare de activități și-mi place foarte mult. Din păcate – că tot m-am raportat la România înainte –  mi se pare că asta lipsește acasă, cercetarea din România rămâne un pic închisă. A început să se deschidă și să aibă legătură cu ceea ce face lumea afară, dar sigur că e un pic rămasă în urmă. Asta ar fi de fapt marea mea temere, dacă m-aș întoarce în România: voi mai fi capabilă să păstrez contactele pe care le am acum și să fac cercetare la același nivel ca până acum?

R.: Cât de concret e planul legat de întoarcere acum? Cam care e stadiul planurilor tale?

A.R.: N-am luat o decizie deocamdată. Dar simt că și în România ar fi lucruri de făcut. Mi se pare că ușor-ușor se deschide și țara. Dacă aș veni acasă, aș putea să contribui, să ajut sistemul nostru de învățământ. Nu cred că pe plan global, național… Dar cred că, prin pași mărunți, poți influența prin cursurile si cercetarea pe care le faci, la nivel de facultate.

R.: Deci ai colabora cu o facultate din România sau ai deschide un centru separat sau ceva de genul ăsta?

A.R.: Să fac un centru separat, nu. Mă gândesc să mă afiliez cu Institutul de la Iași al Academiei Române. Și aș vrea ca pe termen lung, să revin acasă și să mă integrez în facultatea de la Iași, să încerc cumva să pun în valoare contactele de până acum pentru mine și pentru cei din universitate.

R.: Mai ai colegi care au rămas acolo, în facultate, mai ții legătura cu ei?

A.R.: Da, mai am la Iași colegi tineri și foarte buni în ceea ce fac. Dar, mai nou, am aflat că un coleg care a făcut doctorat la Chicago și post-doctorat la Oxford, se întoarce și el acasă, la București. Un alt coleg, care acum e profesor plin la University of Reading, în UK, se întoarce la Iași.

Veștile astea mă încurajează și pe mine: faptul că se întorc și alții, la fel de buni sau poate mai buni decât mine. Mă încurajează, pentru că poți constitui un grup de cercetare la nivel internațional. Poți să te menții la aceleași standarde. Sunt convinsă că sunt oameni capabili și la Iași, dar cred că trebuie contact cu cercetarea pe plan internațional.

Să fii imigrant într-o țară, departe de țara în care te-ai născut și ai crescut, și de cultura ta, e foarte greu. De la diferențele culturale, la faptul că trebuie să te integrezi în societatea de acolo, și uneori pare că trebuie să renunți la tine însuți ca să fii în mers cu ce se întâmplă acolo. Nu-i ușor (deși poate mai putin în State): rămâi un imigrant, și ai un dezavantaj față de cei care sunt născuți, crescuți acolo. Pe de altă parte, cu cât înaintezi în vârstă, cu atât e mai greu să-ți faci prieteni, francezi în cazul meu. Rămâi într-un cerc de români, și ei expatriați, eventual și alte naționalități, dar e mai greu să te integrezi în cercuri de nativi. E nevoie de timp să consolidezi o relație, iar un an-doi poate fi puțin.

Articolul integral îl puteți citi pe viitorulromaniei.ro

4 COMENTARII

  1. Draga Adina,toti visam,sa plecam”dincolo”sa devenim cineva iar apoi sa ne intoarcem acasa sa facem ceva pentru tara! Dar….cand te intorci si vezi cu cat dispret te privesc mai ales administratiile si unii dintre conationali….iti piere cheful!Sper ca sti vorba asta,eu mi-am luat-o drept motto”UBI BENE IBI PATRIA”-tara mea e acolo unde mi-e bine!Asa ca implineste-te si te daruieste acolo unde ti-e bine!Cat despre francezi…ii stim cu totii:foarte invidiosi pe toti cei care reusesc si sunt mai destepti decat ei!(si eu traiesc in Franta)!Asa ca MEMENTO MORI et CARPE DIEM!Merde alors!

  2. Ce pasarica naiva. Pana nu crapa tot SISTEMUL nu vei putea ajuta pe nimeni.

    • ….oameni din astia pot sa duca la „craparea” sistemului!
      „pasarica naiva”! Mai naiv esti tu expiratule!; sau ex-piratule!

      • A spus-o dur si bădărănesc, dar așa este.
        Sistemul ăsta e prea murdar.
        Uite ce frumoasă și deșteaptă e, sigur are și un suflet minunat.
        De ce să vină aici să se mânjească cu umilința de a fi condusă de unul ca Ponta?
        Ce crezi ca poate schimba când rechinii milenari de la universitățile de stat românești au un singur țel: să aibă numărul de studenți ca să își facă bugetele și salariile? Niște relicve care predau aceleași lucruri de zeci de ani pentru simplul motiv că atâta știu?
        Bun. să spunem că matematica poate nu s-a schimbat foarte mult, dar în ceea ce privește tehnologia, sunt praf.
        De ce să vină să se umilească pe niște bănci și niște laboratoare, aceleași pe care a studiat ea acum 15 ani? De ce un om inteligent să își pună probleme cu ce își va achita rata la casă sau la mașină, cand ea, asemeni medicilor, inginerilor adevărați etc, trebuie sa aibă doar menirea – și să se concentreze numai la asta – de a pregăti OAMENI, de a ajuta omenirea, și nu de a-și pune problema ce-o să mămânce mâine.
        Discuția e lungă, dar sincer, Adina, dacă citești astea, e mai bine pentru tine să rămâi acolo.
        Îți spune unul de varsta ta, cu soție medic, cu o mică afacere, familie care încă nu a plecat pentru că nu reușește să se desprindă de familie, singura care îl ajută să trăiască cu frustrările din viața de zi cu zi provocate de incompetenții care ne conduc, lipsa de educație șamd.
        Pierzi niște ani din viață de pomană.

Comentariile sunt închise.