Premierul Marii Britanii, Theresa May, si-a inceput miercuri dupa-amiaza discursul din Camera Comunelor, notand ca scrisoarea a fost livrata presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, iar din acest moment ”Regatul unit paraseste Uniunea Europeana”. May a precizat ca este vorba de un moment istoric si nu poate exista o cale de intoarcere pentru Marea Britanie, relateaza stirileprotv.ro

”In conformitate cu dorintele poporului, Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana. Acesta este un moment istoric dupa care nu mai exista o cale de intoarcere”, a declarat Theresa May.

Premierul britanic a precizat ca parasirea Uniunii Europene reprezinta o oportunitate unita pentru Marea Britanie.

”Este sansa generatiei pentru a construi un viitor mai bun”.

Aceasta a spus ca doreste ca Marea Britanie sa iasa ”mai puternica, mai echitabila mai deschisa ca niciodata” dupa Brexit.

De asemenea, aceasta a mentionat ca Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana, dar nu si Europa. In acest sens, britanicii vor continua sa colaboreze cu europenii in probleme care tin de securitate si aparare dupa retragerea din UE.

Premierul May a precizat ca vrea ca Marea Britanie sa fie in viitor o tara care trece dincolo de frontierele Europei

”Un parteneriat nou, special si profund cu Uniunea Europeana”, a sustinut prim-ministrul Regatului Unit

”Poate acum, mai mult ca niciodata, lumea are nevoie de valorile liberale si democratice ale Europei – valori pe care le impartaseste si Marea Britanie”, a declarat premierul in ropotele de aplauze ale parlamentarilor conservatori din Camera Comunelor.

Theresa May a mentionat ca vor exista desigur consecinte ale iesirii din UE.

De asemenea, aceasta a precizat ca vrea sa continue comertul cu tarile europene, dar britanicii vor parasi piata unica a UE.

”Si, acum ca decizia a fost luata de a parasi UE, noi trebuie sa ramanem impreuna”, este mesajul de unitate transmis de premierul May intr-o tara dezbinata in continuare de rezultatele referendumul de Brexit.

UPDATE 14:45 Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a dat asigurari ca UE este pregatita pentru Brexit si si-a exprimat speranta ca Marea Britanie va ramane un partener apropiat.

„Astazi (miercuri – n.r.) nu este o zi buna. Brexit marcheaza un capitol nou in istoria Uniunii noastre, dar suntem pregatiti, mergem mai departe, sperand ca Marea Britanie va ramane un partener apropiat”, a scris Tajani intr-un mesaj publicat pe Twitter.

UPDATE 14:30 Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat miercuri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza Reuters. In momentul in care Tusk a acceptat scrisoarea, procesul de Brexit a fost lansat oficial.

Presedintele Consiliului European a confirmat pe Twitter ca Marea Britanie l-a notificat oficial de invocarea Articolului 50, la noua luni dupa referendumul din 23 iunie.