Autorităţile britanice cunosc deja identitatea atacatorului care ucis trei oameni şi a rănit alţi 40, dintre care doi români, miercuri, în centrul Londrei. Informaţia nu a fost încă făcută publică. Şeful poliţiei londoneze a anunţat că ancheta porneşte de la ipoteza că atacatorul, care a fost ucis de forţele de ordine, a fost inspirat de terorismul internaţional, conform digi24.ro

Premierul britanic Theresa May a prezidat o reuniune de urgenţă a COBRA, organism de siguranţă naţională echivalent cu CSAT, care a decis să nu ridice nivelul alertei teroriste, aflat în acest moment la „sever”. Atacul a fost revendicat de organizația teroristă ISIS. 

Atacul de la Londra a fost revendicat de organizația teroristă ISIS. Informația apare pe unul dintre site-urile de propagandă ale grupării teroriste. Este un mesaj foarte scurt, în care ISIS își asumă responsabilitatea pentru atac și vorbește despre un „soldat al califatului”, adică atacatorul. Acesta este modul de operare al organizației, respectiv de a revendica atentate teroriste.

Apar primele detalii despre atacatorul de la Londra. Este vorba despre un cetățean britanic, care a fost, în trecut, în atenția serviciului de informații interne MI5 într-un caz de violență extremistă, ca element periferic în anchetă, a declarat premierul Theresa May.  Cel mai probabil a intrat în vizorul serviciilor de informații prin legătura lui cu alte persoane.

De asemenea, prim-ministrul britanic a adăugat că nivelul de amenințare la adresa Marii Britanii este „sever” ceea ce înseamnă că există un pericol terorist.

Nu ne temem, iar hotărârea noastră nu se va clătina niciodată în faţa terorismului. Ne întâlnim aici, în cel mai vechi Parlament, pentru că ştim că democraţia şi valorile pe care le presupune vor triumfa întotdeauna. Aceste valori, libertatea de exprimare, libertatea, drepturile omului şi statul de drept sunt reprezentate aici, în acest loc, dar sunt împărtăşite de oameni liberi din toată lumea. Un terorist a venit într-un loc unde oameni de toate naţionalităţile şi culturile se strâng să sărbătorească ce înseamnă să fii liber şi şi-a vărsat furia fără discriminare împotriva unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi. A“fost un atac împotriva oamenilor liberi din toată lumea”, a spus Theresa May.

Theresa May a spus că printre persoanele rănite se numără trei polițiști, dintre care doi sunt în stare critică, 12 cetățeni britanici, trei copii francezi, doi români, patru sud-coreeni, doi greci și câte un cetățean din Germania, Polonia, Irlanda, China, Italia și SUA.